,

Polar Vantage V2 is het nieuwe top multisport horloge

Polar is een van de bekendste merken op het gebied van sport horloges en volgens eigen zeggen de beste op het gebied van hartslag meting in sporthorloges. Vorig jaar was de Vantage (het top model) al aan de beurt voor een update (V2) en nu zijn ook de Ignite en de Vantage M aan de buurt om als V2 het licht te zien. Dat zijn trouwens niet de enige modellen die Polar heeft, er zijn er veel meer zoals de Grit X (Outdoors), de Unite (fitness) en nog de M340 en M200.

De verschillen

Als we de M modellen even buiten beschouwing laden is er een duidelijke indeling en hierarchie. De Vantage V is het topmodel met touch screen en knoppen, multisport en met powermeting zonder voetpod. De Vantage M is de goedkopere broer, knop bediening maar geen touch, multisport en geen powermeting (alleen met Pod). De Ignite is een multisport horloge speciaal voor vrouwen, met touch scherm en een knop. De unite is een fitness horloge aan de onderkant van de markt. De Grit X is een multisport outdoors horloge wat we vorig jaar hebben getest.

Dit keer nemen we de Vantage V2 onder de loep omdat we deze nog niet getest hebben. De Vantage M en Ignite zijn oude bekenden waar we al veel kilometers mee hebben gelopen.

Vandaar dat we de Polar modellen wel kennen (in alle eerlijkheid nog niet de V2 versies) maar zoals vaak het geval is een tweede versie een incrementale innovatie geen revolutie.

Een hoog tempo

Polar is druk bezig met de modellen en heeft een vrij hoog innovatie tempo. De Vantage M testen we in januari van 2019, de ignite kwam snel daarop, gevolgd door de Grit X en een paar maanden later gevolgd door de Vantage v2 en nu in Q2 van 2021 de V2 Ignite en Vantage M. Dat zijn dan de hardware innovaties. Qua software wordt met regelmaat een software update doorgevoerd. Hierbij komen functies gefaseerd voor de modellen ter beschikking. Zo kwam de Serene functie van de Ignite later naar Vantage M toe.

De modellen zoals ik ze getest heb hebben grotendeels de zelfde manier van werken, ze worden opgeladen met Polar’s cradle waar de telefoon op gelegd wordt met het rode merkje uitgelijnd. Het horloge wordt op de goede plaats getrokken door de magneet.

Nu we toch aan de achterkant zijn, het bandje heeft een nieuwe sluiting en is hierdoor op dit moment geschikt voor de bandjes van Polar. Omdat de kast donker is, kan je met een zwart bandje, a EUR 34,90 ook een minder opvallend horloge er van maken. Ook zie je de hartslagmeting op de pols, Alternatief is een H10 band voor op de borst, maar wat mij betreft is de polsmeting prima. Polar zegt zelf dat ze de beste hartslag meting hebben, wie ben ik dan om er aan te twijfelen? Het meten van hartslag van diverse merken is een specialistisch werkje en het is ook geen kwestie van leven en dood, een paar slagen meer of minder maakt voor een gewone sporter niet uit.

De test

Polar is bekend om het ondersteunen van enorm veel verschillende sporten. Er kunnen maximaal 20 z.g. sportprofielen op het horloge worden geladen maar het aantal sporten wat wordt ondersteund is 130. Ik focus me op fietsen en hardlopen, zwemmen (mijn andere sport) is op dit moment nog niet mogelijk met de lockdown vanwege covid.

Menu

Het menu kom je in via de Knop links onder of het touch scherm. Dan zie je de eerste keuze, start training en de overige zeven opties. Ik heb de taal op Engels staan, Nederlands is ook een van de opties.

Start training

Start training laat je de activiteit starten. Het toont de hartslag en bij buiten activiteiten of de satellieten al beschikbaar zijn. Later laten we meer stappen zien. Je kiest daarbij uit de sporten die geselecteerd zijn: zoals rennen, fietsen, zwemmen maar je kunt daarbij ook je eigen sporten erop zetten.

Start the Training

Serene

Dit test hoe relaxed je bent, De functie is ook bekend van andere modellen zoals de Ignite. Door in en uit te ademen volgens het stramien van het horloge wordt je score bepaald.

