Anaërobe en aërobe training, wat is het verschil?

Garmin sporthorloge hardlopen

Bij fitness wordt vaak het onderscheid gemaakt tussen anaërobe en aërobe oefeningen. Maar wat is het verschil en welke oefeningen moet jij doen om je doel te bereiken? Dit artikel geeft meer uitleg.

Aërobe training

Aërobe oefeningen zijn oefeningen waarbij de grote spiergroepen worden aangesproken. Het gaat daarbij om hardlopen, zwemmen en fietsen. Doel van aërobe sporten is om het cardiovasculaire systeem te verbeteren. Je hartslag en ademfrequentie gaat omhoog, om de zuurstoftoevoer te verhogen.

Om optimaal te profiteren van aërobe inspanning zou je minimaal 20 minuten op 60 tot 80 procent van je maximale hartslag moeten trainen. Je kunt dit drie tot vijf keer per week doen, steeds tussen de 20 en 60 minuten. Je zult dan wel eerst je maximale hartslag moeten weten. Hoe dat moet, lees je elders op deze website.

Aërobische oefeningen zijn cruciaal om te kunnen afvallen, omdat je daarmee calorieën verbrandt die anders als overbodige energie in vetcellen wordt opgeslagen. Combineer je de oefeningen met gezonde voeding, dan hebben de aërobe oefeningen extra effect.

Hardloopschoenen maart 2024

Anaërobe training

Bij anaërobe oefeningen gaat het om opbouw van spiermassa en kracht. Ze zijn in twee groepen te verdelen: isometrische en isotonische oefeningen.

Bij isotonische oefeningen worden de spieren samengetrokken door een bepaald object, bijvoorbeeld tijdens bodybuilding en krachttraining. Dit leidt tot sterke spieren en botten, een dichtere botmassa en een betere spiervorm.

Bij isometrische oefeningen worden de spieren door een weerstand samengetrokken, zonder dat er sprake is van beweging. Dit geldt bijvoorbeeld bij het gewichtheffen, waarbij je de halter in een bepaalde positie houdt. Je moet beide oefeningen doen om het maximale voordeel eruit te halen en gezonde, sterke spieren te krijgen. Daarbij kun je zelf de oefeningen kiezen die je het leukst vindt. Trainen doe je 3 tot 5 keer in de week, minstens 20 minuten.

Een nieuwe gewoonte in 21 dagen

Mensen hebben volgens onderzoek ongeveer 21 dagen nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren, dus als je van plan bent te gaan fitnessen, fietsen, gewichtheffen of andere sporten te doen: probeer het in ieder geval 21 dagen vol te houden. Zie je er tegenop om naar de sportschool te gaan, probeer dan alternatieven te vinden, zoals wandelen door de buurt, fietsen in het weekend en misschien zelfs: traplopen als je in een flatgebouw woont. Of overweeg de aanschaf van een hometrainer of loopband voor thuis, zodat je geen smoes hebt dat het zo’n gedoe is om naar de sportschool te gaan, je daar om te kleden en na afloop nog te douchen. Er zijn bovendien steeds meer trainingsprogramma’s waarbij je je eigen gewicht als weerstand gebruikt, zodat je veel meer oefeningen thuis kunt doen – ook op het gebied van krachtsport.