Als hardloper zijn je schoenen en kleding de belangrijkste spullen die je nodig hebt, dus je bent kritisch met wat je aantrekt. Dat geldt ook bij warmer weer, als je het liefst in een korte broek loopt. Je hebt daarbij twee keuzes: een ruim zittende running short of strakkere met compressie. Wat zijn de voordelen en nadelen van allebei?
Hardloopshorts in twee varianten
Traditionele hardloopshorts zitten los om je lichaam en hebben vaak een binnenbroek van speciaal materiaal, dat het zweet snel afvoert. Compressieshorts zijn nauwsluitend en verbeteren de bloedtoevoer naar je spieren. Hardlopers hebben zo hun eigen voorkeuren. Het kan prettig aanvoelen om wat meer compressie te hebben, terwijl anderen de strak zittende shorts te veel vinden knellen. Welke kies jij?
Materiaal van een running short
Welke variant je ook kiest, het basismateriaal is vaak hetzelfde. Meestal is er polyester of nylon toegepast, omdat deze synthetische vezels snel drogen en voorkomen dat zich zweet ophoopt. Elastaan, ook wel spandex genoemd, is een duurzaam materiaal dat gemakkelijk meewerkt. Je vindt het in de broeksband van een traditionele running short. Bij een compressieshort is het hele broekje van elastaan gemaakt. De materialen zijn vaak speciaal ontwikkeld voor sportkleding en worden door alle fabrikanten gebruikt.
Simpel: een traditionele hardloopshort
Het traditionele hardloopboekje is een simpel kledingstuk waarin je vrijuit kunt bewegen. Deze hardloopshorts zijn ruimzittend, zodat het niet knelt of plakt. Omdat ze los om je lichaam zitten blijven ze koel en comfortabel, ook als je gaan zweten. Sommige running shorts hebben een split aan de zijkant, waardoor je nog meer vrijheid hebt om te bewegen. Verder zie je bij running shorts voor mannen een extra binnenbroekje zodat alles goed op z’n plek blijft. Kun je niet kiezen, dan heb je ook combinaties: een strakzittend broekje met daar overheen een wat ruimer vallende short. Andere eigenschappen zijn opbergzakken voor huissleutels en ID, of een touwtje om de short rond het middel nog iets strakker te trekken.
Topprestaties: een compressieshort
Compressieshorts en trouwens ook andere compressiekleding is gemaakt van elastaan. Het zorgt ervoor dat er minder trilling van de spieren plaatsvindt en ze verhogen de bloedcirculatie. het is niet zo dat je door een runningshort met compressie opeens veel sneller gaat lopen. De verschillen zijn klein, maar als het erop aan komt om een paar seconden van je persoonlijke record af te lopen, kan het toch zin hebben. Uit een onderzoek in Duitsland bleek dat sporters een toename in hun aerobe en anaerobe drempel zagen van 2,1 tot 6,2 procent, dus het heeft wel degelijk effect. Dit is een maat voor de efficiency van je spieren.
Anderen merkten dat ze minder last hadden van spierpijn, wat een indicatie kan zijn dat je sneller herstelt. De compressie zorgt dat spieren beter op hun plek blijven tijdens de beweging, waardoor je iets efficiรซnter kunt lopen.
Conclusie: running short, compressie of niet?
Welke van de twee je kiest is een persoonlijke kwestie. Uiteindelijk spelen veel meer factoren mee, zoals welke running short jij het meest comfortabel vindt zitten na een lange run. Daardoor word je niet afgeleid door je kleding en kun je je helemaal concentreren op je prestatie. Vind je een strakzittende hardloopshort iets te veel aftekenen, dan kun je uiteraard ook kiezen voor een combinatie. Probeer beide eens en kijk welke het best bij je past. Deze runningshorts zijn vaak niet zo heel erg duur, dus je kunt van allebei eentje kopen en kijken welke het best bevalt.
Wil je een hardloopshort kopen, met of zonder compressie, kijk dan eens naar deze:
- Runningshorts voor heren
- Runningshorts voor dames
- Diverse compressiekleding