,

Review: Asics GEL Cumulus 23, je dagelijkse hardloopschoenen

Asics Gel Cumulus 23 review

In deze review bekijken we de Asics GEL Cumulus 23, een veelzijdigige trainingsschoen voor mensen die een goede prijs/kwaliteitverhouding zoeken. Ben je beginnend hardloper of loop je vooral voor je plezier, dan is de kans groot dat de Cumulus 23 bij je past. Voor mensen die wekelijks aan wedstrijden meedoen heeft Asics andere schoenen, die wat meer op snelheid en prestatie gericht zijn.

Asics GEL Cumulus 23: de specs

Het lijken misschien heel gangbare hardloopschoenen, maar er valt toch heel wat over te zeggen. Daarom de belangrijkste eigenschappen op een rijtje:

 • Neutrale hardloopschoen voor dagelijks gebruik
 • Gewicht: 230 gram dames, 280 gram heren
 • Hoogte voorvoet: 12 mm dames, 13 mm heren
 • Hoogte hiel: 22 mm dames, 23 mm heren
 • Drop: 10 mm
 • MONO-Sock bovenwerk, dat goed aansluit op je voet
 • Dempende GEL-technologie
 • FLYTEFOAM-technologie voor demping
 • 3D SPACE CONSTRUCTION, afgestemd op dames- en herenmodel
 • Verbeterde zichtbaarheid door reflecterende accenten
 • Betere duurzaamheid door ASICS LITE-buitenzool
Asics Gel Cumulus 23 review

Cumulus is een klassieker

Asics-fans kennen de line-up van de fabrikant wel: Cumulus staat bekend als de meest comfortabele schoen, Nimbus is voor de meer ervaren lopers en Kayano biedt extra ondersteuning en anti-pronatie, speciaal voor mensen die langere afstanden willen lopen. De groep mensen die af en toe de hardloopschoenen aantrekt voor een paar rondjes Vondelpark (zoals ik), is waarschijnlijk het grootst en juist op die groep is de Asics GEL Cumulus 23 gericht. Heb je nieuwe hardloopschoenen nodig en heb je geen ‘probleemvoeten’ of andere speciale wensen, dan zit je met de Cumulus-serie eigenlijk altijd goed. Asics is toe aan de 23e generatie van deze schoen, die in de loop van de jaren heel wat ontwikkelingen heeft meegemaakt. Tegelijk is veel ook hetzelfde gebleven: wie tevreden is met de Cumulus kan om de zoveel jaar overstappen op een nieuw paar. Je weet wat je krijgt.

ASICS GEL Cumulus 23

Dat wist ik jaren geleden al, maar toen ik met hardlopen begon en in een hardloopwinkel verschillende schoenen probeerde, kreeg ik de Nike Pegasus aanbevolen. Sindsdien ben ik blijven hangen bij Nike. Er zit vlakbij mijn huis een Asics-flagship store en telkens als ik er langs loop krijg ik de indruk dat de producten best goed zijn. Maar naar binnen gaan en een keer passen? Nee, dat niet. Ik vond de schoenen vaak net iets te nerdy, met een te druk lijnenspel en te veel details aan de buitenkant. Geen schoenen waarmee je na afloop van je loop nog even op blijft doorlopen om in een koffietent te hangen.

Toen ik eerder dit jaar met Rob aan een hardloopevenement meedeed en me realiseerde dat mijn hardloopschoenen (Nike Free Run’s) echt aan vervanging toe waren, was dat een mooie kans om toch eens Asics te proberen. Geen lelijk gedecoreerde schoenen in zalmroze, maar een wat stoerder model, waarmee je best wel gezien wil worden: de GEL Cumulus 23 in zwart.

Als je toch liever een ‘schreeuwerige’ schoen hebt: ook dat kan, want ze zijn er ook in meer opvallende kleuren zoals roze en knalblauw. Mijn uitvoering heeft als enige frivoliteit een oranje gel-‘bubbel’ achterop de hiel, die eigenlijk meer als decoratie dient. Uit dwarsdoorsnedes van de zool (die je op internet kunt vinden) is te zien dat de gel niet doorloopt tot onder de hiel. De zool is lichtblauw en zodanig geribbeld dat je onmogelijk kunt uitglijden. Andere uitvoeringen van deze schoen hebben een feloranje of felgroen ribbelpatroon en zijn voorzien van meer reflectie.

Asics Cumulus 23 review

Cumulus 23: dit is er nieuw

Cumulus is al aan de 23e generatie toe en telkens wordt de schoen nรฉt iets beter. De nadruk ligt op comfort. Het meest opvallende verschil met de Cumulus 22 is het gebruik van FLYTEFOAM over de hele tussenzool. Daardoor ervaar je nog meer demping en wordt de druk gelijkmatiger verdeeld van hiel tot teen. Ook nieuw is de Asics 3D Space Construction-technologie, die voor extra ondersteuning en demping zorgt. Daarbij is rekening gehouden met de fysieke verschillen tussen mannen- en vrouwenlichamen. De herenschoen heeft alleen 3D Space Construction onder de hiel, terwijl het bij de damesschoen ook onder de voorvoet zit. Dit draagt bovendien bij aan de duurzaamheid van de schoen. Over duurzaamheid gesproken: ik loop nu een maand op deze schoenen rond en heb nog geen zichtbare slijtage gezien.

