Sporthorloges voor hardlopers

Garmin Venu Sq 2

Waarom een sporthorloge?

Een sporthorloge geeft inzicht in je prestaties, zodat je weet hoe je beter kunt presteren. Hij meet je hartslag en legt je trainingen vast. Ook kun je vaak geavanceerde metingen doen, zoals je herstelhartslag, SPO2 en VO2. Maar er is nog veel meer mogelijk, zoals navigeren en muziek luisteren via je Bluetooth-oordopjes. Op deze pagina zetten we de bekendste merken sporthorloges voor je op een rij, speciaal gericht op hardlopers.

De voordelen van een sporthorloge voor hardlopers

Er zijn genoeg redenen om voor een sporthorloge te kiezen als je hardloper bent. De belangrijkste pluspunten van een sporthorloge:

  • Inzicht in je prestaties tijdens en na het sporten
  • Jezelf verbeteren door je resultaten te analyseren
  • Trainen in de juiste hartslagzones om sneller te worden en langere afstanden te kunnen lopen
  • Trainen op vetverbranding om gemakkelijker af te vallen
  • Ook geschikt voor andere sporten zoals fietsen, wandelen, skaten, tennissen, schaatsen en veel andere sporten
  • Hulpmiddel om aan je trainer te laten zien dat je de adviezen ook echt hebt opgevolgd
  • Meer mogelijkheden om je data te analyseren op een gekoppelde smartphone of in een hardloopapp
Garmin Venu sporthorloge

Sporthorloge-merken voor hardlopers

Dit zijn de belangrijkste merken sporthorloges voor hardlopers:

  • Garmin: o.a. Forerunner, Fenix, Instinct en Epix. Garmin is hรฉt merk voor sporthorloges. Garmin-horloges draaien op een eigen besturingssysteem en kunnen ook meldingen van een gekoppelde smartphone ontvangen. Ben jij een fanatieke sporter of echte outdoor avonturier? Kijk dan eens naar de robuuste modellen uit de Fenix- of Instinct-serie. Sport je iets minder fanatiek? Dan is een Garmin Venu of Vivoactive iets voor jou. Er zijn verschillende modellen voor dames en heren.
  • Polar: o.a. Vantage, Ignite en Pacer. Polar smartwatches zijn geschikt voor fanatieke sporters en mensen die gezond willen leven. Het Finse merk Polar is vooral bekend van de hartslagmeters. Die kennis om nauwkeurig je hartslag te meten vind je ook terug in de sporthorloges van Polar. Hiermee train je nog gerichter, of dit nu het lopen van een marathon of je conditie verbeteren is. De meeste Polar smartwatches geven advies over je herstel en een uitgebreide slaapscore.
  • Suunto: o.a. Suunto 5/7/9 Peak. Suunto smartwatches zijn echte sport- en outdoorhorloges. Dit Finse merk bracht al in 1998 het eerste sporthorloge uit. Het merk richt zich op buitensporten, zoals hardlopen, bergbeklimmen en hiken. Suunto 5 is het basismodel met een gps en hartslagmeter, Suunto 7 is een echte smartwatch die draait op Wear OS en toegang biedt tot de Google Play Store. En Suunto 9 richt zich echt op outdoorgebruik en de veeleisende atleet.

Sportfuncties voor hardlopers

Om je conditie te verbeteren is het belangrijk om je hartslag te meten. Zo kun je bijvoorbeeld zien in welke hartslagzone je zit, zodat je weet of je in de juiste zone zit voor vetverbranding of conditie opbouwen. Een sporthorloge komt ook van pas bij intervaltraining, om te kunnen zien hoe snel je hartslag stijgt en daalt bij inspanning. Door gericht te trainen met een sporthorloge kun je je uithoudingsvermogen verbeteren en weet je wanneer je voldoende hersteld bent om weer inspanning te leveren. Een sporthorloge kan je waarschuwen als je een bepaalde snelheid of limieet bereikt, bijvoorbeeld als je op hartslag van 170 slagen per minuut zit. En een sporthorloge houdt vaak ook je gezondheid in de gaten, door je te waarschuwen bij een onregelmatige hartslag, onverwacht hoge of lage hartslag en veranderingen in je rusthartslag.

Daarnaast is een sporthorloge een verlengstuk van je smartphone. Je kunt meldingen ontvangen van telefoontjes en chatberichten.

Garmin sporthorloge

Snelheid meten met je sporthorloge

Een van de belangrijkste redenen om voor een sporthorloge te kiezen is dat je je snelheid kunt meten. Dit kan op verschillende manieren: je kunt bijvoorbeeld je actuele snelheid, maximale snelheid bij een sprint en gemiddelde snelheid over een bepaald traject meten. Wanneer je bijvoorbeeld tijdens een halve marathon onder je gemiddelde snelheid loopt, weet je dat je moet versnellen om in de buurt van je persoonlijke record te blijven.

Meer weten? Lees dan onze pagina over een sporthorloge kopen.