Footpods (schoensensoren) zijn helemaal terug

Shft IQ

Je hebt er misschien wel eentje gehad: een schoensensor zoals die van Nike. Later brachten Garmin, Suunto en Adidas ook schoensensoren uit. Na een tijdje afwezigheid zijn ze weer helemaal terug voor hardlopers – maar dan wel met nieuwe functies.

Footpods van 2017

Zo’n tien jaar geleden ging je hardlopen met een iPod en stopte je een Nike+ sensor in je schoen. Veel mensen gebruikten het om bij te houden hoeveel ze liepen, al werden ze gaandeweg verdrongen door smartphones en sporthorloges.

Shft-app

In 2017 zien we opeens weer nieuwe foodpods opduiken. Nieuwkomers zijn Arion, Shft IQ, Stryd, Shft en Runscribe. Daarnaast zijn er fitnesstrackers die je aan je schoen kunt vastmaken, zoals die van Misfit. Waarom zou je dat willen? In de eerste plaats omdat ze allerlei nieuwe functies hebben toegevoegd, zoals analyse van je loopstijl. En in de tweede plaats omdat je meet op de plek waar het ertoe doet: op je voet.

Shft IQ footpod

De Shft IQ meet bijvoorbeeld je contacttijd met de grond, de hoek waaronder je voet landt en de landingspositie. Ook meet deze footpod hoe efficiรซnt je loopt. Ze werken daarbij samen met Intel om te zorgen dat de sensor zelflerend is en realtime coaching kan geven.

Shft IQ Sensor

Stryd footpod

Ook Stryd werkt samen met Intel. Stryd is veel meer een vermogensmeter voor hardlopers, vergelijkbaar met de vermogensmeters voor fietsers. Aanvankelijk werkten ze met een borstband, maar er is nu ook een schoensensor die ervoor zorgen dat je efficiรซnter gaat hardlopen. Oftewel: minder energie verbruikt, terwijl je dezelfde prestaties levert.

https://www.youtube.com/watch?v=MlcXaCw-q7U

Runscribe footpod

Runscribe is een sensor die allerlei data levert, zoals beweging, symmetrie en de kracht waarmee je je voet neerzet. De sensor kan ook je loopstijl en je trainingsbelasting meten. Ook krijg je inzicht in de invloed van je schoenen op je loopgedrag. Deze sensor is met behulp van crowdfunding op de markt gekomen.

Toch is een foodpod geen garantie voor succes. De Tune stopt er onlangs mee, nadat de makers toegaven dat ze het niet voor elkaar kregen. Na een mislukte Kickstarter-campagne zette het Portugese team alles op alles om de โ‚ฌ200 kostende sensor met inlegzolen toch op de markt te brengen. Met de sensor kon je de symmetrie tussen linker- en rechtervoet analyseren. Het doel was om de meest geavanceerde hardloop-wearable te maken.

Ondertussen brengt Garmin ook nog steeds footpods uit, zoals in combinatie met het Forerunner 935 sporthorloge. Ook die biedt een hoop data.

Inlegzolen en ingebouwde sensoren

Tegelijk is er naast al die footpods ook een andere ontwikkeling gaande: steeds meer technologie wordt gestopt in inlegzolen, die ook je loopstijl en allerlei andere dingen kunnen meten. Daarnaast zijn bedrijven zoals Under Armour bezig met sensoren die in kleding zijn verwerkt. Oakley heeft de Radar Pace, een zonnebril met sensoren en realtime coaching in samenwerking met Intel.

Er zijn zelfs complete hardloopschoenen, zoals de Altra Torin IQ, die in elke schoen twee sensoren heeft om realtime je prestaties te meten. Bij de inlegzolen heb je bijvoorbeeld Strydalyser die de druk meten onder je voet, zodat je blessures kunt verkopen. Bij Arion heb je een inlegzool en bijbehorende footpod, die dingen meet en coaching geeft. Alles is erop gericht om je beter te laten presteren en minder blessures te krijgen.

Het grote voordeel is dat je met een footpod de schoenen kunt dragen die je al in bezit hebt, in plaats van een schoen waar de sensoren al in zitten.