,

De nieuwe golf hardlopers, bestaat die?

Eerder deze week was er bij Jinek een item over hardlopen en helaas ontsteeg dit het borrelpraatniveau niet.

In het tv-programma Jinek ging het over een nieuwe golf hardlopers.

Hans Nijenhuis, Dolf Jansen en Gregory Sedoc waren aanwezig, alledrie fervente hardlopers. Zij hadden het over de nieuwe golf van hardlopers die er nu aan zit te komen. Ook het NRC heeft het erover. De Kalverstraat zou ondertussen een hardlooproute zijn geworden.

Daarmee doelen ze op het feit dat we niet meer in de sportschool kunnen trainen, waardoor steeds meer mensen buiten zijn gaan hardlopen. Ze baseren zich daarbij op de gemelde omzetstijging van hardloopzaken.

De nieuwe golf

Laten we wat nuancering aanbrengen. Allereerst: komt er een heel nieuwe groep hardlopers aan?

All4running
Winkels zoals All4Running zien meer mensen binnen lopen

All4Running in Amsterdam liet ons weten dat ze de laatste tijd veel schoenen en sokken verkopen.

Er zijn heel veel hardlopers. We praten echt over een substantieel gedeelte van de Nederlandse bevolking: rond de 2,4 miljoen mensen gaan met enige regelmaat hardlopen voor ontspanning (bron: Volkskrant).

Je ziet het ook aan populariteit van wedstrijden zoals bijvoorbeeld de Dam tot Damloop, die in de afgelopen jaren binnen no-time was uitverkocht en hetzelfde geldt voor andere grote hardloopevenementen. Dit jaar lijkt het wat minder snel te gaan door de onzekerheid met betrekking tot corona.

Meer mensen?

Er zijn dus al een hele hoop mensen die hardlopen en persoonlijk heb ik wel meer mensen op straat gezien, maar het is nou ook niet zo dat het enorme groepen zijn en dat je bijna struikelt over de over de hardlopers.

En dan is er ook nog het punt dat volgens Jinek meer mensen gaan hardlopen, omdat ze niet naar de sportschool kunnen. De vraag is dan, wat is de situatie als ze wel weer naar de sportschool kunnen? Blijven ze dan lopen, of gaan ze terug naar de sportschool?

Lekker buiten lopen, doen steeds meer mensen dat?

Mensen kozen tot voor kort voor hardlopen omdat dat willen. Maar hardlopen omdat er geen andere mogelijkheid is, is een slechte motivatie. Zeker omdat je niet in een keer het lopen onder de knie hebt. Je moet door een stuk zure appel heen bijten om je lichaam te laten wennen aan de inspanning van hardlopen. Sommige mensen zijn na een tijd verkocht en voor andere mensen is en blijft het een lijdensweg.

De laatste groep zal mogelijk niet door blijven lopen als de crisis voorbij is. We moeten nog zien of het echt meer lopers oplevert. Navraag bij Polar om te zien of zij meer downloads hebben van de Polar Beat en Polar Flow App leverde geen eenduidig beeld op. Het is volgens Polar nog te vroeg om te zeggen of er een nieuwe groep lopers gaat opstaan.


Zou het zo kunnen zijn, dat we een grote groep mensen hebben die een tijd niet of weinig gelopen hebben en nu weer de stoute schoenen aantrekken? Ook dat valt niet zo te zeggen.

Wie de schoen past

Een andere nuance geldt voor de opmerking in het programma Jinek dat schoenen het belangrijkst zijn voor hardlopers en dat de rest van ondergeschikt belang is.

Ook hierbij een kanttekening.

Schoenen zijn het belangrijkste is om goed te kunnen lopen, maar het is niet alleen maar schoeisel. Verkeerde sokken kunnen blaren opleveren. Voor vrouwen is vaak een goede sport BH een must en een katoenen schirt wordt snel een soort natte lap om je lichaam heen. Nog maar even afgezien van het feit dat sommige shirts enorm kunnen schuren en ik mannelijke lopers regelmatig met bebloede tepels heb zien binnenkomen op een halve marathon. Wie dat ooit heeft gehad weet dat het uiterst oncomfortabel is, om niet te zeggen pijnlijk.