Test je rust niveau

Fuel

Vertelt je bij duursporten wanneer je weer voeding moet hebben. Ideaal bijvoorbeeld bij het fietsen omdat voeding meenemen daar makkelijker is.

Strava

Als je Strava gebruiker bent (niet de gratis versie) kan je berichten krijgen hoe je het doet op je favoriete segmenten. Je moet dan het segment als favouriet aanmerken en natuurlijk wel een Strava abonnement hebben anders werkt het niet.

Timers

Spreekt denk ik voor zich, stopwatch en countdown timer. Ideaal om iets te doen zolang of iets te doen tot.

Watch Face

Pas de weergave aan. Digitale weergave maar ook digitaal met uren en minuten wijzer. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld Sleep niet op het scherm te tonen als je daar niet geรฏnteresseerd in bent.

Tests

Een vijftal tests tot onze beschikking: Orthostatische test, Herstel Benen test, Fiets test, Hardlooptest en Fitness test. De Benentest werkt door het vastleggen van een baseline hoe hoog je uit stand kunt springen. Na drie keer kan je dan je herstel meten waarbij de baseline de uitgeruste situatie weergeeft.

Settings

Hier kunnen we de algemene, fysieke en horloge instellingen aanpassen.

Aan de gang

Laten we eens een training starten. Ik kies in dit geval voor hardlopen. Als de satellieten gevonden zijn, her pijltje is dan groen kan ik met de rode knop of een druk op het touch scherm de training starten. Tijdens het rennen heb je de keuze uit diverse weergaves: tempo en afstand, power min/max/gem, hoogte, hartslag min/max/gem, tijd en muziek besturing (mobiele telefoon moet dan verbinding hebben, er zit geen MP3 speler in). Dis is wel jammer maar het is niet anders. Tot TomTom Runner vond ik het ook niet nodig maar ben er toch later wel van gaan houden.

Het stoppen van een training is eenvoudig, Je drukt op de knop linksonder en dan is de registratie gepauzeerd. Wil je verder dan druk je op de rode knop. Stoppen is drie seconden op de linkerknop drukken, het horloge telt terug en dan is de opname klaar. Als de opname kort is krijg je nog de vraag of je Deze korte trainingssessie wilt opslaan. Om met de Polar app te synchroniseren druk je nogmaals op de knop linksonder. Afhankelijk van de duur van de trainingssessie synchroniseert het binnen een paar minuten met de app. Je kunt ook kiezen om daarna gelijk door te verbinden met bijvoorbeeld Strava.

Polar Flow hoort erbij

Natuurlijk werkt de Vantage met het Polar Flow Platform. Hier synchroniseer je je trainingen mee en beheer je de instellingen zoals verbinden met Strava of andere platformen. De Polar Flow app op je mobiel maakt het mogelijk om na het sporten op je mobiel de sync uit te voeren zonder dat je het horloge op de oplader moet leggen. Polar Flow is een uitgebreide site voor de Polar watches die inzicht geeft in training, progressie en zo voort. De App doet in principe hetzelfde maar niet alle functionaliteit van de webvariant zit in de App. Een update gaat idealiter wel via een verbonden PC, dat is al zo voor de andere modellen en wat mij betreft is dat ook het makkelijkst voor de V2.

De test

Eigenlijk heb ik meerdere tests gedaan. Omdat ik al veel Polar modellen heb getest komt het allemaal heel bekend voor. De werking is eigenlijk vrijwel hetzelfde met de Ignite, Grit X en de Vantage M. Alleen de functionaliteit is natuurlijk anders omdat de modellen ook meer of minder functionaliteit. Een Polar moet je natuurlijk van tijd tot tijd opladen. Dat is niet dagelijks maar een keer per week moet het horloge wel worden opgeladen. Je kunt zien hoeveel tijd je nog op de GPS kunt sporten. Ik denk dat je zelfs als duursporter (die niet dagen doorgaat) voldoende kunt sporten. Wil je niet het risico lopen dat het horloge opeens leeg is, leg hem dan gewoon aan de oplader. Tenzij je hem de hele dag draagt is dat de beste manier. De hartslag kan doorlopend gemeten worden en er is ook slaapmeting die inzicht geeft in je slaappatroon en herstel.

Wat valt op?

