,

Getest: Asics Gel Nimbus 26

Asics Gel Nimbus 26

De Asics Gel Nimbus 26 is de nieuwste versie van de Gel Nimbus en wordt door Asics zelf omgeschreven als de meest bouncy schoen die ze hebben. Het testen van een schoen is natuurlijk erg persoonlijk. Wat voor mij goed is, hoeft voor jou niet goed te zijn. Ik ben een neutrale loper en kan met deze schoenen goed uit de voeten. Heb jij geen neutrale loopstijl maar supineer je bijvoorbeeld, dan is het verstandig om naar een hardloopwinkel te gaan waar ze je looppatroon kunnen analyseren, zoals bijvoorbeeld All4Running.

Aan de andere kant, elke schoen heeft eigenschappen die voor iedereen gelden, zoals de lengte van de veters, mate van demping enzovoort. Maar we gaan niet over één nacht ijs. Ik heb de schoen de afgelopen vier weken getest om een goede indruk te krijgen van de eigenschappen.

Asics Gel Nimbus 26 review

Hoe groot is Asics in Nederland?

Asics is een van de grootste merken op het gebied van sportschoenen en er is een constante stroom aan nieuwe modellen. Ik testte eerder al de NovaBlast 4 en Gonny de GT-2000 12. Op de site van Asics zie je er nog veel meer. modellen. Het kan daardoor een hele klus zijn om te achterhalen welk model het beste bij jou past. Twijfel je of de bouncy modellen iets voor jou zijn? Lees dan snel verder!

Asics modellen hardloopschoenen

In Europa (onderzoek van Circana in VK, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje) is Asics het nummer 1 merk voor premium performance hardloopschoenen, met een marktaandeel van 27,8%. Dat komt goed overeen met mijn observatie dat veel van mijn hardloopmaatjes op Asics lopen. In de VS liggen de cijfers iets anders: daar zijn Nike, Adidas en Puma volgens diverse bronnen groter en komt Asics samen met een aantal andere merken op een gedeelde derde plaats.

Ik zie Adidas en zeker Puma toch primair als fashionmerken en niet zozeer als een merk waar je je hardloopschoenen haalt, maar voorkeuren verschillen uiteraard.

Mijn vorige schoen

Ik droeg voorheen de Asics NovaBlast, wat ook een schoen is met een goede vering. Toch zijn er verschillen tussen de schoenen. Zo vind ik het bovenwerk van de Asics Nimbus lekkerder (en ook prettiger om aan te trekken, dankzij de lus aan de achterkant). Maar bijvoorbeeld de veters van de NovaBlast zijn langer en laten beter een dubbele knoop leggen. Zeker als je het extra oogje gebruikt voor een beter zittende schoen. Je ziet trouwens het verschil in veterlengte goed op de foto hieronder.

Asics Gel Nimbus 26 versus Asics Novablast 4
Asics Gel Nimbus 26 naast de Asics Novablast 4.

Wat me opviel tijdens de eerste paar trainingen is dat ik last had van mijn linkerteen omdat de pasvorm toch anders is. Na een paar keer was het over (en de nagel eraf). Toch lijken de schoenen als je van de onderkant kijkt even breed.

Je ziet eigenlijk weinig verschil qua breedte. De bal van de voet is even breed. De zool van de Nimbus 26 heeft een speciale zool voor meer grip, genaamd Hybrid ASICSGRIP (geel en wit) en een AHAR+ Heel Plug (geel). Het koude en gladde seizoen is wel voorbij maar een goede grip is toch belangrijk.

Links de NovaBlast 4 en rechts de Gel Nimbus 26

Kenmerken van de Asics Gel Nimbus 26

De schoen is zoals gezegd erg sterk in demping en schokabsorptie, dankzij het FF Blast Plus ECO-foam en de PureGEL technologie. Zonder daarbij op langere afstanden vervelend te worden, omdat je door de dikke zool nooit zover dempt dat je de grond voelt. Zeker bij grotere en zwaardere lopers moet er voldoende dikke zool zijn om te voorkomen dat je op een gegeven moment last krijgt.

