Sproing: opvolger van de loopband

sproing-gallery_run-form

Hardlopen op een loopband kan tot blessures leiden. Je loopt op een hard oppervlak waardoor de impact vrij groot is. Paul Toback, voormalig CEO van Bally Total Fitness, bedacht daarom een opvolger. Sproing laat je lopen op een soort luchtkussen.

sproing-gallery_run-form

De Sproing Runner vervangt het rollende loopoppervlak van de loopband door een zacht kussen. Het voelt alsof je hardloopt op het strand, elke stap komt zacht terecht en het is dus ook prima voor mensen die moeten revalideren na een blessure. Sproing is bovendien geschikt voor mensen die de Pose-hardloopmethode volgen, omdat je dankzij een tuigje wat meer voorover kunt leunen. Video’s van de Sproing in actie laten zien dat je ook achterover kunt leunen of met de elastische banden boksbewegingen kunt maken om extra calorieën te verbranden. Volgens Toback houd je je natuurlijke vorm tijdens het hardlopen, zonder de impact op je knieën en andere gewrichten.

sproing-loopband

Sproing is eigenlijk een luchtzak, met 50% minder impact dan een loopband en tweederde minder impact dan hardlopen buitenshuis. Als het aanslaat moet het zelfs een werkwoord worden: “Ben even weg om te gaan sproingen!”. Toback is begonnen met het openen van fitnesscentra waar je de Sproing-machines kunt uitproberen, maar het kan nog wel even duren voordat ze in Nederland in de sportscholen te zien zijn. De focus ligt eerst op de VS en Australië.