Een sensor in je ondergoed, is dat gek?

Als je dacht dat er nog steeds plekken zijn waar elektronica niet komt, dan moet ik je teleurstellen. In toenemende mate wordt bijna alles in ons leven elektronisch. De deurbel kan een camera en microfoon hebben om met de bezoekers te praten, een pil die je doorslikt brengt je darmen in kaart en nu wordt ook je ondergoed een soort biometrisch dashboard.

Ja, je leest het goed, je ondergoed krijgt een sensor en wordt smart!

Skiin op CES
Skiin op CES

Op de CES 2018 stond Skiin, een leverancier die in de zomer 2018 hun lijn van slim ondergoed voor mannen en vrouwen gaat introduceren.

Slim ondergoed van Skiin

Voordat we in gaan op het ondergoed, eerst iets over de technologie. Het wordt smart textiel genoemd omdat het de integratie van elektronica en textiel is. In 2002 kreeg Lifeshirt een al goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor technologie dat grofweg lijkt op wat Skiin nu brengt. Ook in Europese en Nederlandse onderzoeksprogramma’s is Smart Textile al jaren lang een onderzoekthema. Ik weet niet meer exact hoeveel projecten er zijn geweest maar de bedragen die erin omgaan zijn substantieel (meerdere honderden miljoenen). De Universiteit van Gent is van de meest actieve universiteiten op dit gebied en heeft eenย Smart Textile Salon.

https://youtu.be/uBOwU39Y0Yw

Biometrisch dashboard

Het is een logische stap om data te verzamelen via je kleding. Ondergoed, dat dicht op je huid zit, is volgens Skiin een ideale kandidaat. Juist omdat het huidcontact heeft. De kleding meet hartslag / ECG, ademhaling, slaap, beweging en houding, temperatuur, hydratatie (hoeveelheid water in het lichaam) en lichaamsvet. Dat allemaal 24/7. Volgens de leverancier is de data behoorlijk accuraat, vergelijkbaar met ziekenhuisapparatuur. Dat is natuurlijk moeilijk te controleren, zeker nu het product nog niet leverbaar is.

Skiin app

Weg met je sporthorloge of hartslagband om je vitale gegevens te meten! Dat doe je gewoon met iets wat je iedere dag aan hebt: je ondergoed.

Hoe de technologie exact werkt blijft nog onduidelijk. Er zijn sensoren ingebouwd, maar zeer waarschijnlijk zijn er geleidende draden meegeweven in het ondergoed voor de metingen. Dat is ook vaak het zwakke punt omdat wassen niet goed is voor dit soort toepassingen.

Maarre …
Kan je het eigenlijk wassen? Ja, blijkt bij navraag: het ondergoed is te wassen maar niet onbeperkt. Na zo’n 100 keer moet je rekening houden dat de ingeweven elektronica niet meer werkt. Haal wel de sensor uit de band!

Een andere vraag is hoe lang je met de batterij doet. Dat is tussen de 24 en 48 uur, afhankelijk van de modus die je gebruikt (ruwe data vs metrics). Je koopt er twee sensoren bij zodat je er altijd een opgeladen kan hebben.

Het verzamelen van data is in toenemende mate een business van grote bedrijven zoals Google en Facebook. Wat zegt Skiin over de data die zij via de iPhone- of Android-app verzamelen? Skiin slaat naar eigen zeggen de data anoniem op met een uniek nummer, zonder de NAW-gegevens. Er is ook nog een andere database waarin deze koppeling wel bestaat, maar de data en NAW zijn daarin gescheiden.

Als je een third party-app toegang wil geven tot jouw data doe je dit met een OAUTH2-token. Hiermee geef je tijdelijk toegang tot de data. Je kunt het concept vergelijken met het plastic kaartje waarmee je in het hotel toegang tot je kamer krijgt. Als je uitgecheckt bent, werkt het kaartje ook niet meer.

Veiligheid is natuurlijk ook een issue. Omdat alles via Bluetooth Low Energy gaat hoef je niet bang te zijn dat je onder stroom komt te staan tijdens het dragen van het ondergoed. Het opladen van de sensor gaat draadloos, waarbij je de sensor uit het ondergoed haalt.

Voor wie dan?
Wie zou dit concept aanspreken? Mensen die zich bezig houden met Quantified Self waarschijnlijk. Of topsporters die de prestatieverbetering in de orde van milliseconden zoeken, zoals schaatsers en sprinters. Misschien mensen met een aandoening die deze data nodig hebben voor een behandeling? Ik sprak onlangs Jeroen Tas (Chief Innovation & Strategy Officer van Philips) en hij ziet dit soort zelf-geregistreerde data als een puzzelstukje in onze gezondheidspuzzel.

Als laatste zie ik de sportieve gadgetfreaks (al dan niet met een QS-fetish) en een ruimeย beurs dit nog wel gebruiken. De ruime beurs is nodig vanwege de kosten: een setje met acht onderbroeken, twee sensoren en een oplader gaat je $499 kosten. Als je nu de preorder doet, gaat daar $150 vanaf.

Werkt het ook?
Waar ik nog helemaal aan voorbij ben gegaan is de vraag of het ook echt goed werkt. Het is niet zo dat dit de eerste keer is dat de technologie van smart textile wordt uitgetest. Om eens een bekend (iets aangepast) Engels gezegde te gebruiken: “the proof of the pudding is in the wearing”. Het succes hangt af van hoe goed dit werkt en het doel.

Voor de gewone man/vrouw is Skiin mijns inziens nu nog een broek te ver. Het verzamelen van data over gezondheid is wat mij betreft geen doel op zich. Zeker ook niet met dit prijsplaatje. Aannemend dat je iedere dag schoon ondergoed aandoet en wast kan je met de 8 onderbroeken die ongeveer 100 wasbeurten meegaan, iets meer dan twee jaar voort (800/365).

Maar misschien dat we over een aantal jaren allemaal met sensoren in ons ondergoed lopen. Voor nu is het voor de echte freaks een leuk idee en misschien voor het monitoren in een medische omgeving.