Inschrijving Dam tot Damloop start in april
De Dam tot Damloop is het grootste hardloopevenement van Nederland. De inschrijving verloopt in fases, om te voorkomen dat de website overbelast wordt. De startbewijzen zijn elk jaar zeer gewild, dus wees er op tijd bij! Want tijdens het Dam tot Dam-weekend kunnen maximaal 65.000 hardlopers meedoen. Hoe kom jij aan zo’n gewild startbewijs en hoe verloopt de inschrijving? Dat lees je hier!
Wanneer is de Dam tot Damloop 2025?
De 39e editie van de Dam tot Damloop vindt plaats op zondag 21 september 2025. Op die dat worden de belangrijkste onderdelen gelopen, met als hoogtepunt de 10 Engelse Mijl. Op zaterdag 20 september 2025 vertrekken de deelnemers van de 5 Engelse Mijl al voor de Damloop By Night.
Wat kost de Dam tot Damloop?
Dit zijn de prijzen in 2025:
- 10 Engelse Mijl: โฌ37,50
- 5 Engelse Mijl: โฌ27,50
- 10 Engelse Mijlen Business Run 10 personen: โฌ786,50
- 10 Engelse Mijlen Goede Doelen 5 personen: โฌ393,25
- 5 Engelse Mijlen Business Run 10 personen: โฌ514,25
- 5 Engelse Mijlen Goede Doelen 5 personen: โฌ257,15
Inschrijving Dam tot Damloop 2025: zo werkt het
De Dam tot Damloop wordt georganiseerd door Le Champion, met Nationale Nederlanden als hoofdsponsor. Je zult dan ook overal reclames van de organisatie en de verzekeraar tegenkomen. Sterker nog: leden van Le Champion krijgen voorrang bij de inschrijving, dus dat kan reden zijn om je aan te sluiten bij deze club.
In 2025 start de inschrijving op deze dagen:
- Maandag 3 april 9.00 uur – Leden Le Champion individueel (alle afstanden)
- Maandag 3 april 9.00 uur – Dam tot Dam Business- en goededoelenloopย
- Dinsdag 18 april 9.00 uur – Dam tot Damloop, Damloop by night en Mini Dam tot Damloopย
- Dinsdag 18 april 9.00 uur – Dam tot Dam Wandeltocht en Dam tot Dam FietsClassic
Inschrijving 10 Engelse Mijl
De reguliere inschrijving voor de 10 Engelse Mijl (16,1 kilometer) start op dinsdag 18 april 2025 om 9.00 uur. Dit geldt ook voor de 5 Engelse Mijl en Mini Dam tot Damloop voor individuele lopers.
Het hoofdonderdeel van de Dam tot Damloop is al jarenlang erg geliefd, dus zorg dat je je op tijd inschrijft voor de 10 Engelse Mijl. De spanning vlak voor de start, de ongeรซvenaarde sfeer op de Zuiddijk in Zaandam en de laatste zware meters naar de finish, je wilt het allemaal meemaken. De dag wordt gezamenlijk afgesloten in het Dam tot Dam Park.
Vroege inschrijving voor leden van Le Champion
Le Champion-leden krijgen de mogelijkheid om zich vรณรณr de officiรซle inschrijvingstermijn van de individuele lopers al aan te melden. De inschrijving gaat al op maandag 3 april 2025 van start. Bovendien starten de Le Champion-leden tijdens het evenement in een eigen startvak, vlak na de wedstrijdlopers. Dit geldt alleen voor individuele deelnemers.
Iedereen die gebruik wil maken van deze startgarantie, dient vรณรณr 1 april 2023 lid te zijn geworden van Le Champion. Het heeft dus geen zin om je nu nog snel in te schrijven, want je moet minstens twee jaar lid zijn om hiervan te profiteren. De gegarandeerde inschrijvingstermijn voor leden duurt van maandag 3 april (9.00 uur) t/m maandag 17 april 2025.
