,

Review: ASICS GT-2000 12, stabiel en comfortabel

ASICS GT-2000 12 review

ASICS heeft met de GT-2000-serie een dagelijkse trainingsschoen met een goede stabiliteit in het assortiment. De ontwikkelingen op het gebied van hardloopschoenen gaan echter in sneltreinvaart voort en dat betekent dat elke nieuwe generatie van de GT-2000-serie weer iets nieuws te bieden heeft. Ook deze keer is er bij de GT-2000 weer een enorme voortgang geboekt op het gebied van snelheid, stabiliteit en comfort. Er zijn wat eigenschappen van de Kayano en Nimbus overgenomen als het gaat om stabiliteit en comfort, maar tegelijk heeft ASICS ervoor gezorgd dat de GT-2000 licht van gewicht en prettig loopt, waar door je hem ook prima de hele dag door kunt dragen.

En ik kan het weten, want ik heb de ASICS GT-2000 12 geruime tijd getest. Dit is een heerlijke dagelijkse trainingsschoen met een gemiddelde stabiliteit. Hij is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar lichte hardloopschoenen, waarmee je toch een brede basis hebt met voldoende De compleet vernieuwde FF Blast Plus-tussenzool zorgt voor meer veerkracht tijdens het lopen, vergeleken met de eerdere modellen.

Bekijken:
Asics GT-2000 12 voor dames
Asics GT-2000 12 voor heren
ASICS GT-2000 12 voor trailrunning

Enorme keuze uit ASICS GT-2000 12 modellen

De ASICS GT-2000 12 is verkrijgbaar in een groot aantal maten en kleuren. De damesschoen die wij hebben getest is maar liefst in maat 35,5 tot en met 46 te bestellen en bij de herenmaten gaat het zelfs tot maat 53! Daarnaast is er een speciale trailrunning-variant die je ook tot maat 53 kunt bestellen. Heren kunnen kiezen uit maar liefst 8 kleuren en voor dames is er keuze uit 6 kleuren, waaronder de koraalkleurige variant die wij hebben getest. Die kun je overigens prima combineren met het ASICS Nagino Run Jacket, dat we eerder hebben getest.

ASICS GT-2000 12 review
De ASICS GT-2000 12 in combinatie met het eerder geteste Nagino Run Jacket.

ASICS heeft met de twaalfde editie van de GT-2000 grote stappen gezet als het gaat om duurzaamheid. Het bovenwerk is bestaat voor 50% uit gerecyclede materialen en is gemaakt van gebreid mesh. Dit zorgt voor voldoende luchtcirculatie, zodat je geen last krijgt van zweetvoeten. Daar staat overigens wel weer tegenover dat deze schoenen wat minder geschikt zijn om mee in de regen te lopen. Toen ik tijdens het hardlopen per ongeluk in een modderpoel stapte, waren mijn voeten meteen kletsnat. In het bovenwerk zijn ook reflecterende vezels aangebracht, zodat je goed zichtbaar bent op donkere plekken.

Voor wie zijn de ASICS GT-2000 het meest geschikt?

Als je kijkt naar de doelgroep van deze schoenen, dan zijn ze vooral geschikt voor de volgende hardlopers:

  • mensen met smalle tot normale voeten
  • mensen met een hak- tot middenvoetlanding
  • mensen die een dagelijkse hardloopschoen met goede ondersteuning zoeken

ASICS heeft een wat smallere pasvorm ten opzichte van andere merken. Dat merkte ik al bij het testen van de ASICS Gel Cumulus 23: die zat in mijn gebruikelijke maat 40 toch net iets te strak bij de voorvoet. Vandaar dat ik een halve maat groter heb genomen. En dat kan prima, want de GT-2000 12 zijn ook verkrijgbaar in halve maten. Wellicht heeft het er iets mee te maken dat ASICS een Japans merk is en dat Aziatische voeten wat smaller zijn dan Europese voeten. Hoe dan ook: een halve maat groter bleek bij mij de oplossing. Wil je liever een schoen die is afgestemd op bredere voeten, dan kun je ook kiezen voor de ASICS Gel Kayano 30. Maar die is wel iets duurder: zo rond de 200 euro bij nieuwe modellen en 150 euro later in het seizoen.

ASICS GT-2000 12 tijdens het dragen

Voor mensen met haklanding is het goed om te weten dat de ASICS GT-2000 12 is voorzien van PureGEL-technologie. Daarmee wordt de impact van een haklanding goed opgevangen. PureGEL is lichter van gewicht en 65% zachter dan de eerder gebruikte gel. Het biedt ook meer comfort, omdat het direct onder de hiel ligt. De gel is bij deze twaalfde generatie van de GT-2000 niet meer zichtbaar vanaf de buitenkant, maar is verwerkt in de hele tussenzool. Daar profiteren mensen met een middenvoetlanding ook van, plus het feit dat de schoen een wat rondere afwikkeling heeft gekregen.

