,

Rustig hardlopen voor een langer leven

running

runningRegelmatig hardlopen blijkt een gunstige uitwerking te hebben op je levensverwachting. Dat blijkt uit onderzoek van Deense wetenschappers. Het meest ideaal is 1 tot 2,5 uur hardlopen per week, verspreid over twee of drie sessies en met een lage tot gemiddelde snelheid. Slow running dus. De levensverwachting wordt bij mannen verhoogd met 6,2 jaar en bij vrouwen met 5,8 jaar zo blijkt uit de Copenhagen City Heart Study. “Het doel moet zijn om een beetje buiten adem te raken, maar zeker niet overdreven”, zegt Peter Schnohr, hoofd cardiologie van een ziekenhuis in Kopenhagen. De resultaten werden afgelopen zaterdag gepresenteerd op een preventiecongres voor cardiologen in Dublin.

In totaal werden de gegevens van 20.000 personen geanalyseerd uit de periode tussen 1976 en 2003, een behoorlijke periode dus. Daarbij werd gekeken naar het sterftecijfer van 1.116 mannen en 762 vrouwen. Opvallend is dat je matige inspanning al genoeg is. Schnohr geeft aan dat er al sinds de jaren zeventig wordt gesproken over de voor- en nadelen van hardlopen: “We kunnen nu met zekerheid zeggen dat regelmatig joggen de levensverwachting verhoogt. Het goede nieuws is dat je het eigenlijk zelfs niet zo vaak moet doen om er voordeel uit te halen”.

Het sterftecijfer ligt bij regelmatige hardlopers lager dan bij mensen die niets doen en zelfs lager dan bij extreme sporters, blijkt uit het Deense onderzoek. Te weinig en te intensief sporten zijn dus niet zo gezond. Intensief sporten zou je volgens de cardioloog alleen onder begeleiding moeten doen. Niet iedereen wordt als topsporter geboren en je moet daarom niet zomaar meedoen aan massa-evenementen als de marathon van New York.

De Vlaamse krant De Standaard informeerde bij sportarts Chris Goossens, die de cijfers spectaculairder vindt dan gedacht. Volgens Goossens weten we wel dat regelmatig sporten positieve uitwerkingen heeft, maar dit onderzoek maakt nog eens duidelijk dat rustig hardlopen de beste keuze is. Goossens raadt het ‘Start to run’-programma aan van de Vlaamse trainster Mieke Boeckx.