Dam tot Dam Businessloop
Samen met collegaโs, relaties of klanten meedoen aan de Dam tot Dam Businessloop? Ook dat kan! Er starten elk jaar ruim 3.000 teams op de 10 Engelse Mijl van Amsterdam naar Zaandam. De inschrijving voor de Dam tot Dam Businessloop start op maandag 3 april 2025 om 9.00 uur. De business startbewijzen zijn ieder jaar zeer gewild, dus als jouw bedrijf of organisatie wil meedoen moet je er ook hier snel bij zijn.
Dit zijn de kosten voor de Business Run:
- 10 Engelse Mijlen Business Run 10 personen: โฌ786,50
- 5 Engelse Mijlen Business Run 10 personen: โฌ514,25
Goede doelen tijdens de Dam tot Damloop
Tijdens de Dam tot Damloop kun je ook meelopen met goede doelen, vooral op het gebied van sport en gezondheid. Deze goede doelen moeten ook betalen voor hun startbewijzen, dus het is logisch dat ze hier iets voor terug verwachten. In de meeste gevallen krijg je het verzoek om sponsorgeld op te halen bij vrienden en familie.
Dit zijn de kosten voor de goede doelen:
- 10 Engelse Mijlen Goede Doelen 5 personen: โฌ393,25
- 5 Engelse Mijlen Goede Doelen 5 personen: โฌ257,15
Dam tot Dam Weekend
Het Dam tot Dam Weekend is met ruim 80.000 deelnemers het grootste sportieve weekend van Nederland. Le Champion organiseert in hetzelfde weekend namelijk ook de Dam tot Dam Wandeltocht met 15.000 deelnemers en de Dam tot Dam FietsClassic met 6.000 deelnemers. Inschrijven voor deze evenementen is vanaf dinsdag 18 april 2025 mogelijk op www.damtotdamwandeltocht.nl en www.damtotdamfietsclassic.nl.
Lees ook:
- Dam tot Damloop: 5 tips voor een succesvolle voorbereiding
- Dam tot Damloop zonder voorbereiding: kan dat?
Is er een wachtlijst voor de Dam tot Damloop?
De startbewijzen van de 10 Engelse Mijl en de Businessloop zijn inmiddels uitverkocht, maar je kunt nog wel meedoen aan de 5 Engelse Mijl tijdens de Damloop by Night.
Er is geen wachtlijst voor de onderdelen die zijn uitverkocht. Wel is het mogelijk om een startbewijs over te nemen van een andere sporter. Hiervoor kan je kijken op de vraag & aanbod-pagina van het evenement.
Wat kun je verwachten van de Dam tot Damloop?
De Damloop is een massaal event met tienduizenden lopers. Loop je overdag, dan zie je vanuit de trein al direct de eerste hardlopers, zenuwachtig met startnummers en hardloopkleding. Je groet elkaar met een knikje en een blik van herkenning. Vervolgens ga je na het inleveren van de kleding ย richting het startvak.
Daar sta je met velen, dicht op elkaar. Het kan warm of koud zijn. Wij hebben uit eigen ervaring al van alles meegemaakt:,van een bui op je kop, tot een temperatuur waarbij we al na 3 kilometer ons shirt uittrokken omdat het gewoon veel te warm was.
Niemand kan voorspellen wat voor weer het zal zijn, dus let tijdens de laatste twee weken van september extra goed op de weersvooruitzichten en zorg dat je de juiste hardloopkleding in huis hebt, zodat je alle kanten op kan. Bewaar ook een oude trui die je van plan was naar de kringloop te brengen, zodat je warm blijft in het startvak.
Heb je nog iets nodig? Check dan onze overzichten:
We gaan er vanuit dat je al geschikte hardloopschoenen in huis hebt, die goed zijn ingelopen. Zo niet, dan is het hoog tijd om eens goed te kijken of je hardloopschoenen versleten en aan vervanging toe zijn.
