Nike Breaking2: wie loopt de marathon onder de 2 uur?

Breaking2: Lelisa, Zersenay en Eliud

Nike wil een aanval doen op het wereldrecord op de marathon. Dat staat nu op 2:02:57 maar het moet mogelijk zijn om de magische grens van 2 uur te doorbreken. Het project heet Breaking2: drie lopers gaan op speciaal ontworpen schoenen proberen om de limiet te halen. Zal het lukken?

Nike Vaporfly Elite Breaking2

Nike Breaking2

De drie lopers Lelisa Desisa, Eliud Kipchoge en Zersenay Tadese hebben van Nike speciale schoenen gekregen, die op maat zijn gemaakt. De aanval zal plaatsvinden op het circuit van Monza in Italiรซ.

Er wordt al jaren gedroomd over een marathon onder de twee uur. Afrikaanse toplopers zitten er vlakbij, maar het lukt steeds niet om er nรฉt onder te komen. Steeds sneuvelt het wereldrecord, maar de grens van twee uur is nog niet bereikt. De marathon van Berlijn is een van de snelste ter wereld, maar de lopers moeten daar nog wel rekening houden met allerlei omstandigheden, zoals oneffenheden in het wegdek en gejoel van het publiek. Door op een racecircuit te gaan lopen denkt Nike de ideale omstandigheden te kunnen creรซren: drie toplopers, een supersnel circuit en speciale schoenen.

Nike Breaking2 circuit

De mannen gaan lopen op de Nike Zoom VaporFly Elite, op de foto hierboven. Sinds 2014 wordt er gewerkt aan Breaking2, niet alleen wat de schoenen betreft, maar natuurlijk hebben de lopers ook flink getraind en proberen ze alles rond voeding en herstel zo optimaal mogelijk te hebben.

Nike Breaking2 livestream

Het eerste weekend van mei (6 en 7 mei 2017) gaat het gebeuren. Helaas kun je er als publiek niet live bij aanwezig zijn, maar je kunt wel een livestream kijken om de recordpoging te volgen. Leuk om te weten: de Nederlander Abdi Nageeye is een van de hazen die de atleten naar hun scherpste tijd ooit zal proberen te brengen.