Ben jij klaar voor de Damloop?

Ik zou maar beginnen met trainen, want je kunt je vanaf nu inschrijven voor de Dam tot Damloop en de Damloop By Night. Niet virtueel, maar fysiek, dus echt op het normale parkoers waarop je het zou moeten lopen.

Sinds ย 18 mei kan je je hier inschrijven voor de 10 of 5 Engelse Mijl. De Mini Dam tot Damloop volgt mogelijk later. Het hoofdnummer is natuurlijk de 10 Engelse Mijl (16,1 km) van Amsterdam naar Zaandam.

Le Champion, de organisator van deze run heeft er voldoende vertrouwen in dat we eindelijk weer eens een keer echt de 16.1 of 8 kilometer kunnen rennen  in plaats van virtueel.

Het zou toch heel lekker zijn om een wedstrijd of recreatie loop te doen. In de massaliteit in plaats van virtueel. Natuurlijk heb je dat niet nodig, want een loopje is een loopje, onafhankelijk of je het in wedstrijd verband met een medaille doet of gewoon helemaal alleen. De laatste grote loop was volgens mij de CPC in 2020, daarna is  alles afgelast of virtueel.

Niets is echter zeker, want er is geen enkele garantie dat de pandemie op dat moment voorbij is. Sterker nog, als we iets hebben geleerd is dat we op dit moment nog helemaal niet kunnen zeggen hoe we in september er voor zullen staan.


De meeste mensen zullen wel gevaccineerd zijn, tenminste zij die willen, waardoor de dreiging natuurlijk minder is. Aan de andere kant, kan het ook zo zijn dat er iets gebeurt wat we niet verwachten. Een muterend virus en vervolgens weer worden teruggegooid naar een periode waar we niet willen zijn.

Massaal

Maar hoe gaat het er dan uitzien? De Damloop is een groot event met tienduizenden lopers. Loop je overdag dan zie je in de trein  al de eerste andere hardlopers, zenuwachtig of minder zenuwachtig met startnummers en hardloopkleding. Je groet elkaar met een knikje en een blik van herkenning.

Vervolgens ga je na het inleveren van de kleding  richting het startvak.

Daar sta je met velen, normaal dichtbij elkaar. Het kan warm zijn en het kan koud zijn. Ik heb letterlijk van alles meegemaakt: een bui op je kop tot een temperatuur waarbij ik al na 3 km op de Damloop mijn shirt uit had omdat het gewoon veel te warm was.

Hoe het precies zal zijn, dat weet ik niet!

Sterker nog, ik denk dat niemand dat weet, omdat niemand de toekomst kan voorspellen. Ook de Le Cgampion geeft aan nog niet te weten hoe het gaat lopen. Afhankelijk van wat mogelijk is, zal het een veilige Damloop worden, daar ga ik vanuit..

Ook de finish en het ophalen van de kleding plus natuurlijk het vervoer zijn momenten van veel mensen op een plek. Nog even afgezien van de toeschouwers. Er zijn altijd mensen die dan afvragen wat die mensen aan het doen zijn. Je wilt niet de publieke opinie tegen hebben. Ook al zou het kunnen, dan zou het nog een afweging kunnen zijn om het niet door te laten gaan.

Het is trouwens niet alleen Le Champion die dat primair besluit, als eigenaar van het evenement. Het is natuurlijk uiteindelijk de overheid die een veto heeft en dat kan uitspreken dat er op dat moment geen grootschalige evenementen kunnen zijn. Het kan zelfs zijn dat de driehoek (GGD, politie en de gemeente) besluit dat het gewoon niet kan. Ook ย kan Le Champion besluiten dat ondanks het groene licht het toch niet verantwoord is. Al zal Le Champion vermoedelijk alleen besluiten nemen in overleg met gemeente en Veiligheidsregio.

Een mooi parkoers

Damloop medailles

Ik heb de Dam tot Damloop al heel vaak gelopen, ik weet niet meer precies wanneer voor het eerst, maar zal ergens eind jaren 90 zijn geweest.