Compresssiekousen en meer van dat soort zaken die ook lopers kunnen ondersteunen laat ik nog even buiten beschouwing. Het zijn geen dealbreakers, foute kleding en dat soort dingen, maar het verlaagt het plezier in het hardlopen als je bij de 7 km merkt dat je een blaar krijgt en je nog 3 km verder moet lopen.

Goede schoenen

Een goede schoen is niet de schoen die er heel gaaf uitziet, maar een die bij jou en je afstanden, frequentie en ondergrond past.

Dat wil zeggen dat als je boven de 100 kg bent en je hebt een schoen die normaal bedoeld is voor mensen tot een kilootje of 80, dan kan het zijn dat je met die schoenen gewoon meer blessures oploopt dan je persoonlijk lief is. Het kan een tijdje goed gaan, maar doorlopen met foute schoenen kan je veel problemen opleveren.

Wat is dan het minimum wat je zou moeten rekenen als je voor een paar hardloopschoenen gaat kijken? Ik neem even aan dat je praat over een gerenommeerd merk, niet een naamloze hardloopschoen.

Je moet je echt rekenen vanaf โ‚ฌ 100 als ondergrens. Dat loopt op tot rond โ‚ฌ250 voor de topschoenen. Reken in het algemeen voor een beginnende loper tussen de โ‚ฌ 120-150. De gaan zo’n 700-1000 km mee, dus bij een maand gemiddelde van 34 KM ben je na twee jaar wel weer zo’n beetje aan nieuwe toe. Of zoveel eerder als je vindt dat het nodig is.

De nieuwe golf lopers geeft dus een bak geld uit voor iets wat ze misschien maar heel kort gaan doen. Nu al er vanuit gaan dat er een nieuwe groep hardlopers is opgestaan, is te vroeg. Laat ze het eerst maar eens volhouden.

Kleren maken de loper

Maar stel voor dat je nu toch wil gaan hardlopen, is het dan absoluut noodzakelijk dat je voor honderden euro’s aan hardloopkleding koopt? Dat hoeft niet noodzakelijk. Er zijn diverse mogelijkheden om spullen te kopen waarmee je goed voor de dag kunt komen als loper.

Daarmee bedoel ik niet als een fashion statement maar meer functioneel. Een Dryfit of ander shirt dat het vocht afvoert, een paar goede sokken en een short, dat is ongeveer het minimum dat je zou moeten hebben. Als je kiest voor een merk dan ben je zo ongeveer โ‚ฌ50-80 kwijt. Je bent nog iets goedkoper uit als je je shirts bijvoorbeeld bij Decathlon koop.

Ga je lopen, maar heb je nog geen zin om iets te kopen, loopt dan met dingen die je hebt. Hou er rekening mee dat dit niet per definitie hardloopkleding hoeft te zijn. Het katoenen shirt dat vroeger vaak werd weggegeven bij wedstrijden als herinnering, is alleen in het begin lekker. Loszittende broekjes die toplopers dragen (voor vrouwen vaak kort en strak) kunnen bij sommige lopers schaafplekken opleveren omdat het lichaam van een atleet nou eenmaal niet hetzelfde is als van een amateur sporter. Maar voor de eerste korte rondjes kan het prima zijn.

Kortom

Ik geloof niet bij voorbaat al dat we een nieuwe golf lopers gaan krijgen. Het is nu nog te vroeg om hier iets over te zeggen. Ik ben sceptisch maar geef te zijner tijd graag mijn ongelijk toe.

Schoenen zijn belangrijk, maar er zijn meer dingen waar je aan moet denken als je gaat lopen. Kleding is geen dealbreaker maar kan het lopen onprettiger maken, waardoor je ook sneller afhaakt. Dus hou in je hoofd dat als je lopen leuk vindt ook de investering in kleding eraan komt.

Zoek een rustig plekje op, geniet van je loopje. Daar gaat het allemaal om.