Hardloopschoenen vervangen: wanneer en hoe vaak?

Hardloopschoenen vervangen

Wanneer vervang je je hardloopschoenen? Als je met plezier wilt blijven hardlopen is het goed om regelmatig te kijken of je hardloopschoenen aan vervanging toe zijn. Hardloopschoenen die in goede conditie zijn zorgen voor meer loopplezier, betere prestaties en minder kans op blessures. Maar wanneer weet je of je hardloopschoenen aan vervanging toe zijn?

Hardloopschoenen vervangen na 1.500 kilometer

Een goede vuistregel is dat je na ongeveer 1.000 tot 1.500 kilometer je hardloopschoenen vervangen moet. Dit kan per type hardloopschoen verschillend zijn. Lichtgewicht hardloopschoenen die bedoeld zijn voor wedstrijden slijten vaak iets sneller, terwijl schoenen voor dagelijks gebruik met gemak 2.000 kilometer meegaan. Het ligt eraan hoe vaak je hardloopt en over welke afstanden. Loop je twee of drie keer per week dan zijn je schoenen na ongeveer een jaar versleten. Loop je elke week een marathon, dan kun je al na een halfjaar toe zijn aan nieuwe schoenen.

Lees verder: Hardloopschoenen kopen, hierop moet je letten

Tip: extra paar hardloopschoenen

Als je meermaals per week hardloopt kan het handig zijn om altijd twee paar hardloopschoenen te hebben. Schoenen hebben namelijk net als jij tijd nodig om te herstellen. Neem je een extra paar hardloopschoenen met iets andere eigenschappen, dan zul je merken dat de slijtage minder snel gaat en dat je minder last hebt van blessures. Daardoor betaalt zo’n tweede paar hardloopschoenen zichzelf terug, want een paar bezoekjes aan de fysiotherapeut kosten al snel meer. En: omdat je niet steeds op dezelfde schoenen loopt gaan ze langer mee, misschien wel 2 tot 2,5 jaar.

Hardloopschoenen: normale slijtage

Slijtage is een eerste teken dat je hardloopschoenen aan vervanging toe zijn. Dat zie je het eerste aan de onderkant, de zolen. Vooral onder de hak en onder de bal van de voet is na een paar honderd kilometer al wat slijtage zichtbaar. Dat betekent niet dat je ze meteen moet vervangen, maar het is wel iets om in de gaten te houden. Rimpels bij de tussenzool zijn een reden om schoenen meteen te vervangen, omdat ze dan geen goede ondersteuning meer geven. Blijf je erop doorlopen, dan kun je knieklachten krijgen.

Loopanalyse bij extreme slijtage

Heb je last van vrij ernstige slijtage op onverwachte plekken? Dan is het tijd om eens een loopanalyse te laten doen. We lopen allemaal op een andere manier en je schoenen kunnen sneller slijten, afhankelijk van je pronatie. Bij een gespecialiseerde hardloopwinkel kun je zo’n analyse laten uitvoeren. Je komt er dan misschien achter dat je meer ondersteuning nodig hebt tijdens het hardlopen, of dat je inlegzolen of een bepaald type hardloopschoenen nodig hebt. Neem bij zo’n loopanalyse je versleten hardloopschoenen mee, zodat de specialist kan zien wat er aan de hand is. Hij of zij kan ook meteen advies geven of je hardloopschoenen vervangen moeten worden.

Nieuwe hardloopschoenen kopen

Zijn je hardloopschoenen versleten en is het hoog tijd om nieuwe te kopen? Dan vind je bij de volgende webwinkels een goedkoop aanbod. Omdat je online koopt kun je ze op je gemak passen en gratis ruilen of retourneren.