De GT-2000 12 is bovendien erg stabiel en is daarom een prima allround loopschoen met goede support. Het ondersteuningssysteem is in de GT-2000 12 volledig vernieuwd met het 3D Guidance System. ASICS beschrijft dit als een combinatie van de bredere basis, stabiele geometrie en het ondersteunde bovenwerk. De schoen voorkomt dat je voet en enkel naar binnen kantelen tijdens de afwikkeling. Wil je meer support, dan zou je eens kunnen kijken naar de Kayano, die een 4D Guidance System heeft, met een extra verstevigend blok aan de binnenkant van de schoen. Dit werkt nog meer anti-pronerend.

ASICS GT-2000 12 mesh bovenwerk
ASICS GT-2000 12 mesh bovenwerk: geeft veel stevigheid, maar niet waterbestendig.

De slijtzool van de GT-2000 12 is ook aangepast. De hak bestaat uit AHARPLUS rubber, dat drie keer duurzamer is dan gewoon rubber. Voor de midden- en voorvoet wordt gebruik gemaakt van ASICS LO-HRD rubber, dat zeer licht is. Om meer stabiliteit te geven zit er wat meer rubber aan de binnenkant van de schoen. En de kans op uitglijden is zeer klein, want de slijtzool geeft veel grip en voldoende tractie, ook bij nat weer en op een ijzige ondergrond.

Loopervaringen met de ASICS GT-2000 12

Om de loopervaring van deze schoenen te vergelijken met andere modellen uit het ASICS-assortiment, ging ik langs bij de flagship store van ASICS vlakbij het Vondelpark. Handig, want ik woon er vlakbij en het park is dan de ideale plek om je schoenen te testen. Vergeleken met de ASICS Gel-Kayano 30 biedt de ASICS GT-2000 12 voldoende stabiliteit, maar voelt toch heel licht aan. Hij stuurt je voet minder aan, waardoor je meer vrijheid hebt. Ben je een wat zwaardere loper of wil je liever toch een soort ‘harnas’ om je voeten, dan is de Kayano wellicht een betere keuze.

ASICS GT-2000 12

Hoe komt het dat deze nieuwe schoen zo comfortabel loopt? Het heeft grotendeels te maken met de vernieuwde tussenzool, die nu volledig is gemaakt van het zachte en veerkrachtige Flytefoam Blast Plus. Dit zorgt voor goede demping. Bij de vorige GT-2000 bestond de tussenzool nog uit een combinatie van traditionele Flytefoam en Flytefoam Blast Plus. Het comfort wordt nog eens extra verhoogd door de OrtoLite X-30 inlegzool, die bij het aantrekken van de schoen meteen goed voelt.

Conclusie ASICS GT-2000 12 review

De GT-2000 12 is op veel punten aangepast en is nu lichter en comfortabeler geworden dan de eerdere modellen. In 2023 zijn er flink wat verbeteringen doorgevoerd bij de Kayano en Nimbus en veel van die verbeteringen zien we nu ook terug bij de GT-2000. Dankzij de volledige Flytefoam Blast Plus tussenzool in combinatie met de PureGEL-hiel loop je nog comfortabeler. Een wedstrijdschoen is het niet en je zult er misschien ook niet je beste tijd op neerzetten, maar wie iets zoekt voor dagelijkse loopjes (en voor een sprintje naar de koffiezaak) is dit een perfecte schoen.

Tot slot nog wat specs:

  • Schoentype: allround stabiele hardloopschoen
  • Gewicht: dames 235 gram, heren 275 gram
  • Drop: 8 mm
  • Adviesprijs: €159,95

Trouwens: veel uitvoeringen zijn inmiddels al in prijs gezakt naar rond de €109,- dus daarmee heb je een prima dagelijkse schoen voor een nog betere prijs. En het is ook nog het nieuwste model, want de opvolger GT-2000 13 is nog niet uit. Wel zou je voor eerdere modellen kunnen kiezen:

ASICS GT-2000 12 en ASICS Novablast 4
Links de ASICS Novablast 4 die we ook hebben getest en rechts de ASICS GT-2000 12.

Hardlopers hebben vaak meerdere schoenen in de kast staan, voor verschillende soorten loopjes. De ASICS GT-2000 12 is dan een prima dagelijkse trainingsschoen. Zoek je een schoen om je beste tijd ooit te lopen? Kijk dan eens naar de ASICS Metaspeed Edge+. Deze wedstrijdschoen heeft een carbonplaat en een dikke laag Flytefoam Blast Turbo voor maximale energieteruggave. Je zou ook kunnen kiezen voor de ASICS Magic Speed, eveneens met carbonplaat.

Zoek je schoenen die op de ASICS GT-2000 lijken, maar van een ander merk? Kijk dan eens naar de Saucony Guide, Hoka Arahi 6 of de Adidas Solarcontrol. Dit zijn ook allround trainingsschoenen met een lichte tot gemiddelde ondersteuning.

Voor mensen die een schoen zoeken die wat meer ‘bouncy’ is: we hebben onlangs de ASICS Novablast 4 getest!