, ,

Dam tot Damloop: 5 tips voor een succesvolle voorbereiding

De zomer loopt op zijn einde en dat kan voor ons bij Beterhardlopen.nl maar een ding betekenen: de Dam tot Damloop komt er weer aan. Het grootste hardloopevenement, dat met de mini-Damlopen, wandel- en fietstocht erbij nog véél groter is, brengt op 16 en 17 september tienduizenden mensen op de been.

By Night en By Day

De meeste mensen kennen de Dam Tot Dam-loop van de zondag, waarbij je van Amsterdam naar Zaandam loopt, in totaal 10 Engelse Mijl. Maar er is tegenwoordig ook een kleinere uitvoering waarbij je op zaterdagavond in Zaandam de helft van de afstand rent, 5 mijl dus.

Dam tot Damloop route 10 mijl

Op zaterdag lopen maximaal 15.000 lopers de 5 mijl, op zondag zelfs 50.000 lopers de 10 mijl. In totaal zijn in dat weekend 87.000 mensen op de een of andere manier bezig met de Dam tot Dam en dan hebben we de vele toeschouwers en medewerkers nog niet eens meegeteld.

Dam tot Damloop route 5 mijl

Dat is niet alleen een heel grote groep mensen, maar ook een behoorlijk grote logistieke operatie. Met name voor de zondag moeten tienduizenden tassen van Amsterdam naar Zaandam worden gebracht, moeten mensen met bussen van A naar B en andersom worden vervoerd en zie je in auto’s en in het openbaar vervoer alleen maar sporters.

Dit jaar is er de Dam tot Damloop App, die je alle informatie geeft over de loop en die het boekje vervangt dat je vroeger kreeg opgestuurd. Wil je precies weten wanneer je start en tot wanneer je je kleding kunt inleveren, kijk dan in de app.

Dam tot Damloop voorbereiding

Dam tot Damloop appHoe kan je je hier nou het best op voorbereiden? We geven je vijf tips uit onze eigen ervaring met de Damloop.

Tip 1 – Zorg dat je uitgerust bent
Het lijkt een open deur, maar zorg dat je in de week voor de Damloop niet als een gek gaat trainen. Het is niet het moment om eens een lange duur- of tempoloop te gaan doen in de dagen voor de loop. Je kunt nog best even rustig gaan lopen in de week ervoor, maar hou het rustig qua tempo en afstand. Ik loop op mijn vaste loopavond voor de Damloop gewoon mee, maar doe het rustiger aan dan normaal. Ik ga op tijd naar bed en doe rustig aan met alcohol.

Er zijn trouwens mensen die zowel de avond- en dag-editie lopen, maar wat je merkt is dat je toch vermoeider bent en het lopen zwaarder is. Bij het 25-jarig jubileum van de D2D was het trouwens zowel op zaterdagavond als op zondag een volledige 10 EM. Voor een geoefende loper is dit zeker te doen, zelfs met de  korte herstelperiode.

Tip 2 – Pak je spullen alvast in en ga op tijd weg
Hoewel de Damloop met name mensen trekt uit Noord- en Zuid-Holland (tenminste dat was vroeger zo) zal voor veel mensen er toch een reis aan vooraf gaan om bij de Damloop te komen. Omdat zowel de start als de finish niet te ver van het station zijn (in Zaandam is het nog wel een kleine tippel) is het openbaar vervoer een goed alternatief voor de auto om naar de start te gaan.

Trouwens, een auto parkeren in Amsterdam is altijd een uitdaging en je moet na afloop ook weer terug naar je auto dus je bent sowieso afhankelijk van andere vervoermiddelen.

Maar ga dan wel op tijd weg. Als er onderweg iets aan de hand is, op het weg of het spoor, dan kom je toch later aan en ik weet uit ervaring dat als je moet rennen om de start te halen, dat niet echt prettig is. Het is veel beter om op tijd te zijn en rustig je startvak in te lopen. Je hebt dan ook het voordeel dat je vooraan kunt staan als je liever niet midden in de meute staat. Hoe dan ook: tot na de IJ-tunnel is het best druk, daarna verspreiden de lopers zich meer.

Om stress te voorkomen, pak ‘s avonds je tas al in en zorg dat je niet te veel meeneemt, zeker geen waardevolle spullen. Er is toezicht op de tasinname en -uitgifte maar bind de kat niet op het spek. Droge en schone kleren (bijvoorbeeld een shirt en trui) zijn handig.

Tip 3 – Kijk naar het weer en kleed je daarop
Het kan verkeren, zo zei de Amsterdamse dichter Bredero (1585-1618) al. Hoewel hij het leven in het algemeen bedoelde, is dit toch ook van toepassing op de Damloop. Ik heb edities meegemaakt waarbij ik door een slechte kledingkeuze stikte van de hitte, maar ook momenten waarbij het met bakken uit de hemel kwam en ik in een shirt met korte mouwen als een verzopen kat over de finish kwam. Het probleem is dat je vaak voor de start meer nodig hebt aan kleding, dan aan het einde. Zeker aan het einde van de rit ben je volledig opgewarmd.

Dan heb ik het nog maar niet over het feit dat het echt heel warm kan zijn. Er waren Damlopen waar het 25 graden is en waarbij je serieus moest nadenken over voldoende drinken. Dat soort situaties zijn gelukkig meestal vooruit te zien en de organisatie kan dan voor extra drinkpunten zorgen of aansporen om meer te drinken.

In het startvak kan je een een oude trui meenemen die je anders toch zou weggooien, een wegwerp plastic jasje of een vuilniszak om over je kleding aan te trekken. Voor de start zie je vaak mensen die hun extra kleding aan vrienden of familie geven, die buiten de hekken staan. Of ze knopen de kleding aan het hek, als ze bijna van start gaan. Er komt trouwens behoorlijk wat warmte van zo’n groep als je hutjemutje op elkaar staat. Ben je gefinisht dan haal je je tas op en trek je desgewenst droge en schone kleding aan.

Tip 4 – Luister naar je lichaam
De Damloop is voor veel beginnende lopers een eerste test waar ze in een bepaalde periode naar toe gewerkt hebben. Ik ga er even vanuit dat je voldoende getraind hebt en tenminste 2/3 van de afstand (liever meer, zoals 3/4) wel een keer gelopen hebt, zodat je weet wat het is om langer te lopen. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren zodat je je maatregelen neemt als het niet meer gaat. Wandel even of pas je tempo aan totdat je weer verder kunt. Gaat het echt niet meer, stop er dan mee. Maar – en dat is het moeilijke – geef ook niet te snel op!

Ambulance
Hier wil je niet in eindigen

Ga niet te snel van start. Zeker op zondag is de verleiding groot om snel de tunnel in te gaan, maar je moet er ook weer uit en daarna nog 14 kilometer lopen. Kies liever een constant tempo met een zogenaamde negative split (de laatste helft sneller dan de eerste) in plaats van beginnen met 14 km/h om te eindigen met 7 km/h omdat je je hebt opgeblazen. Na de finish zullen de EHBO-medewerkers aan je vragen of het gaat, als je er niet zo goed aan toe bent.

Er zijn diverse EHBO-posten aanwezig, niet alleen voor blaren maar ook voor serieuzere zaken. Bij een loop van deze omvang is het statistisch heel goed mogelijk dat iemand onwel wordt of zelfs overlijdt. Dit zijn zeker niet altijd de ongetrainde lopers. Het kan iedereen overkomen.

Tip 5 – Geniet ervan!
Het belangrijkste is: geniet van je loop. Maak er geen wedstrijd van als je dat niet wilt. Tuurlijk wil je goed presteren maar je kunt jezelf ook in een blessure lopen. Kijk naar alle dingen die om je heen gebeuren qua muziek, sfeer en aanmoedigingen. Geef eens een high five aan een van de kinderen aan de kant en probeer het ook leuk te houden. Loop rechts als je wat langzamer bent om de snelle lopers er langs te laten en probeer niet met zijn vijven naast elkaar te lopen. Zeker op het 10 km-punt is de weg smal en je hindert zo je medelopers.

De Damloop is ook niet de wedstrijd om heel erg hard te lopen, door de drukte. Er wordt gespreid gestart (zo gespreid zelfs dat als je zou willen je hem wel twee keer kunt lopen), maar de lopers voor je zitten natuurlijk wel op het parcours.

Als je een punt hebt waarvan je weet waar je het moeilijk krijgt, vraag aan vrienden of familie of ze daar willen gaan staan. Je zult zien dat het je vleugels geeft.

Met deze tips sta je goed voorbereid aan de start. Nu nog een beetje trainen en het moet goed komen.

Uitgelichte foto: sportsandsocial, Flickr CC BY 2.0 ; Ambulance dennism2, Flickr CC BY 2.0