Kijken: ‘The Communal Art of Footracing’ [video]

Salomon The Communal Art of Footracing

Het is misschien een wat vreemde term, footracing. Maar dit filmpje van Salomon probeert wel de essentie te vinden, waarom elk weekend tienduizenden mensen bij de start verschijnen om tegen anderen te gaan hardlopen. “Hardlopen en competitie is zo’n intrinsiek onderdeel van onze cultuur dat we er nauwelijks vraagtekens bij plaatsen”, zo begint de video. In de zes minuten durende video vertellen Salomon-atleten Kilian Jornet, Emelie Forsberg, Francois D’Haene, Ida Nilsson, Joe Grant, David Laney en Lucy Bartholomew wat het toch is, waarom ze gegrepen worden door het racevirus.

En er valt genoeg te kijken, want Salomon TV heeft twintig korte documentaires, die je ook via de Apple TV-app kunt bekijken. De afspeellijst vind je hier.

Maar voor hardlopers is ‘The Communal Art of Footracing’ het meest interessant, omdat het kijkt naar onze competitiedrang. Zeker als je bedenkt dat onze levens steeds meer geautomatiseerd worden en we steeds meer tijd zittend doorbrengen, in een ultraschone omgeving. Wat bezield mensen dan om aan een zware ultrarun mee te doen, waar het aankomt op lichamelijke arbeid en waarbij je moe en vies bij de finishlijn aankomt? Lucy Bartholomew: “Ik denk dat bij lange afstandspopen, bij ultrarunning, vooral in de bergen waar je echt voor uitdagingen staat, je jezelf vindt”.

Salomon begon in 2017 met de serie, die meerdere sporten laat zien. Zo volg je in de aflevering ‘Route 66’ hardloper Max King, die door historische landschappen in het westen van de VS loopt. Of kijk eens naar de 20-jarige Skyrunner World Series-loper RΓ©mi bonnet in de aflevering ‘Remi’. “We leven in een post-marathonwereld”, zegt de verteller in aflevering 20. Het lopen van 100 mijl is niet langer ondenkbaar, niet langer onmogelijk.

Bekijk alle afleveringen hieronder.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLpskfzTlpo4jZI5ZWhS_w-dVbEYirColq