,

Klaar voor de triatlon

Triatlon-fiets in de tas

Ik denk dat ik er klaar voor ben: de London Triathlon. Een jaar van voorbereiding achter de rug en begin augustus zwem, fiets en ren ik in Londen de triathlon. Qua afstanden geen bijzonderheden, het is de Olympic Plus want een kwart triathlon is met wel een dubbele afstand fietsen.

Ik kan gerust zeggen dat het leuk was om ervoor te trainen maar dat het ook niet altijd makkelijk was om ervoor te trainen. Tachtig kilometer fietsen en tien kilometer hardlopen, vaar ben je toch wel een uurtje of vier mee bezig en dat is voor het gezin niet leuk als je de halve zondag weg bent. Lichamelijk vind ik het heerlijk, even echt jezelf testen.

Zwemmen doe ik in de meeste gevallen voor het werk met twee keer open water training. Mijn zwembadtraining was een uur, waarbij ik rustig maar gestaag mijn honderd baantjes trok.

Voeding
Als relatief korte afstandloper (maximaal 25 km) is eten niet zo’n groot ding. Ik loop het liefst nuchter of met minimaal 6 uur tijd tussen eten en lopen. Maar ga je zo’n beetje vier uur duursporten dan is voeding opeens heel belangrijk. Ik heb een aantal keer met SiS-gels getraind omdat dat ook in Londen de voeding is. Het is niet helemaal mijn ding, eten en sporten maar ik zet me er wel toe.

SiS Gels en poeder
SiS gels en poeder.

Training voor de triatlon

Maar wat heb ik nou gedaan qua training? Gelukkig kan je dat altijd nalezen op je Multi Sport Watch, als je die tenminste hebt. In mijn geval haal ik de data uit mijn portaal bij TomTom. Daarin kan ik zien dat ik vanaf het besluit dat ik een triatlon ging lopen, fietsen en zwemmen in totaal 24 keer een uur heb gezwommen en dat ik gemiddeld zo’n tweeënhalve kilometer heb afgelegd.

Wetsuit kiezen: ophalen van de startbescheiden
Ophalen van de startbescheiden bij de CitySwim.

Er is een kleine kans dat door het warme weer het water zo warm is, dat er niet met een wetsuit mag worden gezwommen (boven de 25 graden). In dat geval moeten alle deelnemers verplicht met een SaferSwimmer zwemmen voor de veiligheid. Gelukkig had ik die nog van de CitySwim in Rotterdam.

Fietsen 2018

Voor wat betreft het fietsen ben ik pas echt in 2018 begonnen en dan met name in de maanden april mei juni en juli. Ik heb ongeveer 1200 km afgelegd met een gemiddelde snelheid van bijna 27 km/h. Hardlopen is niet iets waar ik voor train, dat doet ik toch altijd al. De afgelopen maanden heb ik in totaal zo’n 60 keer hardgelopen en rond de 550 km in totaal afgelegd. Op sommige trainingen heb ik fietsen en  lopen achter elkaar gedaan, Net zoals ik dat in Londen ook moet doen. Maar natuurlijk dan zonder de wedstrijdspanning en adrenaline.

Goed of niet goed?

Je kunt je afvragen of dit teveel, genoeg of dat te weinig is? Wat ik persoonlijk heb gemerkt, is dat dit voor mij een goede opzet is. Uiteindelijk ga ik in Londen zien in hoeverre ik het allemaal kan doen en hoe uitgeput ik ben als ik voor de eerste keer daadwerkelijk alle drie de elementen van de triatlon achter elkaar heb gedaan.

Deze laatste paar dagen voor Londen doe ik eigenlijk heel rustig aan. Mijn standaard trainingsavond op dinsdag sluit natuurlijk niet over en misschien dat ik er zelf nog wel eventjes flink tegenaan gaan omdat ik toch pas zondag aan de start sta, maar voor de rest is het even lekker uitrusten. Trouwens, ik zou niet eens kunnen fietsen want de fiets is al ingepakt.

Inpakken en wegwezen

Je realiseert je als loper niet hoe makkelijk je het hebt. Schoenen, sokken, shirt en broek in een koffer en gaan. Ik neem mijn eigen fiets mee naar Londen in het vliegtuig en dan moet de fiets uit elkaar en in een koffer. Eerst nog even goed schoonmaken, met dank aan AthleteSportsWorld

Fiets schoonmaken door Athletesportsworld

In de  tas gaat de fiets uit elkaar. Pedalen, wielen, stuur en zadel, alles wordt losgedraaid en vervolgens in de tas  gedaan. Je kunt er eigenlijk nog wel wat spullen bijdoen, maar in principe heb je toch nog een koffer nodig voor wetsuit, helm, hardloopschoenen en de andere zaken. Dat is wel even iets waar je rekening mee moet houden. Ook in Londen zal het wel even slepen worden van Heathrow naar mijn logeeradres.

Triatlon-fiets in de tas

Het was wel even schrikken toen ik mijn starttijd las. Ik start om 7 uur ‘s ochtend’s op zondag 5 augustus. Hel voordeel is natuurlijk wel dat het nog niet zo bloedheet zal zijn. Het nadeel is dat je echt rond 5 uur je bed uit mag omdat ik zeker een uur bezig ben om er te komen en een uur van te voren toch ook wel aanwezig moet zijn om alles te regelen. Het enige wat ik nog doen moet is goed de reglementen lezen, de tas nog een keer nakijken en zorgen dat ik vrijdag het vliegtuig pak naar Londen.

Als ik daar eenmaal ben dat is de rest een peuleschilletje 🙂