De motivatie van een nieuwe sportoutfit: Björn Borg voor vrouwen

Bjorn Borg sportset

Zoals je in een van onze eerdere artikelen hebt kunnen lezen, hebben we ons bij Beterhardlopen.nl in het nieuw gestoken, met sportoutfits van Björn Borg. Dat zette me ertoe aan om eens na te denken in hoeverre een compleet nieuwe sportoutfit nou motiverend werkt. Is het een fabeltje en is het effect maar kortdurend? Of kun je jezelf met nieuwe kleding echt uit uit een motivatiedal trekken? Bij mij heeft het in ieder geval wel effect gehad: ik heb zoveel plezier in mijn nieuwe outfit dat ik het elke dag weer wil aantrekken. Elke ochtend trek ik de top en shorts aan om een minuutje of tien wakker te worden met core-oefeningen. En in de avonduren hijs ik me in tights en shirt om nog wat langer te gaan sporten.

In dit artikel bespreekt Gonny de vrouwencollectie van Björn Borg. We hebben een apart artikel waarin Rob de mannencollectie bespreekt.

Een nieuwe outfit is motiverend

Dat een nieuwe outfit motiverend is, is dan ook geen fabeltje. De psychologie daarachter heet ‘enclothed cognition’. Als je investeert in een nieuwe outfit, doe je meer dan alleen geld uitgeven. Je investeert in een versie van jezelf die actiever en gezonder is. Het aantrekken geeft je brein het signaal: “We gaan actief worden!”

Het gebeurt niet zo vaak dat ik een compleet nieuwe sportoutfit heb. Meestal koop ik een losse shirt of een broek, als deze aan vervanging toe is. Als ik een mooi exemplaar in de koopjesrekken zie hangen, kom ik ook snel in de verleiding. Ik heb daardoor een allegaartje van Rituals, Nike, Adidas en Odlo verzameld in allerlei kleuren en patronen. Dat ziet er kleurrijk uit, maar ik moet ook altijd even nadenken wat ik aantrek. Niet alles past bij elkaar..

Bij de nieuwe kledinglijn van Björn Borg voor hardloopsters is alles zwart. Dat lijkt op het eerste gezicht saai en ‘veilig’, maar ik heb gemerkt hoeveel gemak het biedt. Je hoeft er niet over nadenken en trekt gewoon aan wat je nodig hebt: een top en shorts als ik flink ga zweten en een shirt met tights als het binnen wat kouder is.

Mijn Björn Borg-set bestaat uit:

Bjorn Borg set voor warme dagen
Bjorn Borg set 1 met top en lekker ruime shorts.

Bjorn Borg set 1: top en wijde shorts

Terwijl de set van Rob echt gericht is op buiten sporten bij kouder weer, zijn mijn setjes bedoeld om binnenshuis en bij warm weer te sporten. En dat komt mooi uit, want ik had een vakantie naar Rio de Janeiro gepland en op het strand van Copacabana mag je wel wat meer blote huid laten zien. En bij koud weer sport ik het liefst binnen op de loopband. Vooral de wijde shorts zijn mijn favoriet geworden. Op het linkerbeen (bij het Borg-logo) is een vernuftig verborgen zak aanwezig, waar ook mijn grote iPhone 15 Pro Max in past. De top die ik erbij gedragen heb, heeft medium support en is prima om mee te wandelen. De foto hieronder heb ik voor vertrek gemaakt, toen ik nog niet in de zon was geweest. Bij zwarte kleding is het wel zo mooi als je een beetje gebruind bent. Op de borst staat subtiel de tekst ‘BORG’, maar dat zie je nauwelijks.

Bjorn Borg set met wijde shorts
Bjorn Borg set met wijde shorts

Ik ben 1.72m en had gekozen voor maat XL. Ik was bang dat dit wat te groot en te wijd zou zijn en dat is bij de shorts inderdaad het geval. Maar dat vond ik juist wel wat prettig. Het wekt daardoor ook een beetje de indruk van een rokje.

Bjorn Borg set 2: shirt en tights

De tweede set die ik heb getest, is meer bedoeld om echt in te sporten: een high-impact top, een strak t-shirt en strakke tights. Ook hierbij had ik voor maat XL gekozen, vooral omdat ik het bij tights graag wat bewegingsvrijheid wil. Het t-shirt valt overigens vrij strak en is ook prima als ondershirt te gebruiken als het koud is. Dit is het enige kledingstuk waarop duidelijk de tekst ‘BORG’ op de mouw staat, terwijl de rest erg subtiel is qua merklogo’s.

Bjorn Borg set
Bjorn Borg set 2 met shirt en tights.

