Hardloopkleding kopen

Polygiene

Heel veel mensen beginnen met hardlopen in een oud trainingspak en sportschoenen. Maar als je je nieuwe hobby serieus wilt aanpakken, is het wel zo fijn om echte hardloopkleding te dragen. Denk aan: shirts en broeken die snel zweet afvoeren en hardloopschoenen die wat meer steun bieden dan de afgetrapte schoenen van tien jaar oud.

In dit artikel geven we daarom een overzicht van de hardloopkleding die je minimaal nodig hebt om goed te kunnen presteren.

Hardloopkleding voor beginners

Met goede hardloopkleding zul je merken dat je minder snel last hebt van een bezweet lichaam. Hardloopbroeken en -shirts zijn vaak gemaakt van materiaal dat het vocht snel afvoert, zodat jij je lekkerder voelt. Dat draagt prettiger dan gewone t-shirts, die gemaakt zijn van katoen. Die nemen weliswaar het zweet goed op, maar voeren het niet af, waardoor het aan je lichaam blijft plakken. Daarom kun je beter kiezen voor een high-tech materiaal dat ademt. In het begin zal het even een investering zijn, maar we wijzen je op goedkope adresjes waar je hardloopkleding van goede kwaliteit kunt vinden voor een redelijke prijs. Bovendien gaat goede kleding lang mee en kun je je garderobe gaandeweg uitbreiden als je bijvoorbeeld behoefte krijgt aan een hardloopjack of een hardlooprugzak.

Lees op de volgende pagina’s verder over:

Hardloopkleding kopen

Zoek je goedkope hardloopkleding? Kijk dan eens bij de volgende winkels:

Hardloopshirt

Een goed hardloopshirt zorgt voor goede afvoer van transpiratie. Kies voor een shirt met korte of lange mouwen, gemaakt van winddichte, ademende en vochtregulerende materialen. De duurdere merken combineren deze drie eigenschappen, zodat je je altijd lekker voelt. Tijdens warm weer kun je ook kiezen voor een mouwloos hardloopshirt, ook wel singlet of top.

Onder je hardloopshirt kun je in de winter een thermoshirt of ondershirt dragen. Deze zorgt voor extra isolatie en voert tevens de transpiratie goed af.

Lees verder: Hardloopshirt kopen

Hardloopbroek

Er zijn drie soorten hardloopbroeken:

Het is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren wat je het prettigst vindt om te dragen. De strakke tights sluiten goed op de huid aan en geven je extra steun en voeren het zweet snel af. Deze zijn ook prettig om te dragen als het wat kouder wordt. Ze moeten echter niet te strak zitten, waardoor je bewegingsvrijheid wordt belemmerd. Bij mooi weer kun je kiezen voor een hardloopshort. Heb je liever een comfortabel zittende broek, dan is een ruimer zittende lange broek prettiger.

Hardloopsokken

Het is aan te raden om speciale hardloopsokken te dragen. De โ€˜gewone witte sportsokkenโ€™ gaan snel irriteren en veroorzaken blaren, terwijl echte hardloopsokken er voor zorgen dat het vocht goed wordt afgevoerd, zodat blaren worden voorkomen. Hardloopsokken zijn naadloos waardoor ze niet schuren tijdens het lopen. Bekende merken zijn Falke, Asics en Herzog. De sokken van deze merken hebben in de meeste gevallen hielbescherming en teenbescherming. Ook staat op de sok aan welke voet je deze moet dragen. Hardloopsokken zijn in verschillende diktes te verkrijgen, de dunste variant is uiteraard het beste om te dragen in de zomer.