,

MilestonePod is een goedkope schoensensor voor hardlopers

MilestonePod footpod

Hardlopen met een footpod lijkt weer helemaal terug. De Nike+ sensor van een paar jaar geleden kent iedereen wel. In dezelfde periode verschenen footpods van Garmin, Suunto en Adidas, die inmiddels zijn opgevolgd door nieuwere merken zoals Shft en Stryd. In dit artikel bekijken we de MilestonePod, een supergoedkope footpod voor hardlopers, waarmee je je hardloopactiviteiten kunt meten. Het grote voordeel is dat het voor elk type hardloopschoenen geschikt is.

MilestonePod

Footpods kunnen interessant zijn voor beginnende hardlopers, omdat het veel goedkoper is dan een sporthorloge of running watch. Vooral als je naar het prijskaartje van de MilestonePod kijkt: die kost maar $30 en meet toch allerlei factoren zoals cadans, paslengte, grondcontact en meer. Je krijgt ook een seintje als het tijd is om je loopschoenen te vervangen en kunt via de app je looptechniek analyseren. Het werkt bovendien samen met apps van Strava en met sporthorloges zoals de Garmin Fenix 5 en de Polar M430.

De MilestonePod ziet er op het eerste gezicht niet erg indrukwekkend uit. In de doos vind je een plastic doosje, dat uit twee delen bestaat. In het ene deel vind je de sensoren en de batterij (CR2032), waarmee je 6 maanden kunt trainen. Aan de voorkant van de tracker zit ook een klein ledlampje, die de batterijduur aangeeft.

Het bevestigen van de MilestonePod aan je schoenen is heel eenvoudig: je klemt de waterdichte sensor aan je veters tot je een klik hoort en het blijft zitten, ook als je door plassen of door ruig terrein loopt. Via de Milestone Sports-app maak je de verbinding met je iPhone of Android-toestel. Je koppelt de sensor met de app, voert wat informatie over je schoenen in en bent klaar om te gaan hardlopen.

Dit meet de MilestonePod

Het verrassende van de MilestonePod is dat je er allerlei zaken mee kunt meten, bijvoorbeeld:

  • Foot strike: Hoe je voet contact maakt met de grond. De sensor geeft percentages aan voor hiel, middenvoet en voorvoet.
  • Rate of impact: Dit is de tijdsduur die je lichaam bezig is om de krachten op te vangen van de impact met de grond. Hoe lager hoe beter, want daardoor is er minder kans op blessures.
  • Runficiency-score: Een maat voor de efficiency van je loopbeweging, waarbij rekening wordt gehouden met contact met de grond, leg swing, pasgrootte en cadans.
  • Leg swing: Mate waarin je je voet optilt van de grond in de richting van je billen. Een hogere leg swing is efficiรซnter.
  • Ground contact: De gemiddelde tijdsduur die je voet de grond raakt. Hoe hoger je snelheid, hoe korter het contact met de grond.
  • Cadans: Het gemiddeld aantal stappen dat je in een minuut zet, met 180 als gouden standaard.
  • Stride length: Je paslengte. Mag niet te groot zijn, want dat vergroot de kans op blessures.

MilestonePod foot angle

De MilestonePod maakt voor de metingen gebruik van een accelerometer (versnellingsmeter) en heeft geen ingebouwde GPS. Dit maakt de metingen wel wat minder nauwkeurig, als het om afstanden gaat.

MilestonePod in gebruik

Het gebruik van de MilestonePod is vrij simpel: je trekt je schoenen aan en loopt weg. Handig is dat je tijdens het hardlopen je metingen kunt zien op bepaalde GPS-sporthorloges zoals de Fenix 5. Dit is het grootste nadeel van andere footpods, die geen schermpje hebben om de metingen af te lezen, waardoor je pas achteraf weet hoe je hebt gepresteerd. Koppel je de MilestonePod met je sporthorloge, dan heb je realtime de gegevens in beeld zoals cadans en snelheid. Op een loopband is deze footpod het meest nauwkeurig en ook daarvoor is het geschikt.

MilestonePod app

De MilestonePod-app

De app bestaat uit een dashboard met behoorlijk wat informatie. Je kunt zien hoeveel kilometer je met de footpod hebt gelopen, wat je Runficiency-score is en wanneer je voor het laatst hebt gesynchroniseerd met je smartphone. Met de knop Tap to Sync kun je zorgen dat alle data wordt uitgewisseld tussen de MilestonePod en de smartphone. Dit gebeurt vrij snel. Daarna kun je de metingen bekijken en analyseren. Eventueel kun je alle data naar Excel exporteren om er allerlei grafieken van te maken.

De app levert zelf ook allerlei data, waarin bijvoorbeeld tempo en cadans wordt vergeleken. Je krijgt daardoor meer inzicht in je prestaties en hoe je tijdens een wedstrijd gaandeweg varieert hoe je op je voet landt. Je kunt ook aangeven dat je wilt werken aan je cadans, grondcontact of paslengte en krijgt dan dagelijkse tips om dit te verbeteren.

Verder lezen:

Footpods (schoensensoren) zijn helemaal terug