Ik wilde deze set testen tijdens een rondje Vondelpark, maar dat was veel te koud. Ik heb het daarom gecombineerd met een khaki-kleurige hoodie van Björn Borg, die ik al eens eerder had gekocht. OK, het is geen zwart, maar dat is weer het mooie: als al je kleding zwart is kun je het met elk item combineren.

Zoek je toch liever iets waarmee je tijdens het koudere seizoen buiten kunt sporten, dan vind je bij Björn Borg ook een complete winterset (€139,95), bestaande uit een shirt met lange mouwen en tights. Die is er ook voor heren €149,95). Verder is een Running Vest (€99,95) prettig om erbij te hebben als het wat kouder wordt.

Björn Borg winterset
De Björn Borg winterset voor dames is zwart – en dat staat altijd goed.

Kies zwart voor je outfit!

Natuurlijk hoeft zo’n complete outfit niet van Björn Borg te zijn. Zwart is zo’n universele kleur dat je bij elk bekend sportmerk wel een complete outfit in één kleur kunt uitkiezen.

Je zou ook kunnen kiezen voor seizoenskleuren. De meeste sportmerken hebben wel een set van shirt en broek in een bepaalde kleur, bijvoorbeeld bordeaux of mintgroen. Het nadeel daarvan vind ik, dat je daar na verloop van tijd op bent uitgekeken. Zwart is misschien niet het meest gewaagd, maar het staat altijd goed en het is één zorg minder om over na te denken. Vergelijk het met de outfit van wijlen Steve Jobs: als je elke ochtend dezelfde kleren aantrekt, heb je meer tijd om na te denken over de dingen die echt belangrijk zijn.

Bjorn Borg shirt met logo
Alleen het shirt heeft een duidelijke logo-opdruk, de rest van de kleding is wat subtieler.

Je vraagt je misschien af waarom ik motivatie van een nieuwe outfit nodig had. Ik was de afgelopen maanden een beetje in een sleur geraakt. OK, ik heb onlangs nog een (digitale) medaille gekregen voor 100 roeiworkouts in Apple Fitness+, dus ik deed nog wel wat. Maar als ik na het roeien nog wat anders wilde doen, had ik in de sportschool weinig inspiratie en hing ik maar een beetje gedachteloos aan de apparaten.

De nieuwe kleding betekende in feite weer een nieuw begin: ik ben een trainingsplan gaan maken, dat ik nu elke dag volg. Ook dat kan in Fitness+: je vinkt aan op welke dagen je wilt gaan sporten, hoe lang het mag duren en welke sporten je leuk vindt. Er rolt dan vanzelf een trainingsplan uit, waarbij de beschikbare tijd wordt gevuld met workouts van 10, 20, 30 of 45 minuten. Dat kan ook een combinatie van workouts zijn.

Bjorn Borg sporten in het Vondelpark
Altijd lekker: sporten in het Vondelpark

Zo’n trainingsplan draagt ook bij aan je motivatie en is de digitale tegenhanger van de zwarte sportoutfit: je weet al wat je gaat doen, je weet wat je gaat aantrekken en hebt dus eigenlijk geen excuses meer. Ik heb gemerkt dat het werkt. Zo’n nieuwe outfit geeft een gevoel van commitment. Je hebt iets nieuws en je voelt de druk om het te gebruiken. Niet om anderen te pleasen, maar voor jezelf.

Sportkleding herinnert je aan je doel

Nieuwe sportkleding kan ook deel uitmaken van het stellen van een doel. Misschien heb je een outfit gekozen voor een specifieke wedstrijd. Dit doel voor ogen kan een krachtige drijfveer zijn om te gaan trainen. Telkens wanneer je de outfit ziet, word je herinnerd aan dat doel en wat je wilt bereiken. En je kunt je nu alvast voorstellen hoe geweldig het zal zijn, als je in deze outfit de finish haalt. Het zit natuurlijk voor een groot deel tussen je oren, maar dat is OK.

Sportsetje Bjorn Borg in sportschool

De juiste outfit kan ook je prestaties verbeteren. Technische sportkleding is niet alleen ontworpen om comfortabel te kunnen dragen, maar ook om vocht te reguleren en je maximale bewegingsvrijheid te geven. Als je je fysiek prettig voelt, kun je langer en harder trainen. Denk aan een compressiebroek die je spiertrillingen reduceert. En tenslotte: je wilt er goed uitzien. Het dragen van kleding waarin je je goed voelt, geeft je een boost en dat heeft weer een positieve invloed op je sportprestaties. Wat kleding betreft kun je met een zwarte outfit altijd goed: dat staat iedereen.

Kortom, een nieuwe sportoutfit is meer dan zomaar een aankoop: het is een katalysator voor verandering en verbetering. Het kan het verschil maken tussen doorploeteren op dezelfde manier of de eerste stap zetten naar nieuwe sportieve doelen.