,

Hardlopen in de tijd van Covid 19

We zitten er met zijn allen midden in, de maatregelen met betrekking tot het Corona virus. Het werk, reizen en ons sociale leven is abrupt tot stilstand gekomen. Binnen blijven is het advies en als je naar buiten gaat, doe dat dan alleen en houdt afstand van anderen. Ieder land bepaalt zelf de regels, maar in het algemeen komt er het op neer om binnen te blijven en alleen voor het noodzakelijke naar buiten te gaan (boodschappen, werk).

Dit is niet om je te pesten maar om de crisis nog enigszins te kunnen beheersen, we gaan hier allemaal de gevolgen van voelen, ook als de lockdown is afgelopen.

Mag je nog wandelen, hardlopen of fietsen?

Ja dat mag nog, tenminste in Nederland en op dit moment. Daar ben ik persoonlijk erg gelukkig mee. Natuurlijk moet je afstand houden, maar in het algemeen is dat goed te doen. Vorige week bleek dat als veel mensen het zelfde idee hebben dat verkeerd uitpakt. Drukte op de wegen naar Bloemendaal en Zandvoort en ook de parkeer plaats bij de Waterleiding Duinen stond vol. In de duinen zelf, weg bij de ingang was het echter goed te doen.

De natuur is op zijn mooist

Ik ben van plan om zolang als het mogelijk is naar buiten te gaan. Ik fiets doorgaans alleen en ook lopen doe ik het meest in mijn eentje. Dus wat dat betreft is dat niet zo’n probleem. Ook de duinen zijn niet echt erg druk bij Bloemendaal. Gebruik wel je gezond verstand, als het te druk is, ga dan ergens anders naar toe. In Limburg is de Wilhelminaberg afgesloten omdat er teveel mensen naar toe kwamen.

Gecancelled

Alle georaginseerde runs zijn volgens mij gecancelled./ Met georganiseerd bedoel ik in websttrijd of recreatie verband. De Circuitrun in Zandvoort bijvoorbeeld die afgelopen weekend had moeten plaatsvinden gaat niet door en zo geld dat voor alle evenementen. De Marathon van Rotterdam gaat naar Oktober toe, een teleurstelling voor lopers en voor sommigen ook stiekem wel lekker, met name als je nog niet genoeg getraind hebt.

Damloop, finish op de Peperstraat

Binnenkort gaat wel de inschrijving van de Dam tot Damloop open voor het grote publiek. Ik ben benieuwd of mensen zich snel gaan inschrijven en weer binnen een paar uur alle startnummers zijn verkocht. Ik ga zeker voor de Damloop bij Night inschrijven.

Virtueel sporten?

Nu sportclubs en gyms dicht zijn zie je veel lessen die via Youtube worden aangeboden. Een buikspiersessie van tien minuten kan je heel goed thuis in de woonkamer doen.

Polar komt met de Polar Virtual Race. Als je deelneemt aan de Polar Virtual Race kan je kans maken op een Polar sporthorloge รฉn een startnummer voor TCS Amsterdam Marathon 2020! Het kost niets en is ook voor niet polar gebruikers toegankelijk. Je moet je inschrijven op het event en je loop (8km, 21km of 42km) uploaden voor 12 april 2020, 23.59 uur. Je moet nog wel even aangeven waarom je een Polar Horloge en startnummer voor Amsterdam wilt winnen. Voor elke afstand bepaalt een jury รฉรฉn winnaar (drie in totaal). Natuurlijk is de kans niet groot dat je wint maar het is een leuk initiatief.

Chris, een van mijn hardloopmaatjes heeft zijn eigen doel gezet en anderen daarvoor uitgenodigd om ook mee te doen. Virtueel naar Parijs rennen. In de komende maanden houden we loop kilometers bij om als doel virtueel Parijs te halen. Omdat ik loop en fiets ga ik door naar Marseille, zo’n 1200 km in totaal. Ook een goed idee om toch bezig te zijn en het ook samen te doen, ook al loop je dan niet direct naast elkaar.

Do’s en dont’s

De natuur begint wakker te worden en de temperatuur stijgt. Ideale omstandigheden om de deur uit te gaan om te sporten. Ga het liefst alleen, als je toch met iemand anders gaat, houdt afstand. Voor fietsers, het is heerlijk zon peloton, maar nu is het fietsen alsof je een triatleet bent. Geen peloton vorming en inhalen en er ‘snel voorbij.

Hou natuurlijk afstand tot andere sporters en gun hen ook de ruimte, ook al moet je misschien afwijken van het pad waar je op loopt. Spuug liever niet op straat en en het bos.

Over een tijd zullen de maatregelen versoepeld worden en kunnen we langzaam weer naar een normalere situatie toe. Wanneer en hoe, dat is niet bekend. Het kan zijn dan het nog strenger wordt voordat we meer ruimte krijgen. Veel hangt af van het feit of we dit serieus nemen met zijn allen. Gaan we toch en masse weer op een kluitje naar het strand, ja dan moet je niet gek kijken dat we Franse taferelen krijgen.

Laten we hopen dat het niet zover komt en dat we de komende weken goed doorkomen met hier een daar een lekker loopje of een fietstocht.

Blijf gezond!