,

Een wedstrijd hardlopen in Amerika: hoe gaat dat?

Hardlopen in Amerika: startnummer

Als je, net als ik, van hardlopen houdt en toevallig in de Verenigde Staten bent dan is het een leuk idee om eens te kijken of er toevallig een hardloopwedstrijd in ‘de buurt’ is. Waarom zet ik in de buurt tussen aanhalingstekens? Amerika is natuurlijk vrij groot en de kans dat er toevallig een wedstrijd is in de stad waar jij bent is relatief klein (tenzij je natuurlijk in New York bent of zo). Amerikanen hebben ook een ander besef van afstand: honderd kilometer verderop is ook nog steeds in de buurt.

Een beetje anders
Een wedstrijd hardlopen in de VS verloopt wel anders dan in Nederland. Allereerst ren je in heel veel gevallen voor een goed doel. Dat kan een ziekte zijn, een school of ander instituut. De prijs is vaak hoger (vanwege het goede doel) maar een shirt is veelal inbegrepen. Dat hoeft niet een top Asics of Nike shirt te zijn maar meestal wel een hardloopshirt dat geen vocht opneemt.

Hardlopen in de VS: het shirt
Het shirt van de Mercer Island Half Marathon.

Vaak ben je voor een wedstrijd rond de 40 dollar kwijt. Een korte afstand zoals 5K is goedkoper en een halve marathon duurder. Daarbij komt nog dat hoe vroeger je inschrijft, des te goedkoper het is. De Mercer Island 21K die ik wilde lopen, zou me drie weken voor het event $90 gaan kosten. Als ik eerder had ingeschreven was ik $45 kwijt geweest.

Daarnaast moet je vroeg je bed uit. Het is niet ongebruikelijk dat een wedstrijd rond 8 uur in de ochtend begint. Je moet dan ook nog vroeger aanwezig zijn in verband met parkeren of openbaar vervoer. Het maakt zover ik heb kunnen zien niet uit welk seizoen het is. Uitzonderingen daargelaten beginnen wedstrijden altijd vroeg in de ochtend.

Waar vind je leuke wedstrijden?
Maar hoe weet je nou waar wedstrijden zijn? Ik gebruik meestal gewoon Google. Deze links geven bijvoorbeeld een overzicht van wedstrijden in New Jersey , New York en zo zijn er soortgelijke links voor de regio van Seattle. Ik was onlangs toevallig in Seattle en heb toen gekozen voor de Mercer Island 10K.

Hardlopen in de VS: de route
Een wedstrijd met hoogteverschillen

In Seattle kies ik altijd de bijzondere races uit zoals een wedstrijd rond het honkbalstadion van de Seatle Mariners (Safeco Field). Je rent dan door het stadion en eindigt op het veld. Of een wedstrijd in New York door de Lincoln-tunnel.

Waarom heb ik voor de10 KM gekozen en niet voor de 21K? Seattle ligt in de staat Washington en dat is redelijk heuvelachtig. Zoals je op de foto kunt zien van de 10K is er nogal wat hoogteverschil, wat ik in Nederland niet gewend ben. Daarnaast kostte de 21km me $90, wat ik ook te veel vond.

Hardloopwedstrijden in Amerika: hier moet je op letten
Voor alle lopers is er eten, zoals deze Blazing Bagels.
Hardloopwedstrijden in Amerika: hier moet je op letten
Van alle gemakken voorzien.

Om te voorkomen dat ik op de dag zelf in de rij moest staan haalde ik het startnummer al de dag eerder op. Het hielp natuurlijk dat het in de buurt was (5km). In dit geval was er ook een kleine beurs waar de sponsors zich presenteerden. Dat roze ding in het midden moet een darm voorstellen, de wedstrijd ging om het inzamelen van geld voor darmkanker.

Hardlopen in de VS: hier moet je op letten
Het goede doel was geld ophalen tegen darmkanker.

Op dit soort beurzen zijn vaak leuke giveaways te krijgen. Zoals een lippenbalsem, een compres dat je in de vriezer kan doen en dergelijke.

Hardlopen in de VS: hier moet je op letten
Een stukje ouderwetse technologie: vind je naam en je startnummer op de lijst.
Ophalen van je startnummer
Ophalen van je startnummer.

De dag van de race
Maar het gaat natuurlijk om de race zelf. Er deden aan de 10K zo’n 450 mensen mee, het merendeel was trouwens vrouw. We hadden een temperatuur van rond de 10 graden, wat voor hardlopen erg lekker is. We maakten een loop waarbij je op diverse punten de andere lopers ziet, zowel voor als achter je. Alle punten waren afgezet en er waren veel vrijwilligers die je aanmoedigden, wat altijd een boost geeft.

Aanmoediging tijdens de Kids Dash.
Aanmoediging tijdens de Kids Dash.

Mercer island ligt tussen Bellevue en Seatle in en tijdens de 10K liepen we aan de bovenkant van het eiland langs. Het probleem met klimmen is dat als je het niet gewend bent, je jezelf makkelijk kunt opblazen. Ik liep achter een vlotte dame aan die ik op de klimmetjes inhaalde, maar die me bij het dalen achterliet. Ondanks dat het klimmen relatief goed ging zag ik toch mijn tempo behoorlijk zakken. Uiteindelijk, na het laatste klimmetje, was ik blij dat ik binnen was.

De laatste klim naar de finish
De laatste klim naar de finish.

Ik merkte dat ondanks mijn compressiekousen en recoverykousen (in verband met blessures loop ik daar nu standaard mee, meer daarover later) dat ik toch een behoorlijke inspanning had geleverd. Het was een lekkere loop en daar gaat het om.

Dus als je van hardlopen houdt en je bent in de VS of in een ander land, kijk eens of er een race in de buurt is!

dav