Compressiekleding: functioneel of gewoon een strak pakje?

strak-shirtVroeger gingen mensen in een ruimvallende broek en een fladderend hemdje de straat op om te hardlopen. Tegenwoordig zie je steeds meer mensen in strakke, aërodynamische pakken. Zelfs amateurs hijsen zich in een soort hardloop-legging (tight), gemaakt van hightech materiaal. En hoe werkt het? De gedachte achter deze strakke kleding is niet zozeer dat je een strakker lichaam krijgt. Het gaat vooral om de compressie: de elastische sokken, broeken en shirts geven van buitenaf wat extra druk op je spieren. Met als belofte: efficiënter trainen, minder blessures en sneller herstel. Maar werkt het ook?

pearl izumiEen compressie-broek (tight) reduceert de hersteltijd en zorgt ervoor dat je spieren minder lang pijnlijk aanvoelen. De bewegingen van de quadriceps- en kuitspieren zijn geconcentreerder, zodat er minder energie verloren gaat. Simpel gezegd: je spieren gaan minder ‘zwabberen’. Andere beloftes: minder kramp, minder risico op blessures en efficiënter lopen. Gebieden die gevoelig zijn voor blessures zijn beter ondersteund waarbij de broeken een ‘knijpende’ beweging maken bij de probleemzones. Ze helpen ook om de spieren warm te houden zodat ze efficiënter kunnen werken. Daarnaast zou je compressiesokken kunnen dragen, die het transport van bloed (en dus zuurstof) in je onderbenen verbeteren.

Een compressie-shirt is vooral bedoeld voor je buikspieren, de spieren aan de zijkanten van je bovenlichaam en je onderrug. Dit zijn punten waar de spieren bij langere hardlooprondes snel vermoeid kunnen raken. Een compressie-shirt werkt alleen tijdens het lopen, terwijl een tight ook na afloop van de training nog effect heeft. Een dergelijk shirt zorgt voor betere ademhaling en zou zelfs een zijsteek kunnen voorkomen. Je houding verbetert er ook door, omdat je meer rechtop gaat lopen.

Alles goed en wel, maar het werkt alleen als de kleding op alle punten goed past. Het moet niet te wijd zijn, maar ook niet oncomfortabel gaan knellen. Je hebt daarom vaak niet de keuze uit de standaardmaten S, M en L maar zult zelf met een meetlint moeten bepalen wat je heupomvang, kuitomvang, beenlengte, omvang van je taille en dergelijke is. Een strakke hardloopbroek (tight) koop je al voor een paar tientjes. Het model op de foto is de Pearl Izumi Infinity.