In 2007 verruilde ik mijn baan bij een uitgeverij (VNU) in voor een bestaan als zelfstandig ondernemer. Daarmee kwam er ook een einde aan mijn (door de baas gesponsorde) abonnement bij de sportschool. Zoals wel meer mensen besloot ik in mijn vrije tijd te gaan hardlopen. Maar dan wel op een manier dat ik ook mijn afstanden en trainingen kon meten. Ik kocht een Nike+iPod Kit, een destijds vrij nieuw product. Je stopte een sensor in je schoen en kon na het hardlopen precies zien hoe lang en met welke snelheid je had gelopen.
Ik begreep meteen hoe handig dit kon zijn voor mensen die op een slimmere manier fit willen worden. Als je je aan een trainingsschema houdt, kun je veel gerichter aan je conditie, snelheid en prestaties werken. Een superdag waarbij alles meezit en het lopen eigenlijk geen moeite kost, zie je meteen terug in de cijfers. Een rotdag ook.
Het leidde bij mij tot het inzicht dat je eigenlijk veel meer zou moeten kunnen meten. Hoeveel je beweegt, hoeveel je eet, wat het effect van koffie en alcohol is, hoe je lichaam reageert op te weinig slaap. Kortom, allerlei manieren om je leven te verbeteren en het effect van ongezonde gewoontes zichtbaar te maken.
Ik ging op zoek naar nog meer oplossingen.
Daarbij had ik het geluk dat ik dankzij mijn dagelijkse werk voor iCulture.nl de mogelijkheid had om heel veel apps en accessoires zelf te proberen.
Ik ontdekte bijvoorbeeld in 2009 de app SleepCycle en schreef er een artikel over. SleepCycle is een smartphone-app die belooft je slaapgedrag te analyseren. Een sensor in de smartphone meet ‘s nachts bewegingen en probeert daaruit de verschillende slaapfasen af te leiden. Hoewel het geen wondermiddel is, was ik onder de indruk hoe handig dit zou kunnen zijn voor mensen met lichte slaapproblemen. Zonder naar een slaapkliniek te gaan, kun je zelf achterhalen welke factoren invloed hebben op je nachtrust. Slaap je beter als je โs avonds een boek leest, een beker warme melk drinkt of het raam openzet? En welk effect hebben alcohol, spannende verhalen en stressvolle gebeurtenissen op je slaapgedrag? Je kunt het allemaal zelf analyseren met een app die duidelijke grafieken aflevert.
Sindsdien heb ik honderden apps en accessoires getest die allerlei aspecten van je dagelijkse gedrag meten. Van Fitbit tot Withings-weegschaal en van Nike Fuelband tot TomTom Cardio-horloge, aangevuld met apps zoals Moves, Human, Breeze, Runkeeper, Foodzy, MyFitnessPal, OptimizeMe en 7 Minute Workout. Zo heb ik uit het gigantische aanbod van apps en accessoires precies die hulpmiddelen gekozen die het best bij mij passen. Iedereen heeft andere wensen en dus zul jij misschien heel andere apps en accessoires kiezen. Ik schreef het boek ‘Fit met apps’ als wegwijzer in het enorme aanbod van apps en wearables. Naar aanleiding van dit boek heb ik een presentatie gegeven op SxSW, het bekende technologiefestival in Austin, Texas. Dit was een van de hoogtepunten van mijn bestaan als ‘fithacker’. Ik heb in die periode ook presentaties gegeven voor Quantified Self, Matrix Fitness, Odido (het toenmalige T-Mobile) en andere partijen.
Sindsdien schrijf over nieuwe ontwikkelingen rondom hardlopen, nieuwe fitnesstrackers en sporthorloges, de beste hardloopschoenen en manieren om nog slimmer fit te worden. Want het gaat vaak niet eens om fanatiek sporten en in de sportschool rondhangen, maar om in beweging blijven zodat je goed kunt functioneren in het dagelijks leven. Mijn aandacht is nu iets meer naar hardlopen verschoven, maar ook daarvoor gebruik ik nog graag allerlei apps en wearables om mijn voortgang in de gaten te houden. Er zijn zoveel ontwikkelingen op dit gebied, dat het altijd boeiend blijft.