Verder vernieuwd bij dit model: het mesh op het bovenwerk is zachter geworden en is van hogere kwaliteit dan de Cumulus 22, waardoor je meer comfort ervaart. Verder zijn de flexgroeven op de buitenzool van de Cumulus 23 breder en dieper gemaakt. Dit zorgt voor meer stabiliteit en flexibiliteit in de voorvoet. Ook tijdens regen had ik geen moment het gevoel dat ik zou uitglijden. De grip is echt waanzinnig.

ASICS GEL Cumulus 23

Cumulus 23: draagcomfort en pasvorm

Ik heb het damesmodel in maat 40 getest, die voor mij precies op maat is. Bij Nike heb ik maat 40,5 nodig, omdat die vaak wat kleiner uitvallen. Ook voor mensen met wat bredere voeten zit de Cumulus 23 prettig. Een minpuntje vind ik wel dat de veters vrij kort zijn. Als je voet wat gaat glijden in de schoen wil je het liefst de twee uiterste vetergaatjes nog gebruiken voor een heel lock, maar dat lukt eigenlijk nauwelijks. Ik heb een speciale manier om veters te knopen (waarbij de knoop nooit los gaat) maar moest nu een normale knoop leggen.

De schoen is voorzien van een MONO-SOCK bovenwerk met mesh, dat je voet goed omsluit. De tong is zelfs extra dik, maar al dat materiaal zorgt er wel voor dat dit model iets zwaarder is geworden dan de Cumulus 22. Op zich geen probleem. Een minpuntje dat ik echter pas later opmerkte, is dat het materiaal relatief veel vocht opneemt. Toen ik tijdens het trainen onverwacht in een stevige regenbui terechtkwam werden de schoenen merkbaar zwaarder.

Wat me verder opviel over het draagcomfort is dat deze schoenen echt heerlijk zitten tijdens het hardlopen en precies de juiste ondersteuning en demping geven bij elke stap, maar dat ze wat minder geschikt zijn om de hele dag op te wandelen. Na een middag wandelen in het bos, waarbij de extra grip van de zolen ook erg van pas komt, merkte ik toch dat mijn voorvoet wat pijn ging doen. Dit is een deel van mijn voet waar ik nog nooit last heb gehad.

ASICS Cumulus 23 review

Stabiliteit en demping van de Cumulus 23

De Cumulus 23 is voorzien van een lichtgewicht FLYTEFOAM-tussenzool die zich over de hele lengte uitstrekt. De schokbelasting wordt tijdens het lopen goed opgevangen, terwijl je nog wel volledig contact met de grond hebt. Het is overdreven om te zeggen dat je op wolken loopt (cumulus is immers een type wolk), maar ik merkte dat ik ook na langer lopen nog steeds voldoende ondersteuning had, waardoor je nog steeds comfortabel loopt.

Wel kun je bij extreem lange trainingen een wat vermoeid gevoel in je voeten krijgen, met name door het comfort van de zool. Dit is dan ook niet een schoen voor mensen zoals redacteur Rob, die met gemak een paar keer per week 20+ kilometer lopen, maar voor mensen zoals ik, die recreatief lopen en meestal niet veel verder lopen dan 5K of 10K.

ASICS GEL Cumulus 23

Conclusie Asics GEL Cumulus 23 review

De Cumulus 23 is een fijne allround hardloopschoen, voor mensen die comfortabel willen lopen en een schoen zoeken voor dagelijkse training. Het design ziet er goed uit en zowel de demping als de stabiliteit zijn uitstekend. Dit is een schoen voor bijna iedereen voor alle omstandigheden – behalve hevige regen.

Pluspunten van de Asics GEL Cumulus 23

 • Comfortabel tijdens het dragen
 • Uitstekende demping
 • Prima als dagelijkse trainingsschoen
 • Maatvoering klopt, ook geschikt voor wat bredere voeten
 • Veelzijdige schoen, geschikt voor bijna alle omstandigheden
 • Juiste hoeveelheid stabiliteit en ondersteuning
 • Goede prijs/kwaliteitverhouding
 • Zitten meteen lekker
 • Duurzaam, slijt niet snel
 • Veel grip

Nadelen Asics GEL Cumulus 23

 • Niet voor snelheidsduivels, vooral voor recreatieve lopers
 • Voorvoet is wat stug
 • Veters zijn erg kort
 • Zwaarder dan vorige versie

Asics GEL Cumulus 23 kopen

Je koopt deze neutrale hardloopschoen bij de bekende hardloopwinkels. Hij is verkrijgbaar in acht kleurencombinaties en heeft een adviesprijs van 140 euro. Bij deze winkels is ‘ie goedkoper te vinden: