Polar Grit X – Niet alleen voor hardcore outdoor fans

Zes paar weken ben ik nu aan het testen met de nieuwe Polar Grit X. In dit blog vertel ik wat ik ervan vind.

Als je niet om had file het me tegen hoe zwaar het is zoals je kunt zien op de fotoโ€™s hieronder is veel zwaarder dan bijvoorbeeld de Polar Vantage M waar ik tot voor kort mee aan het sporten was.

Het is echt een verschil als je net ontdekt echter kan ik na een paar weken zeggen dat je het eigenlijk niet meer voelt. Natuurlijk is het horloge groter en zwaarder maar je bent er snel aan. In dit blog beschrijf ik de functionaliteit van de Grit X en vergelijk ik deze met de Vantage V waarvan de functionaliteit het meest overeenkomt.

Het horloge heeft zoveel functionaliteit dat ik de highlights en verschillen ten opzichte van de Vantage modellen aangeef. Het zou een heel erg lang artikel worden om alles te beschrijven.

Doelgroep

Voor mij is het horloge eigenlijk bedoeld? Als je kijkt naar de doelgroep dan is het de actieve buitensporter die voor langere tijd naar buiten gaat.

Het maakt niet uit of dat een fietstocht is van een paar uur, het lopen van een marathon of hiken is in de bergen. Het horloge heeft specifieke functionaliteit zoals reminders om energie aan te vullen of water. Dit kan handmatig of op basis van inspanning.

De Polare Vantage M en V lijken op de Grit X maar hebben minder de outdoor uitstraling. De Unite en Ignite modellen zijn meer voor de meer incidentele sporter en / of iemand die de conditie (weer) wil opbouwen.

Basis functionaliteit

Als je wilt gaan sporten dan druk je eenvoudig op de knop links onderaan en Start Training. Je kiest de sport die je wilt gaan doen (130 sporten worden ondersteund) en druk op de knop rechts midden (rood). Het kan even duren voordat bij buitensporten de satellieten gevonden zijn. Het rondje rond de pijl wordt groen als alle satellieten gevonden zijn.

Klaar om te lopen

Tijdens het sporten zijn er diverse schermen met informatie die (vreemd genoeg niet via het touchscreen beschikbaar zijn maar via de knoppen. Onder andere power, hill ascend en descend, hartrate, tijd en hartslag, tempo en dergelijke. De opname kan gepauzeerd worden (knop links onder) en weer gestart (rechts midden). Klaar met sporten? Links onderaan stopt de registratie.

Maar er is ook een basis functionaliteit aanwezig die we op meerdere modellen (Ignite, Vantage etc) zien. Denk hierbij aan de Serene functionaliteit, Fitness test en zo voort. Ook de multi sport instellingen zijn het zelfde voor de horloges. Door updates komen nieuw ontwikkelde functionaliteit (in zoverre deze niet afhankelijk zijn van hardware) ook op andere horloges beschikbaar. Batterij duur is zoals we van Polar kennen, gewoon goed. Een week lang met het horloge rondlopen (3 x uur sporten) is goed mogelijk. Smartphone meldingen en continue hartslag beรฏnvloeden de batterij wel. Het horloge biedt, net zoals de andere modellen, de ondersteunen voor extra oefeningen (bijv cardio). De runners index is een benadering van de VO2 Max (maximale zuurstofopnamevermogen) die aangeeft welk fitness niveau je hebt.

Wat is anders?

De Grit X heeft een touch scherm en de bekende knoppen, net zoals de Vantage V. Toch zijn er verschillen naast de overeenkomsten. Dat is het uiterlijk (hoewel het gewicht grofweg hetzelfde is). Daarnaast zijn er dingen toegeoegd als Strava Segments, Navigeren en route begeleiding (ism Komoot), FuelWise (energie herinneringen / assistent) en Hill Splitter (snelheid stijgen / dalen). Je ziet ook de weersverwachting op je mobiel (en optioneel ook smartphone meldingen) De complete lijst is te lang om hier te vermelden. Zoals bij de Vantage V wordt ook bij de Grit X power gemeten.

App en website

Polar werkt met een app die wordt gebruikt om de data van het horloge in te lezen. Een synchronisatie duurt ongeveer een paar minuten, afhankelijk van de hoeveelheid data die moet worden overgezet. Ook slaap en activiteitsdata wordt verzameld.

Polar App

Je kunt natuurlijk ook het horloge aan de PC aansluiten en zo met Polar Sync de data inlezen. Zo kan je ook een update van de firmware doen. De Grit X kan dit ook ‘over the air’ doen (draadloos dus) en dat werkte ook echt toen ik het probeerde. De Grit X kan eenvoudig weg worden toegevoegd, het zelfde principe als met de Vantage Modellen. Je kunt automatisch de data naar Strava zetten maar ook naar Facebook, Komoot, Relive en zo voort.

Polar Flow website

De Flow website geeft inzicht door middel van diverse rapporten en overzichten.

Vantage of Grit X?

Wanneer een nieuw model uitkomt dan zie je dat de oudere modellen goedkoper worden. De Vantage M en V zijn alweer een paar jaar oud. De Polar Vantage Titan is nieuwer en de duurste uit de reeks (EUR 599).

Voor iets meer dan EUR 200 heb je een Vantage M, de Vantage V is te krijgen iets onder de EUR 400. De Grit X ligt daar boven qua prijs met EUR 413. Deze prijzen zijn de prijzen die je online vindt (bij Tweakers bijvoorbeeld), niet de prijzen die Polar zelf op de site toont.

Conclusie

Grit X biedt de actieve buitensporter een hoop mogelijkheden. Je kunt het horloge gebruiken zoals je een ander model gebruikt, bijvoorbeeld de Vantage M. Hiermee bedoel ik dat je eenvoudig weg het horloge gebruikt om je hardloop rondje of fietstocht te registreren. Maar dat is zonde van de extra functionaliteit die het biedt.

De keuze tussen Grit X en andere modellen is afhankelijk van hoeveel geld je wilt uitgeven maar ook hoe je sport en wat je wilt weten. Is geld de primaire drijfveer dan is de Grit X waarschijnlijk een brug te ver en is een Vantage M of Ignite een goede keus.

Als je een data en sport fetisj hebt (positief bedoeld) dan is de Grit X met al zijn mogelijkheden de goede keus. Wil je een sport horloge dat je vertelt wat precies aan afstand is afgelegd maar zijn andere gegevens zoals power, hill ascend en descend minder interessant, kies dan een ander model. Recovery Pro is bijvoorbeeld alleen beschikbaar op de Vantage V.

De Polar Grit X is eenvoudig weg de nieuwste loot aan de stam van Polar’s sporthorloges en het is een schot in de roos. De functionaliteit die extra geboden wordt is specifiek voor (langdurige) outdoor sporters maar het horloge is ook geschikt voor een gewone sporter die wil weten hoever wordt gelopen, gezwommen of gefietst.

Als ik nu een sporthorloge zou moeten kiezen dan zou ik kiezen voor de Grit X. Eenvoudig weg omdat deze veel functionaliteit biedt voor het geld. Niet alle functionaliteit gebruik je natuurlijk.