Hardlooprugzak kopen

Wil je een hardlooprugzak kopen? Dan vind je op deze pagina meer informatie over de verschillende modellen en waar je op moet letten bij het kopen van zo’n speciale sportrugzak waarmee je tijdens het hardlopen extra spullen kunt meenemen.

Hardlooprugzak kiezen: deze varianten zijn er

Bij een hardlooprugzak heb je verschillende opties:

 • Een sportrugzak of outdoor rugzak, bedoeld voor hardlopen en wandelen. Sommige zijn bedoeld voor dagtrips en hebben iets meer opbergruimte voor een hardloopjack of extra sportvoeding.
 • Een waterrugzak is vooral bedoeld om onderweg te kunnen drinken. Camelbak is het bekendste merk. Deze rugzakken zijn veel kleiner en platter dan een outdoor rugzak en er hangt een slangetje uit waar je mee kunt drinken. Het belangrijkste doel is om onderweg te kunnen drinken.
 • Een heuptas met vakken of lussen voor waterflesjes.
 • Een hardloopvest is een hardlooprugzak die er meer uitziet als een vest. Deze zijn superlicht van gewicht en hebben soms wat vakken aan de voorkant om gels, flesjes en andere kleine items mee te nemen.

Koopadvies hardlooprugzak

Bij het kiezen van een hardlooprugzak zijn een aantal factoren om rekening mee te houden:

 • Waar ga je de rugzak voor gebruiken? Ga je elke dag een paar kilometer lopen, of heb je een rugzak nodig voor triatlons of trailrunning?
 • Hoeveel spullen wil je meenemen? Voor een halve marathon in de stad heb je minder spullen nodig dan wanneer je een hele dag gaat trailrunnen, en een grotere tas nodig hebt voor vocht en voeding. Hou rekening met de spullen waar je tijdens het hardlopen snel bij kunt, dankzij zakjes aan de buitenkant.
 • Wil je een mannen- of vrouwenrugzak? Dit gaat niet zozeer om de kleuren blauw en roze. Er zijn speciale vrouwenrugzakken die beter zijn afgestemd op de vaak wat kleinere lichaamslengte en bouw van vrouwen.
 • Gewicht is een belangrijke factor tijdens het hardlopen. Hoe meer gewicht je moet meeslepen, hoe zwaarder de inspanning. Een grotere rugzak kan je in de verleiding brengen om te veel spullen mee te nemen. Eventueel kun je zwaardere spullen in een heuptas stoppen.
 • Hoeveel zakken en lussen heb je nodig? Je kunt ze gebruiken voor het opbergen van waterflesjes, gels en andere items die je wilt meenemen. Bandjes en zakken moeten aanpasbaar zijn.
 • Hoeveel beweegt de rugzak mee tijdens het hardlopen? Vind je een op en neer bewegende rugzak niet prettig, dan is een heuptas of hardloopvest misschien een beter idee.
 • Materiaal speelt ook mee: in een warm klimaat het liefst materialen die goed ademen met veel gaas (mes), terwijl je in een koud en nat klimaat liever een waterbestendige rugzak hebt van isolerend materiaal.

Hardlooprugzak kopen: water en drankjes meenemen<

Voor veel mensen is het meenemen van flesjes water of sportdrank de belangrijkste reden om voor een hardlooprugzak te kiezen. In een warm klimaat is het verstandig om een rugzak met geïsoleerd compartiment te kiezen, zodat het water koel blijft. Drink je niet zoveel en zijn de afstanden beperkt, dan kun je geld besparen door een heupband of heuptas te kiezen waar je de flesjes aan vast kunt maken. Dat scheelt een hoop bepakking in vergelijking met een hardlooprugzak met drinksysteem.

Hoeveel watervolume moet erin passen?

 • 1 tot 1,5 liter: voor korte afstanden, kinderen en mensen die minimale bepakking willen
 • 2 liter: meest populair, geschikt voor een halve marathon
 • 3 liter: voor trailrunners en hele marathon

Elke liter water weegt een kilo extra.

Material
For some people the material will make or break it for them.

Hot climate? Make sure you get a breathable pack, which usually means a pack made with a lot of strong mesh material.

Cold climate? You may want to stay away from the mesh and towards a solid material for a little bit of insulation.

Safety
Last, but not least, is safety. We save safety for last because most packs have reflective strips or material built into the pack. The only situation that may require a little extra consideration is running at night. If you happen to run when it’s dark out then you’ll definitely want to ensure your pack has a good portion of reflective material on it.

Safety whistle anyone? Many packs will come with an emergency whistle, or you can just buy one and tie it to your straps.

Are you sure you need a running backpack?
After you’ve gone through the quick checklist above be sure you check out our following guides:

Hydration Pack Buyer’s Guide
Running Waist Pack Buyer’s Guide
Either of the above may be a better fit for what you’ll be doing. Just because your friend uses a certain running back pack doesn’t mean you should.