De zool heeft een combinatie van FF Blast+ en PureGEL, wat voor het dempende en verende karakter van de schoen zorgt. Wat wel zo is, is dat de zool zo zacht is dat een doorn er makkelijk in gaat. Door de dikte van de zool heb je daar weinig last van. Ik heb de schoen niet op trail of rotsachtige ondergrond getest.

De Nimbus 26 past als een handschoen
De Nimbus 26 past als een handschoen

Ook het geweven bovenstuk en de handige lus aan de achterkant maken het makkelijk om aan te trekken, alsof je een handschoen aantrekt. Door het feit dat er elastiek inzit trekt de schoen al vast om je voet, zelfs zonder de veters vast te maken. Die veters zijn trouwens plat en gaan niet snel los.

Door het geweven bovenwerk ventileert de schoen goed. Hierdoor en door de wat donkere kleur van dit model wordt de schoen minder snel vies dan de Novablast, die er op de foto’s hierboven al behoorlijk smoezelig uit ziet. Maar dat is nou eenmaal zo: als je buiten gaat lopen in bos, stad of duin wordt de schoen nu eenmaal vies, zeker bij lichtere kleuren.

KenmerkWaarde
Drop (verschil in hoogte tussen hiel en voorvoet)9 mm
Gewicht (ongeveer, mijn maat 46 was 371 g)M 304 g/ V 262 g
Totale hiellengte 41,5 MM
Totale voorvoet lengte33,5MM

Hoe heb ik de Asics Gel Nimbus 26 getest?

Ik heb zowel langere afstanden gelopen zoals een rustige halve marathon-afstand maar ook kortere duurlopen zoals kortebaanwerk (4 tot 5 x 1000m op souplesse met 600m joggen tussendoor) en een 5 km-wedstrijd. In alle gevallen liep ik lekker op de schoen. Wat me wel opviel in vergelijking met de Novablast is ik dat de eerste paar trainingen last had van een van mijn tenen. Blijkbaar is de pasvorm toch net anders, hoewel ik voldoende ruimte heb in de schoen.

Plus- en minpunten Gel Nimbus 26

  • Lekker bouncy
  • Prettige schoen voor veel omstandigheden
  • Door dikke zool minder last van oneffen ondergrond
  • Niet de goedkoopste
  • Pasvorm kan even wennen zijn

Conclusie Asics Gel Nimbus 26 review

Hoewel de Asics Gel Nimbus 26 niet een van de goedkoopste modellen is in de Asics line-up is het wel een hele veelzijdige schoen, die prettig is om te dragen voor (tempo)training, lange duurlopen en zelfs recreatieve wedstrijden. Tenzij je een toploper bent, maar dan kijk je eerder naar een lichtere schoen met carbonplaat.

Eigenlijk is deze schoen geschikt voor al het loopwerk als recreant, ook al is de schoen wat aan de zware kant vergeleken met bijvoorbeeld de NovaBlast. Daarnaast zou je ook nog een paar wedstrijdschoenen kunnen kopen, maar veel recreatieve lopers hebben dat niet. Toch is het geen gek idee om twee paar hardloopschoenen te hebben, om af te wisselen. Qua geld maakt het niet zoveel uit, want met twee paar schoenen doe je ook twee keer zo lang.

Het is misschien even wennen om te lopen op de Gel Nimbus 26, zeker als je van een minder dempend en verend model komt. Maar ik denk dat het comfort je wel gaat bevallen. Je staat wel aanzienlijk hoger door de dikke zool.

De Gel Nimbus 26 is er zowel voor heren (maat 39 t/m 51,5) als dames (maat 35,5 t/m 46). Voor heren is er nog een versie Wide en Extra Wide, in de zelfde maten als de standaardbreedte, maar met keuze uit één kleur. Val je in de standaardmaten, dan kunnen zowel heren als dames kiezen uit 10 verschillende kleuren. Er zit altijd wel een kleurstelling bij die je aanspreekt.

De adviesprijs voor alle Nimbus 26-modellen is €199,95 maar ondertussen kun je ook al aanbiedingen met wat korting: