,

Rustig hardlopen is prima

slow draaischijfHardlopers zijn doorlopers, luidt het spreekwoord. Als je lid wordt van een loopgroepje kun je al snel gedemotiveerd raken. Loop ik wel snel genoeg? Kan ik de anderen wel bijhouden? Gaan ze me beschouwen als de traagste van de groep? Met gebrek aan zelfvertrouwen kom je niet ver. Kies daarom ervoor om wat minder de nadruk te leggen op snelheid en wat meer op het genieten van lichaamsbeweging en buiten zijn met vrienden.

Veel hardlopers zijn daarom bang om zich bij een loopgroepje aan te sluiten of hun prestaties online te publiceren op websites zoals Nike+ of Runkeeper, omdat ze denken dat ze te traag zijn. Trek je er niets van aan! Hoe jij over je prestaties denkt is belangrijker dan wat anderen ervan vinden. En terwijl jij tenminste wél je sportschoenen aan hebt getrokken, zijn er duizenden leeftijdsgenoten die ondertussen onderuitgezakt op de bank zitten. Het gaat niet altijd erom de snelste te zijn.

Positief denken

Door negatief te denken bereik je je doelen niet. Je raakt in een neerwaartse spiraal, waardoor je uiteindelijk het hardlopen helemaal opgeeft. “Hardlopen is gewoon niet mijn sport” of “Ik word hier toch nooit goed in” zijn negatieve gedachten, die betere prestaties in de weg staan. Geniet je van het hardlopen, laat je dan niet uit het veld slaan door deze negatieve gedachten, maar probeer te benadrukken waar je wél goed in bent. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar uit onderzoek in de sportpsychologie blijkt dat positief denken en een peptalk aan jezelf geven, wel degelijk invloed heeft. Sporters die aan een wedstrijd beginnen met positieve gedachten, presteren beter en houden zich beter aan hun trainingen.

Anders denken over hardlopen

Postitief denken alleen is niet genoeg. Als je gebrek aan zelfvertrouwen hebt, kun je blijheid en vrolijkheid uitstralen wat je wilt, maar uiteindelijk zul je nog steeds blijven twijfelen. Je zult dus moeten beginnen met anders kijken naar hardlopen als sport. Het kan motiverend zijn om te kijken naar prestaties van leeftijdgenoten en te proberen om die prestaties te overtreffen. Maar lukt dat niet, dan zul je andere successen moeten zoeken. Focus bijvoorbeeld op tijdsduur: probeer eens een uur lang te lopen, zonder dat je last krijgt van pijn of blessures. Let niet op de afstand, want het is geen Coopertest.

Of probeer te focussen op afstand: lijkt de 10K (10 kilometer) voor jou een onhaalbare afstand? Als je regelmatig traint moet het lukken om die afstand te halen, waarbij het niet uitmaakt hoe lang je erover hebt gedaan.

Er is nog een andere manier om erover te denken: hardlopers die in een 5K-wedstrijd na 40 minuten over de streep komen, zijn net zo opgelucht en ervaren net zo goed een overwinning als mensen die in 20 minuten bij de finish zijn. Ze hebben misschien wel net zo hard getraind en zijn tegen dezelfde uitdagingen van blessures en inpassen van genoeg trainingen in hun drukke sociale leven aangelopen. Die snellere hardloper is niet een onbereikbare vijand of iemand waar jij je voor moet schamen, maar iemand met een ander lichaam, maar met hetzelfde doel: binnen je eigen mogelijkheden een mooie prestatie neerzetten.

Bedenk ook: er is altijd iemand sneller dan jij. Snelheid is relatief en we kunnen niet allemaal Mo Farah of Lorna Kiplagat zijn. Professionele hardlopers trainen zes tot zeven dagen per week, twee keer per dag. Voor mensen met een normale baan of studie is dat niet haalbaar. Bovendien hebben ook snelle lopers het idee dat ze nog niet snel genoeg gaan. Ook mensen die 12 of zelfs 15 kilometer per uur lopen, klagen regelmatig dat ze niet tevreden zijn omdat ze tegen blokkades aanlopen om nog sneller te gaan. Sneller lopers hebben dezelfde twijfels. Als je een 5K in 15 minuten loopt, sta je in de wereldranglijsten nog steeds buiten de top 500.

Er is niets mis met rustig aan doen

De kans dat je deel gaat uitmaken van de wereldtop is dus niet zo groot. Het is daarom slimmer om je te focussen op wat jij wilt, niet op wat andere mensen van je verwachten. Wat maakt het uit? Als je met een onervaren vriend gaat hardlopen vertraag je je tempo ook, gewoon omdat het gezelliger is om met z’n tweeën te lopen. En kijk je naar de statistieken, dan heb jij met je trage tempo waarschijnlijk een betere conditie dan de helft van je leeftijdgenoten. De meeste Nederlanders halen de aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging van 30 minuten per dag niet.

Lees ook: Slow Running Club