,

Harde of onverharde paden: wat is beter?

hardlopen grasVeel hardlopers menen intuรฏtief dat het beter is om op een onverhard pad of in het gras te lopen. De zachte ondergrond is beter, omdat je lichaam minder klappen hoeft op te vangen waardoor je minder blessures krijgt. Maar Hirofumi Tanaka, een inspanningsfysioloog van de Universiteit van Texas (Austin) denkt er anders over. Hij had te maken met een knieblessure en kreeg van zijn orthopedisch specialist het advies om niet langer op asfalt en andere harde ondergrond te lopen. Gras en onverharde paden zouden beter zijn. Maar Tanaka’s ervaring is dat zijn blessure verslechterde en bovendien verstuikte hij zijn enkel.

Tanaka denkt dat het ligt aan de onregelmatige ondergrond. Hij ging op onderzoek uit en kon geen wetenschappelijk bewijs vinden dat een zachte ondergrond inderdaad beter is voor hardlopers. Is het omdat we ons gezonde verstand volgen, waardoor we een zachtere ondergrond geschikter vinden? Helaas zijn er geen goede onderzoeken waarbij grote aantallen hardlopers op harde en zachte ondergrond met elkaar werden vergeleken.

Geen invloed op blessures

Ook in Nederland is die conclusie inmiddels getrokken. Dr. Willem van Mechelen van het VU-ziekenhuis in Amsterdam ging op zoek naar studies die zijn gedaan naar hardloopblessures en hoe je ze kunt voorkomen. Hij ontdekte dat er geen goede studies zijn, die uitwijzen dat een zachte ondergrond blessures voorkomt. Van Mechelen concludeert op basis van de gepubliceerde onderzoeken dat diverse factoren geen invloed hebben op het voorkomen van blessures. Leeftijd, geslacht, body mass index, heuvelachtig gebied, harde ondergrond, deelname aan andere sporten, tijd van het jaar en tijd van de dag hebben geen significante invloed op het voorkomen van blessures. Dat is goed nieuws voor mensen die bang zijn dat ze op latere leeftijd sneller geblesseerd zullen raken.

Volgens Stuart J. Warden, directeur van het Indiana Center for Translational Musculoskeletal Research van Indiana University is het logisch dat er niet zoveel studies zijn naar de invloed van harde of zachte ondergrond bij het hardlopen. Iedereen heeft z’n voorkeuren en het is moeilijk om mensen te vinden die willekeurig toegewezen willen worden aan een groep die voor langere tijd op een harde of zachte ondergrond moet gaan hardlopen.

trailrunningDe krachten die op je lichaam worden uitgeoefend tijdens het hardlopen zijn verschillend, als je op een harde asfaltweg, een klinkerweg of een bospaadje loopt. In studies is dit wel indirect gemeten, bijvoorbeeld met schoenen die van meer of minder demping waren voorzien. De schoenen met meer demping imiteren dan het hardlopen op een zachtere ondergrond, zoals een grasveld of bospaadje. Daarbij blijkt dat het lichaam zich automatisch aanpast aan de ondergrond, zodat de krachten op het lichaam gelijk zijn. Bij hardlopen op een harde ondergrond buig je meer door je knieรซn en reageren je heupen flexibeler, om de klap meer op te vangen. Sommige mensen passen zich makkelijker aan een bepaalde ondergrond aan, dus het is onverstandig om van zachte bospaadjes opeens naar een harde asfaltweg over te stappen.

Een andere reden om voor de hardere ondergrond te kiezen geldt voor mensen die aan wedstrijden mee willen doen: de meeste wedstrijden vinden plaats op de openbare weg, dus het is slim om daar alvast gewend aan te raken tijdens je training.

Fotocredits: Julia Baykova en Joe Marinaro