Lichtgewicht hardloopschoenen kopen

Nike Free RN Flyknit

Lichtgewicht hardloopschoenen wegen minder dan 200 gram en helpen je om een betere prestatie neer te zetten. Ze zijn vooral bedoeld voor wedstrijdtrainingen, omdat je ze afwisselt met je normale (dempende) hardloopschoenen voor gewone trainingen. Ook kun je ze gebruiken als alternatief voor minimalistische hardloopschoenen.

Het is niet zo dat lichtgewicht hardloopschoenen altijd een dunne zool hebben. Soms is de zool gemaakt van een lichtgewicht schuim, waardoor je toch wat demping hebt. Door het lage gewicht kun je sneller lopen, omdat je minder gewicht aan je voeten hebt.

Waarop letten bij lichtgewicht hardloopschoenen?

Lopen is een van de oudste en meest natuurlijke vormen van beweging. Terwijl de fundamentele actie van lopen misschien niet veel is veranderd, zijn de schoenen waarmee we lopen dat wel. Een van de nieuwste trends in de hardloopwereld zijn lichtgewicht hardloopschoenen. Maar wat maakt deze schoenen zo speciaal en wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen van lichtgewicht hardloopschoenen

 • Verbeterde snelheid: Door het verminderde gewicht kunnen hardlopers sneller en efficiΓ«nter bewegen, wat kan leiden tot betere prestatietijden.
 • Natuurlijker Gevoel: Lichtgewicht schoenen bieden vaak een dunner zoolprofiel waardoor hardlopers een meer grondcontactgevoel hebben, wat kan leiden tot een natuurlijkere en responsievere loopervaring.
 • Minder Vermoeidheid: Met minder gewicht om te dragen, ervaren hardlopers vaak minder vermoeidheid, vooral tijdens langere runs.

Nadelen van lichtgewicht hardloopschoenen

 • Minder Bescherming: De dunnere zolen kunnen minder bescherming bieden tegen ruwe ondergronden of scherpe objecten.
 • Kortere Levensduur: Vanwege het minimalistische ontwerp kunnen ze sneller slijten dan traditionelere, zwaardere schoenen.
 • Niet voor Iedereen: Sommige lopers kunnen baat hebben bij meer demping, vooral als ze voet- of enkelproblemen hebben.

Populaire merken voor lichtgewicht hardloopschoenen

Er zijn veel merken die lichtgewicht hardloopschoenen produceren. Enkele van de meest populaire zijn:

 • Nike: Met hun ‘Free’ en ‘Flyknit’ series bieden ze een breed scala aan lichtgewicht opties.
 • Adidas: Hun ‘Adizero’ lijn is speciaal ontworpen voor snelheid en lichtheid.
 • Asics: Bij de ‘Gel’ hardloopschoenen vind je diverse lichtgewicht modellen.
 • Brooks: Bekend om hun ‘PureFlow’ serie die zowel comfort als lichtheid biedt.

Waarop letten bij lichtgewicht hardloopschoenen

Bij het kiezen van lichtgewicht hardloopschoenen zijn er enkele belangrijke factoren om in overweging te nemen:

 • Pasvorm: Zorg ervoor dat de schoen goed past. Dit is cruciaal om blaren en voetpijn te voorkomen.
 • Duurzaamheid: Onderzoek de materialen en het ontwerp om te zorgen dat je schoen de afstand kan afleggen.
 • Ondersteuning: Afhankelijk van je loopstijl en voettype, wil je misschien een schoen met meer ondersteuning of stabiliteit.

Lichtgewicht hardloopschoenen kunnen een geweldige aanvulling zijn op je collectie hardloopschoenen, maar doe vooral goed onderzoek om de juiste schoen voor jouw behoeften te kiezen.

Adidas Adizero

De Adidas Adizero Adios werd wereldberoemd omdat atleet Haile Gebrselassie er een wereldrecord van 2:03:59 uur op de marathon mee liep. De schoen is superlicht zodat je de best denkbare tijd kunt neerzetten. De Adizero Adios is bedoeld voor neutrale lopers en voor langere afstanden, waarbij comfort ook belangrijk is. Ideaal als je je afstand of je snelheid wilt verbeteren.

Adidas Adizero Adios

Je kunt ook kiezen voor andere modellen uit de Adizero-lijn van Adidas. Bij deze schoenen is het uitgangspunt minimaal gewicht, terwijl er toch de nodige steun en stabiliteit is. De schoenen sluiten nauw aan op je voeten en hebben een dun bovenwerk met elastieken, die ervoor zorgen dat de schoen goed aansluit. De duurdere modellen hebben een dunne middenzool en een speciale buitenzool die zo licht mogelijk is.

Kies bijvoorbeeld voor de Adizero F50, Adios, Boston, Tempo of Counterblast. Let op dat je bij Adizero-schoenen met Boost-zool wat meer demping krijgt.

Meer weten: Adidas Adizero-schoenen online bekijken

Nike Free, Air Zoom en meer

Bij Nike vind je verschillende modellen die licht van gewicht zijn en er vaak wat hipper uitzien dan die van andere merken. Lichtgewicht modellen zijn bijvoorbeeld de Nike ZoomX Vaporfly en de Nike React Infinity Run. Deze schoenen combineren geavanceerde technologie met comfort, waardoor ze ideaal zijn voor zowel korte sprints als marathons. De Nike ZoomX Vaporfly, met zijn revolutionaire zool en lichte materiaal, wordt vaak beschouwd als een van de beste hardloopschoenen op de markt. Echter, de keuze voor de beste schoen is subjectief en hangt ook af van je individuele behoeften en loopstijl en voorkeuren.

Nike Flyknit Racer

Al deze lichtgewicht schoenen zijn verkrijgbaar in dames- en herenmodellen en kosten tussen de 80 tot 150 euro. Het zijn allemaal neutrale schoenen, dus niet speciaal gericht op stabiliteit. Wil je wat meer traditioneel uitziende hardloopschoenen, kies dan voor Air Zoom.

Asics Gel

Ook bij Asics vind je diverse lichtgewicht hardloopschoenen. Modellen zoals de Asics Gel-Nimbus en de Asics Gel-Kayano hebben een reputatie opgebouwd vanwege hun comfort, duurzaamheid en lichte gewicht. Deze schoenen bieden optimale ondersteuning en demping, wat essentieel is voor lange afstanden. Van alle lichtgewicht hardloopschoenen van Asics wordt de Gel-Nimbus vaak als de beste beschouwd, vanwege zijn perfecte balans tussen gewicht, comfort en prestatie.

Asics Gel Hyper Tri

De DS-modellen zijn meer gericht op stabiliteit, terwijl de andere modellen neutraal zijn.

Meer info: Asics hardloopschoenen