Start en finish van de Damloop: dit moet je weten
De 10 Engelse Mijl start op de Prins Hendrikkade in Amsterdam, terwijl de 5 Engelse Mijl op zaterdagavond start op de Vermiljoenweg in Zaandam. Voor beide onderdelen is de finish op de Brucht in Zaandam.
Uiterlijk in de week van het evenement ontvang je een e-mail met de laatste deelnemersinformatie, jouw startvak en starttijd. De starttijden zijn ook te vinden op de website. Tijdens de 10 Engelse mijl op zondag mag je later starten, bijvoorbeeld als je door drukte in het verkeer niet op tijd bij de start kon verschijnen. Eerder starten is niet toegestaan. Tijdens de 5 Engelse Mijl op zaterdag is het niet mogelijk om eerder of later te starten, dus zorg dat je op tijd bent.
Uiteraard is het ook niet mogelijk om een andere afstand te lopen, aangezien beide runs op verschillende momenten plaatsvinden. Heb je een startbewijs voor de 10 Mijl en moet je na 5 Mijl opgeven, dan krijg je helaas geen medaille voor de kortere afstand.
De finish voor de 10 Mijl sluit op zondag om 17:00 uur en de finish voor de 5 Mijl sluit op zaterdag om 22:45 uur.
De finish en het ophalen van de kleding zijn momenten met grote drukte, nog even afgezien van de toeschouwers en supporters die op de lopers staan te wachten. Mochten er maatregelen nodig zijn om de drukte te beperken, dan is het niet Le Champion die dit besluit neemt, maar de driehoek GGD, politie en gemeente.
Wel kan Le Champion besluiten dat het toch niet verantwoord is om het evenement door te laten gaan, ook als ze groen licht hebben gekregen van de gemeente en Veiligheidsregio.
Voor een heleboel mensen is de Damloop het gevolg van een uit hand gelopen borrel waar zij met veel bravoure zeiden dat ze zich wel zouden inschrijven.
Wij hebben de Dam tot Damloop al heel vaak gelopen, al sinds eind jaren 90. Het parcours is vrijwel altijd hetzelfde. Er kan eens een hoekje verschoven zijn in verband met werkzaamheden of aanpassingen om de doorstroming te verbeteren.
De verdeling van lopers is een min of meer traditionele z.g. bell curve. Weinig snelle lopers, weinig langzame lopers en een grote groep mensen die de gemiddelde snelheid hebben. Die snelheid zal zo rond de 10 km/uur liggen, een gangbare snelheid voor een recreatieloper.
Finish in Zaandam
We hebben wat data geanalyseerd en dan blijkt dat als je alle tijden bekijkt dat bij de recreanten na de eerste finisher (binnen het uur) er in dezelfde minuut nog 3 anderen binnen komen. Naarmate mate je verder komt groeit dat aantal naar 380 finishers per minuut bij een finishtijd van rond de 1:33 uur op de 10 Engelse Mijl. Daarna zal het weer afnemen als de langzame lopers binnenkomen, tot er uiteindelijk weer รฉรฉn of enkele per minuut binnenkomen.
Let wel, dit geldt alleen voor de recreanten. De manier van starten met waves levert een nog veel complexere puzzel op. Want uitgaande van een zelfde verdeling binnen een wave (zelfs bij de wedstrijd) heb je meer van dit soort bell curves die ook in elkaar schuiven. De snelle van latere waves mixen met de langzamere van eerdere waves.
Een mooie puzzel die in goede handen is bij Le Champion, de organisatie die al jarenlang grote groepen sporters in staat stelt om van dit evenement te genieten.
Wij hebben ons in ieder geval ingeschreven voor de 10 Engelse Mijlen van de Dam tot Damloop. Soms krijgen we ook nog een uitnodiging om mee te lopen met een team of sponsor van de 5 Engelse Mijlen en daar kunnen we dan ook nog aan meedoen.
Het wordt in ieder geval een feestje daar in Zaandam in september!
Lees ook:
- Dam tot Damloop: 5 tips voor een succesvolle voorbereiding
- Dam tot Damloop zonder voorbereiding: kan dat?