Regelmatig hardlopen blijkt een gunstige uitwerking te hebben op je levensverwachting. Dat blijkt uit de Copenhagen City Heart Study, uitgevoerd door Deense onderzoekers. Het meest ideaal is 1 tot 2,5 uur hardlopen per week, verspreid over twee of drie sessies en met een lage tot gemiddelde snelheid. Rustig hardlopen dus.
De levensverwachting wordt bij mannen verhoogd met 6,2 jaar en bij vrouwen met 5,8 jaar zo blijkt uit het onderzoek. “Het doel moet zijn om een beetje buiten adem te raken, maar zeker niet overdreven”, zegt Peter Schnohr, hoofd cardiologie van een ziekenhuis in Kopenhagen.
Af en toe hardlopen is al voldoende
In totaal werden in de periode 1976 tot en met 2003 de gegevens van 20.000 deelnemers geanalyseerd, een behoorlijke periode dus. Daarbij werd gekeken naar het sterftecijfer van 1.116 mannen en 762 vrouwen. Opvallend was dat matige inspanning al genoeg is. Schnohr geeft aan dat er al sinds de jaren zeventig wordt gesproken over de voor- en nadelen van hardlopen: “We kunnen nu met zekerheid zeggen dat regelmatig joggen de levensverwachting verhoogt. Het goede nieuws is dat je het eigenlijk zelfs niet zo vaak moet doen om er voordeel uit te halen”.
Het sterftecijfer lag bij regelmatige hardlopers een stuk lager dan bij mensen die helemaal niets doen en zelfs lager dan bij extreme sporters, blijkt uit het Deense onderzoek. Te weinig en te intensief sporten zijn dus niet zo gezond. Intensief sporten zou je volgens de cardioloog alleen onder begeleiding moeten doen. Niet iedereen wordt als topsporter geboren en je moet daarom niet zomaar meedoen aan massa-evenementen zoals de marathon van New York.
De Vlaamse krant De Standaard informeerde bij sportarts Chris Goossens, die verrast is door de resultaten. Volgens Goossens weten we wel dat regelmatig sporten positieve uitwerkingen heeft, maar dit onderzoek maakt nog eens duidelijk dat rustig sporten de beste keuze is.