Hardlopen beste oplossing tegen gevaarlijk buikvet

platte buik

platte buikHardlopen, joggen en stevig wandelen blijken beter tegen buikvet dan krachttraining, zo blijkt uit een onderzoek. Vooral het buikvet dat zich diep in het lichaam bevindt, verdwijnt er door. Het Duke University Medical Center bestudeerde bijna 150 mensen gedurende 8 maanden. Ze werden verdeeld in drie groepen. De eerste groep deed een aรซrobe training op een loopband, waarbij ze 20 kilometer per week hardliepen. De tweede groep deed driemaal per week aan krachttraining. En de derde groep combineerde duurtraining en krachttraining.

De groep die de combinatietraining uitvoerde, bleek het meeste buikvet te zijn verloren, maar het ging daarbij vooral om het direct zichtbare oppervlakkige vet aan de buitenkant van het lichaam. De groep die de hardlooptraining op de loopband deed, bleek echter het meeste viscerale vet te zijn kwijtgeraakt. Dit buikvet bevindt zich diep in het lichaam, rondom de organen en de maag. Het is gevaarlijker voor de gezondheid dan het oppervlakkige vet. Visceraal vet kan leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes en andere gezondheidsproblemen. De combinatiegroep had wel zichtbare resultaten bereikt, maar raakte juist minder van het ‘slechte’ viscerale vet kwijt.

Bij de groep die alleen krachttraining uitvoerde was de hoeveelheid visceraal vet juist toegenomen. Wel raakten ze een beetje oppervlakkig buikvet kwijt. De verklaring volgens de onderzoekers: “Je verbrandt simpelweg meer calorieรซn.” Toch is het niet de bedoeling om krachttraining helemaal op te geven. Onderzoeker Mark Tarnopolsky van McMaster University Medical Center (niet zelf betrokken bij het onderzoek, maar geraadpleegd als extern expert) zegt: “Spierkracht wordt steeds belangrijker voor gezondheid, zeker ook met toenemende leeftijd. Duurtraining doet weinig om spierkracht te behouden. Een combinatietraining blijft dan ook het best.”

Meer info: Duke Inside