,

Asics NOVABLAST 4 getest: opvallend en lekker bouncy

Onlangs kregen we de nieuwe Asics NOVABLAST 4 binnen om te testen. Het volgnummer geeft aan dat dit een nieuwe versie is van de NOVABLAST-schoenen die zich, zoals je ook kunt zien op de foto, kenmerken door een grote schokdempende en verende zool. Laat je niet afleiden door de knallende kleur (dit is Illuminate Green/Lime Burst): de NOVABLAST 4 is er voor mannen en vrouwen in vele kleuren, niet alleen in geel. Het lijkt erop dat Asics deze nieuwe kleur graag onder de aandacht wil brengen, want alle reviews die ik tot nu toe van deze schoen heb gezien, zijn allemaal van het gele exemplaar. Je valt er wel mee op!

De Asics NOVABLAST 4 werd op 1 december 2023 geรฏntroduceerd en is inmiddels in ruime mate verkrijgbaar bij diverse winkels. In dit overzicht van Asics zie je alle kleurstellingen en maten voor heren. Daarbij valt op dat de schoen ook leverbaar is in heel grote maten, tot wel maat 50,5! Ik hebt zelf maat 46, maar mensen met nog grotere voeten kunnen ook een passende schoen vinden.

De NOVABLAST 4 kost 150 euro als je rechtstreeks bij Asics koopt, maar bij de hardloopspeciaalzaak kun je soms al wat korting vinden:

Wat voor type schoen is de Asics NOVABLAST 4?

Het kopen van een schoen is een nauwkeurig werkje. Want de schoen moet passen bij jou en de manier waarop je loopt. Een neutrale loper heeft iets anders nodig dan iemand die bijvoorbeeld overproneert. Kijk dus altijd goed naar de schoen en voor welk type loper deze geschikt is. Een goed advies van een hardsloopwinkel is in dit geval geen overbodige luxe als je begint met lopen of de overstap naar een ander merk overweegt. Zij kunnen vaak zien of de schoen bij je past of niet.

Asics Novablast 4

Natuurlijk heeft een schoen ook karakteristieken. Hieronder zie je ze van de NOVABLAST 4:

KenmerkWaarde
Drop (verschil in hoogte tussen hiel en voorvoet)9 mm
Gewicht (ongeveer, gebaseerd op US-maat 9)260 gram
Totale hiellengte 41,5 MM
Totale voorvoetlengte33,5MM

Qua gewicht zit de schoen aan de onderkant van wat gangbaar is. Maar belangrijker is of deze goed loopt. Ik heb in het verleden NOVABLAST 2 schoenen gelopen en de cushioning en veerkracht bevielen me. Dit zijn schoenen voor dagelijkse training, kort of lang. Er zit geen carbonplaat in en dus zijn ze ook minder geschikt voor wedstrijden, hoewel ik er natuurlijk wel gewoon wedstrijden op loop.

NOVABLAST tijdens de Ter Specke-loop 5KM.

Hou trouwens rekening dat sommige carbon-schoenen niet op de baan zijn toegestaan. Op de weg maakt het niet zo veel uit, tenminste als je amateur bent. Voor elite-wedstrijdlopers ligt dat anders: zij mogen niet op de weg lopen op een schoen met een dikte van meer dan 40mm (zoals de Adizero Prime X (50mm) of met een carbon plaat erin). Je kunt precies lezen wat mag op de World Athletics site.

Het lopen op een dergelijke schoen is wennen, zeker als je voor het eerst op dit soort schoenen loopt. Ik kan me herinneren dat Adidas lang geleden een paar hardloopschoenen had, die heerlijk liepen maar waarbij ik op lange afstanden merkte dat ik demping miste omdat de zool te dun was voor mij (193cm, 83kg).

Asics Novablast 4

Maar de NOVABLAST 4 loopt probleemloos. Ik heb er zonder nadenken een wedstrijd mee gelopen. De tong van de schoen is dun en de veters zijn plat. Ze laten zich goed strikken en met een dubbele knoop is de kans dat ze los raken klein. Of je nou snel of langzaam loopt, voor mij lopen de schoenen comfortabel.

De zool geeft voldoende grip, ook op de modderige grasvelden in het Vondelpark waar we getest hebben. De schoen is stabiel, maar ook goed responsive. Sinds ik vorig jaar gevallen ben en mijn arm brak, let ik erg goed op grip.

Shoes go to heaven because they got soles.

De zool zelf is gemaakt van 20% gerecycled materiaal en in de schoen staat ook de CO2-belasting van de schoen. Asics is daar erg mee bezig en is erin geslaags om de CO2-voetprint van de schoen (11,2 kg CO2) ongeveer 25 procent lager te krijgen dan het gemiddelde. Lopen is natuurlijk een zeer gezonde en verantwoorde manier om met het klimaat om te gaan en met deze schoen krijg je ook nog het gevoel dat je minder vervuilend bezig bent. Het foam heet FF Blast Eco Cushioning, maar dat moet je maar vergeten. Want het gaat om hoe de schoen loopt.

Wie de schoen past loopt erop

Nu kan ik natuurlijk niet voor jou spreken. Ik loop goed op NOVABLAST en ook tijdens de wedstrijd liep ik ondanks weinig trainingskilometers toch een scherpe tijd. Ik wissel trouwens schoenen af, dus loop nooit alleen maar op รฉรฉn paar schoenen.

Voordelen Asics NOVABLAST 4:

  • Lekkere schoen
  • Niet te duur (150 EUR)
  • Goede cushioning
  • Goede pasvorm
  • Lichtgewicht en dunne tong en platte veters (strikt lekker)
  • Stabiele schoen

Nadelen Asics NOVABLAST 4:

  • Toch anders dan de vorige versies
  • De Cushioning moet bij je passen (niet iedereen vind het lekker)
  • Middle of the road schoen (geen echte wedstrijd schoen)

Kortom, als je van een eerdere versie van NOVABLAST komt zal je merken dat het toch een andere schoen is. Ga naar je lokale hardloopwinkel (bijvoorbeeld All4Running of Running Direct om eens een rondje te testen.

Of bestel ze meteen online. Hieronder vind je de door ons geteste Asics NOVABLAST 4 voor heren:

Je hebt met de Asics NOVABLAST 4 een paar lekkere bouncy hardloopschoenen, waarmee je heerlijk loopt en waarmee je afhankelijk van de kleur ook nog opvalt.