, , ,

Wat wordt jouw volgende wedstrijd?

Damloop medailles

Nu we het Dam tot Dam-festijn achter de rug hebben is de vraag natuurlijk: wat wordt je volgende wedstrijd? Ook als je niet de D2D gelopen hebt is dit een interessante vraag.

Geen wedstrijd?!

Natuurlijk is het niet noodzakelijk om een wedstrijd te lopen, maar dan mis je toch iets in mijn perspectief. Een wedstrijd is toch iets bijzonders. In heel veel gevallen ben je extra geprikkeld om net een stukje harder te lopen. Je kunt je meten met andere lopers en je loopt op een geijkt parcours (even aannemend dat je een KNAU (Koninklijke Nederlandse Athletiek Unie)-wedstrijd loopt). Het geeft een ander gevoel dan gewoon je rondje in het weekend lopen, hoe fijn dat ook is.

Maar het is geen verplichting. Lopen is in principe geen dure sport. Geen contributie voor een vereniging, tenzij je dat natuurlijk wilt. Een wedstrijd lopen kost al gauw een euro of twintig en dat kan in de papieren lopen. In hetย verleden liep ik elke week een wedstrijd en alleen al aan inschrijfgeld was ik rond 60 – 75 euro kwijt per maand.

Damloop wegwijzers

Nu loop ik minder wedstrijden, ook omdat met een gezin het moeilijk is om ieder weekend de halve zaterdag of zondag weg te zijn. Daarnaast is er ook het fysieke: herstel je altijd even snel, ook als je ouder wordt?

Terug naar het onderwerp van dit blog: wat wordt je volgende wedstrijd?

Terugkijken

Als je daar over aan het nadenken bent is het belangrijk om ook terug te kijken naar hoe de laatste keer gelopen hebt. Ging het goed en liep je fluitend de wedstrijd of viel het tegen en heb je op karakter het uitgelopen?

Damloop ambulance

Als het tegenviel, waar lag dat dan aan? Het kan zijn dat je te snel gestart bent en je dat aan het einde moest bezuren. Een andere veelvoorkomende oorzaak is eenvoudigweg te weinig getraind op of voor deze afstand. Het is aan te raden om 75% – 80% van de afstand al een keer gelopen te hebben (dus ongeveer 12 km bij een 16 km). Ook marathonlopers lopen vaak pas de marathon op de dag zelf (maar wel met trainingsafstanden van 30-35 km).

Marathon Revolutie-schema

Uitzondering op deze regel zijn mensen die het scherma van de Marathon Revolutie gebruiken. Hierbij train je maximaal 14 km maar wel 4x per week. Werkt dit? Geen idee. Ik heb nooit een marathon willen lopen in verband met de hoeveelheid tijd die dat kost, exact een reden voor dit schema. Er schijnen mensen te zijn die goede resultaten hebben geboekt maar het klinkt onlogisch.

Voor ervaren en goed getrainde lopers zijn afstanden tot de 21 km goed te doen als volledige afstand bijvoorbeeld als lange duurloop.

Ging het allemaal goed dan kan je kijken naar je volgende wedstrijd. Natuurlijk geldt wel dat als je 5 km moeiteloos loopt, een afstand van 15 km een heel ander verhaal is. Een schema kan je helpen om te trainen voor deze afstand. Asics biedt schemas online aan, kijk maar op My Asics.

MyAsics website

Zevenheuvelenloop

Een mooie en bijzondere loop is de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Het bijzondere is niet de locatie of de afstand (15km) maar het heuvelachtige parcours. Zoals je kunt zien (de groene lijn) gaat het redelijk de hoogte in. Gelukkig na een kilometer of 12 is het bijna alleen nog maar dalen naar de finish.

Zevenheuvelenloop

De uitdaging zijn natuurlijk de heuvels. Nederland is vrij vlak en niet iedereen heeft een heuvel in de buurt om te trainen. Hoe kan je je dan het beste voorbereiden?

Oplossing 1 is de loopband. Hiermee kan je de hellingshoek instellen en trainen voor een heuvelachtig parcours. Maar als je nou niet bij een sportschool traint enย ook geen loopband thuis hebt?

loopband

Kijk eens of er een viaduct in de buurt is waar je kunt trainen, bijvoorbeeld over een snel- of autoweg. Het is natuurlijk korter dan de heuvels van Nijmegen maar je kunt op die manier wel een beetje trainen op een hellend vlak.

Mocht je geen heuvels, geen viaduct en geen loopband hebben loop dan slim. Hiermee bedoel ik dat je probeert je tempo vast te houden. Kijk wie er om je heen loopt tijdens de Zevenheuvelenloop en als hij of zij goed omhoog loopt probeer dan bij te blijven. Het is maar een klein stukje ๐Ÿ™‚

Andere wedstrijden

Natuurlijk zijn er vele andere wedstrijden van grote evenementen tot kleine wedstrijden. Eigenlijk ook het hele jaar door, zelfs in de winter. Kijk maar eens op
hardloopkalender voor een afstand bij jou in de buurt (of juist niet als je eens ergens anders wilt lopen). Kortom, keuze genoeg om je volgende wedstrijd te kiezen.

Wedstrijden zijn een mooie afwisseling ten opzcihte van je training. Als je het nog niet hebt geprobeerd, schrijf je een keer in voor een wedstrijd. Alleen of met een hardloopmaatje. Het geeft je een doel om te trainen en waarschijnlijk ook een geweldige ervaring.