Getest: Tempo-app geeft meer inzicht in je hardlooptrainingen

Tempo app hardloopstatistieken

Er zijn allerlei apps waarmee je kunt hardlopen. Kijk daarbij eens naar bekende namen zoals Runkeeper en Strava. Maar er zijn nog veel meer handige apps die je kunt downloaden op je smartphone en die je kunnen helpen bij het plannen van je training. Tempo bijvoorbeeld. Met deze app hoef je niet je voortgang te delen met iedereen, maar je kunt wel voor jezelf vastleggen wat je hebt gedaan. Met Tempo verzamel je ongemerkt alle data en kun je thuis lekker gaan analyseren. Ik heb de app een paar weken getest.

Tempo-app

Met een GPS-sporthorloge kun je tijdens het hardlopen precies zien wat je tempo is. Maar als je niet van plan bent om records te breken zijn die waarden misschien niet eens zo belangrijk. Al die steeds wisselende waarden op je pols leiden maar af. Ik vind het prettiger om op mijn gevoel af te gaan; ik merk vanzelf wel of ik te hard ga en even een tandje terug moet nemen. Maar tegelijk wil ik wel kunnen vergelijken met eerdere trainingen.

Tempo app met dashboard en grafieken

Met de Tempo-app kan dat. Tempo is een logboek voor de rondjes die e hebt gelopen, niet een hardlooptracker voor onderweg. Je gebruikt het dus vooral achteraf om de data te zien die andere apps hebben verzameld en opgeslagen in Apple’s Gezondheid-app. Gezondheid is niet zo heel geschikt om achteraf een overzicht te krijgen van al je waarden. Daarom heeft Tempo een overzichtelijk Dashboard, waarmee je een snel overzicht krijgt met afstanden in de afgelopen 365 dagen, maand en week. Je ziet ook of je nog op schema zit ten opzichte van eerdere jaren en wat je totalen zijn per maand en per week.

Intensiteit van je trainingen

Nou ben ik niet zo’n heel fanatieke hardloper, dus ik heb geen logboek van duizenden runs tot mijn beschikking. Vandaar dat ik de screenshots van de ontwikkelaar heb gebruikt. Maar toch valt er bij mij ook wel wat leuks af te leiden. Bij het onderdeel Intensity Trends zie je bijvoorbeeld een aantal cirkels van verschillende grootte in de kleuren rood en oranje. Je ziet hoe hard je hebt getraind in de afgelopen vier weken. Zo zie je bijvoorbeeld dat je vooral aan het begin van de maand of vooral in het weekend hardloopt. Met gemiddelde trends kun je zien welke afstanden, tijdsduur en meer je per tijdsperiode hebt. Dan kan je weer op het spoor brengen van nieuwe inzichten, bijvoorbeeld dat je runs ongemerkt steeds langer (of korter) worden.

Tempo runlog en details

Natuurlijk zijn de statistieken per wedstrijd ook heel uitgebreid. Je ziet op volgorde van datum de afstand, tijd, tempo en de weektotalen. Daarna kun je doorbladeren naar nog drie schermen vol informatie zoals hartslag, cadans, calorieën, weerbericht en dergelijke. Wil je tempo en hartslag tegenover elkaar zetten, dan kan dat ook. Daarnaast kun je notities en tags aan je runs toevoegen, zodat je later kunt filteren. Een deel van die functies is betaald, maar ook met de gratis functies kun je goed uit de voeten in Tempo. Wil je toch met de betaalde functies bezig, dan valt de prijs eigenlijk wel mee: je betaalt een paar euro per jaar.

Het handige van Tempo is dat je een goede indruk krijgt van de hoeveelheid trainingen, wat je totale afstanden zijn en welke trends er te ontdekken zijn. Daar kun je je training weer beter op afstemmen.

Tempo downloaden

Je kunt Tempo voor de iPhone downloaden via de App Store. De meeste functies zijn gratis, maar om het maximale eruit te halen moet je een jaarabonnement afsluiten. Je kunt dit gratis proberen. Je krijgt na betaling Pro-functies zoals een cumulatieve grafiek (al je runs van de afgelopen week of maand), een intensiteitslogboek, trending gemiddelden, grafieken voor elke run, met tempo en hartslag, notities en tags. Ook zitten er dan geen advertenties in.