En alhoewel ik niet ieder jaar heb meegelopen heb ik wel al redelijk wat damlopen meegemaakt. Het parcours is vrijwel altijd hetzelfde, er kan eens een hoekje verschoven zijn in verband met werkzaamheden of een ander parcours waar een betere doorstroming is.

Voor corona was het als je jaar na jaar de damloop loopt ook niet zo speciaal meer. Voor een heleboel mensen is de damloop het gevolg van een uit hand gelopen borrel waar zij met veel bravoure zeiden dat ze zich wel zouden inschrijven. Maar nu is alles anders, na corona. Maar de lopers gaan niet veel harder of langzamer.

Nadenken over een puzzel

Maar hoe gaan ze het doen? Dat hangt, zoals ik al schreef, sterk af van de maatregelen die op dat moment gelden. Dat moment is trouwens nog 123 dagen weg (op het moment dat ik dit schrijf). Er valt nog niet veel te zeggen er over.

In ieder geval voldoen aan de richtlijnen van de Overheid. Misschien een langgerekte start? Want normaal is een Damloop een massaal evenement. Ik weet het niet dus heeft het niet zoveel zin om te gokken. Wel is het leuk om er over na te denken! Want, ik ben naast hardloper ook een IT en Data Nerd. Zou ik veel tijd hebben, dan zou ik de software van uCrowds combineren met de historische data van de Damloop om te simuleren hoe de lopers over het parkoers gaan en waar eventuele drukte kan ontstaan.

Misschien dat er wat wordt gedaan met de verdeling van lopers. De verdeling van lopers is een min of meer traditionele z.g. bell curve. Weinig snelle lopers, weinig langzame lopers en een grote groep mensen die tegen de gemiddelde snelheid hebben. Ik heb het niet precies uitgezocht maar ik denk dat het zo rond de 10 km per uur is wat de gemiddelde loper in de recreatieloop loopt. Een kleine controle van Loper X ten opzichte van het gemiddelde bevestigt dat ook.

Zo is er een heel klein aantal mensen heel snel zijn (16km/h), naarmate de snelheid afneemt, zie je dat meer mensen een min of meer gelijke snelheid hebben en aan het einde zijn er ook nog een aantal die veel minder snel zijn (6km/h).

Als je alle snelle lopers bij elkaar zou doen dan komen die ook weer min of meer qua tijd bij elkaar in de buurt. Een mix van langzame en snelle lopers is beter per vak maar dan ontstaat er naar het einde toe toch een stroom van lopers.

Finish in de Peperstraat

Kijk maar naar de uitzending van RTV Noord Holland / AT5 dan zie je dat in begin van de ochtend enkele mensen over de streep komen, de wedstrijdlopers of snelle business loop of recreanten en daar na komt de massa binnen. Ik heb wat data geanalyseerd en dan blijkt dat als je alle tijden bekijkt dat bij de recreanten na de eerste finisher (binnen het uur) er in die minuut nog 3 anderen binnen komen. Na mate je verder komt groeit het aantal naar 380 per minuut bij een finish tijd van rond de 1:33 op de 10 Engelse Mijl. Daarna, zal het weer afnemen namate de lopers minder snel rennen. Tot uiteindelijk weer een of enkele per minuut binnen komen.

Let wel, dit is alleen de recreanten. De manier van starten met waves levert een nog veel complexere puzzel op. Want uitgaande van een zelfde verdeling binnen een wave (zelfs bij de wedstrijd) heb je meer van dit soort bell curves die ook in elkaar schuiven. De snelle van latere waves mixen met de langzamere van eerdere waves.

Een mooie puzzel om dat in goede banen te leiden en in goede handen bij Le Champion die al jaren grote groepen sporters ontvangt. Toegegeven, nooit tijdens een pandemie!

Ingeschreven

Ik heb me in ieder geval ingeschreven voor de Damloop by Night, meestal krijg ik nog wel een uitnodiging om mee te lopen van een team of sponsor voor de gewone Damloop en kan ik die ook nog doen.

Het wordt in ieder geval een feestje daar in Zaandam in september.