Zit er echt zoveel ijzer in appelstroop?

appelstroop

appelstroopIJzer is nodig om zuurstof door je bloed te kunnen transporteren en is dus onmisbaar om goed te kunnen presteren. Nu staat appelstroop er in de volksmond om bekend dat er veel ijzer in zit, maar er zijn ook mensen die denken dat het een fabeltje is. Appels bevatten nauwelijks ijzer, dus waar komt die ijzer dan vandaan?

IJzer uit potten?

Eรฉn theorie is dat de appelstroop vroeger in ijzeren ketels werd bereid, waardoor de ijzer tijdens het productieproces in de appelstroop terecht kwam. Maar dat is niet het hele verhaal, want appelstroop werd vroeger ook vaak in koperen ketels geproduceerd. Mensen die in de ijzeren-keteltheorie geloven, denken dat het ijzergehalte in appelstroop sterk afnam in de jaren vijftig, toen andere potten werden gebruikt. Fabrikanten kozen daarna voor het handmatig toevoegen van ijzer. Toch zijn er ook mensen die denken dat ijzer van nature in appelstroop zit, omdat ook biologische appelstroop ijzer bevat. Er zijn ook mensen die denken dat de ijzer afkomstig is uit de blikjes, waarin sommige appelstroop wordt verkocht (zie foto). Maar dat verklaart niet alles, want appelstroop in kartonnen en glazen verpakkingen bevat dezelfde hoeveelheid ijzer. Ook is is de ijzer die voor verpakkingen wordt gebruikt niet meteen geschikt voor opname in het menselijk lichaam.

Tip: het drinken van een glas vruchtensap (bijvoorbeeld sinaasappelsap) bevordert de opname van ijzer dankzij de aanwezigheid van vitamine C en de hoge zuurgraad. Koffie en melkproducten blokkeren de opname juist. Drink dus bij je pannenkoek met appelstroop een flink glas fruitsap.

Appelstroop bevat wรฉl ijzer

Kijk je vandaag de dag op een pot appelstroop, dan blijkt het inderdaad een behoorlijke hoeveelheid ijzer te bevatten. Een portie appelstroop van 10 gram (genoeg voor รฉรฉn boterham of pannenkoek) levert 71% van je dagelijkse ijzerbehoefte van 15-20 mg, zo belooft de verpakking. Die hoge concentratie ijzer wordt tegenwoordig veroorzaakt door het toevoegen van ingedikt beetwortelsap (bietensap), dat wรฉl van nature rijk is aan ijzer. Het maakt de appelstroop zoeter. Koop je zogenaamde ‘rinse appelstroop’, dan bestaat dat voor 30 uit appels en 70 procent uit suikerbieten. Er is dus niets mis mee, om voor een zware sportprestatie een pannenkoek met appelstroop te eten.

Meer weten? Lees ook ons artikel over ijzer in voedsel.