Sub2Hrs wil marathontijd onder 2 uur haalbaar maken

marathon-benen

Bekijk de toptijden van de bekende marathonlopers en je ziet: het kruipt steeds dichter naar de 2 uur toe. In september 2014 liep Dennis Kimetto een nieuw wereldrecord op de marathon en dat wakkerde opnieuw de hoop aan dat het ooit mogelijk wordt om de marathon onder 2 uur te lopen. Het project Sub2Hrs heeft als doel om marathontijden onder de twee uur haalbaar te maken, dankzij betere trainingsmethodes en coaching. Het moet in 2019 gaan gebeuren.

Het project Sub2Hrs wordt geleid door Yannis Pitsiladis, hoogleraar sport- en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Brighton. Hij onderzocht de trainingsmethodes van Oost-Afrikaanse lopers en heeft kritiek hoe de training momenteel wordt aangepakt. Volgens Pitsiladis lukt het nu niet om onder de twee uur te komen, omdat toplopers niet de juiste training en coaching krijgen. Coaches van vandaag de dag doen precies hetzelfde wat ze vroeger als atleet hebben geleerd. “Niemand weet wat hij doet”, vindt Pitsiladis, die ook van mening is dat sportwetenschap aan het uitsterven is. Eigenlijk is dat een vreemde ontwikkeling, want dankzij sporthorloges en sensoren is het de afgelopen jaren juist makkelijker geworden om gedetailleerd bij te houden welke factoren wel en geen invloed hebben op je looptijden.

Sub2Hrs: eerst geld, dan mensen

Toch bestaat het team achter Sub2Hrs niet volledig uit wetenschappers. Er zitten ook atleten bij, zoals looplegende Haile Gebrselassie, de meervoudig wereldrecordhouder op de marathon. Hij weet wat het is om marathons te lopen en kan zijn ervaringen overdragen aan toekomstige topatleten, die de tijden onder de 2 uur moeten gaan neerzetten.

Helaas zijn de namen van die atleten nog niet bekend. Sub2Hr gaat namelijk eerst zorgen dat de financiering is geregeld. Daarna volgt het samenstellen van een team.