Het horloge is vergeleken met de Ignite groot. Maar niet hinderlijk bij een mannenpols. Waarom deze specifieke classificatie? Omdat het voor vrouwen een te groot horloge zou kunnen zijn, maar dat is misschien ook nog wel smaak afhankelijk. Het gewicht is prima

Wat valt op? Er zijn een aantal dingen die duidelijk zijn. Zoals bij veel sportwatches het geval is, de GPS functie is onder bomen, zeker voor snelheidsmeting een probleem. Zelfs op een Fietscomputer zie je dat zodra je in het bos rijdt de snelheid opeens sterk varieert. Ik zie soms snelheden staan op het horloge waarvan ik denk. Ik wist niet dat ik het kon (59 km per uur fietsen bijvoorbeeld). Als loper is het horloge eigenlijk een apparaat voor registratie waar ik niet altijd op kijk en zeker niet tussen alle schermen swipe. Op de fiets heb ik mijn fietscomputer die de snelheid aangeeft, dat is gewoon makkelijker omdat het in het fietsen makkelijk is om voor je te kijken.

Daar staat tegenover dat het horloge snel en goed werkt en prima de activiteit registreert. Uiteindelijk is de registratie van de activiteit goed. Dat mogelijk mijn snelheid of hartslag iets anders is dan in het ‘echt’ dat doet er wat mij betreft niet toe. Zwemmen gaat ook goed. De banen worden goed geregistreerd, het draaien is het teken dat je aan het einde bent. Een horloge is ook echt noodzakelijk want zelf tellen hoeveel baantjes je doet, is onbegonnen werk.

Er zijn veel dingen die ik niet getest heb, bijvoorbeeld alle sporten die ik niet beoefen. Geen idee of het horloge fins honkbal goed kan registreren. Ook de fietstest heb ik niet gedaan en ook het uploaden van een Komoot kaart naar het horloge heb ik niet uitgevoerd.

Wat heb ik dan wel gedaan? Eenvoudig weg gesport met het horloge. Tijdens fietsen en hardlopen het horloge gedragen en zo gekeken of ook deze Polar een prettig sporthorloge is.

Wat dat betreft is er nog voldoende te ontdekken qua functionaliteit. Er zitten veel dingen

Wat wel raar is, Omdat ik meerdere polars heb synct het ene horloge met de andere. Een run met de Vantage V2 stond opeens ook op de Vantage M. Maar niet iedereen zal dit hebben (meerdere polars te gelijkertijd). Polar zou het wel leuk vinden,

Conclusie

Een versie 2 kan je zien als een update van de een vorige versie. In dit geval zijn er een aantal dingen verbeterd maar het zijn wel kleine verbeteringen. Is dit voldoende om een Vantage V bezitter te laten upgraden naar V2? Ik denk dat het niet zo snel zal gebeuren want de verschillen zijn wat dat betreft toch te klein. Dit is ook zo voor de Ignite en de Vantage M in vergelijking met de versie 2 die net zijn geรฏntroduceerd. Toch is er ook de kwestie van nieuwe updates. Daarmee bedoel ik dat Polar niet in lengte der tijden updates gaat verzorgen. Ik zie bijvoorbeeld voor de Vantage M geen updates meer in 2021. Dus misschien doet je horloge het nog maar wil je toch nieuwe functionaliteit hebben. Dan zou het zo maar kunnen zijn dat je toch moet

Vantage V(2) is de top van het scala bij Polar en het is een goed horloge voor actieve sporters (ik praat vanuit het perspectief van hardlopen, fietsen en zwemmen aka triathlon) die willen weten en willen zien wat ze doen.

Als je op diverse fora de reacties leest, zoals op Reddit maar ook bij reviews dan zie je ook dat er altijd nog zaken verbeterd kunnen worden. Voor een gedeelte is het een beetje nitpicking voor een gedeelte is het ook terecht. Het is natuurlijk ook een bron van verbeteringen voor Polar. Als ze slim zijn (en daar zie ik ze voor aan) dan luisteren ze naar de grote gemene deler van hun klanten en voeren ze verbeteringen door.

Kortom, als je op zoek bent naar een top multisport horloge dan is de Vantage V2 een goede keuze. Weliswaar niet super goedkoop maar qua kwaliteit en functionaliteit zeer goed.

Prijs Vantage V2 EUR 499 bij o.a Polar (zonder H10 band).