De beste vetten voor hardlopers

olie-olijfolieVetten zijn niet zo gevaarlijk als we jarenlang hebben gedacht. Sterker nog: het is een fabeltje dat je van vetten dik wordt. Inmiddels is wel bewezen dat het vooral de lege koolhydraten en suikers zijn waar we van dichtslibben. Dat betekent overigens niet dat je elke willekeurige olie kunt gaan eten. Dit zijn de 6 vetten, waar je als hardloper het best mee af bent.

  1. Kokosolie – De vetten in deze natuurlijke olie worden snel geabsorbeerd en voorkomen dat het lichaam vet opslaat. Ze zijn een snelle bron van energie.
  2. Eieren – Eiren zijn een belangrijke bron van gezonde vetten, vitamine D (versterkt je botten) en bevat ook de antioxidant selenium. Kies bij voorkeur voor eieren uit vrije uitloop, want die bevatten meer vitamine D. Minder kans op blessures dus.
  3. Vette vis – Eet makreel, zalm, forel, haring en andere vette vissoorten. Ze zijn een ideale bron van Omega 3-vetzuren, die het lichaam niet zelf kan produceren. De vetten zijn goed voor je lichaamscellen en helpen bij de vetverbranding. Eet je geen vis, kies dan lijnzaad als bron van Omega 3.
  4. Cashewnoten – Deze nootjes zijn niet alleen lekker, maar bevatten ook voor 73 procent aan enkelvoudig onverzadigde vetten. Ze bevatten ook mineralen zoals magnesium, koper en zink, die je immuunsysteem versterken. Eet een handjevol nootjes of verwerk ze in maaltijden, zoals een wokmaaltijd of in de muesli ‘s ochtends.
  5. Olijfolie – Je hebt maar een beetje olijfolie nodig om van de gunstige eigenschappen te profiteren. Olijfolie is enkelvoudig onverzadigd en bevat antioxidanten, die ontstekingen afremmen. Daardoor kun je als hardloper harder trainen en sneller herstellen. Eet je geen olijfolie, dan is koolzaadolie een goed alternatief.
  6. Avocado’s – Avocado’s bestaan voor 83 procent uit vet. Ze bevatten ook vitamine B en E en antioxidanten die infecties tegengaan. Je kunt avocado verwerken in een guacamole-dipsaus, op boterhammen smeren of in salades of sushi verwerken.

Eén reactie op “De beste vetten voor hardlopers”

  1. andreas van beek avatar

    Inderdaad kun je alles bakken in extra virgin olijfolie en gebruiken voor de huid!. In de echte kun je makkelijk bakken en koken en kun je eigenlijk zo op je huid smeren. Vaak zie je dat extra virgin verkocht wordt als puur, maar let op dat er ook veel gemengde olijfolien op de markt zijn. Je herkend echte extra virgin olijfolie aan de “vlokkerigheid”als de olie onder 8 graden komt. Dan gaan de bestanddelen wat “klonteren”. Dit betekent dat je de echte en pure extra virgin olijfolie hebt. Als deze helder blijft dan is deze absoluut vermengd en is niet aan te raden om in te bakken of in salades te gebruiken. Meestal zitten er dan teveel residuen (andere stoffen, vervuiling) in, die het vlokken tegengaan. Dus de tip van de vakman, vraag als je olijfolie koopt bij welke temperatuur deze gaat vlokken. Als er geen antwoord komt of dat gebeurt niet , dan weet je dat je niet de echte extra virgin olijfolie koopt!

    Andreas Van Beek
    Olijfolie Manolakis