, ,

Review: TomTom Cardio sporthorloge voor hardlopers

tomtom-runner-cardio

tomtom-runner-horlogeIn deze review van TomTom Cardio lees je alles over deze nieuwe GPS-sporthorloges van TomTom. Er zijn in feite twee uitvoeringen van de TomTom Cardio sporthorloges: Runner is gericht op hardlopers en er is een duurdere MultiSport-uitvoering, die ook geschikt is voor wielrennen en zwemmen. Beide modellen, zowel TomTom Runner Cardio als TomTom MultiSport Cardio hebben een hartslagmeter aan de binnenkant van de pols en zijn tot 50 meter waterdicht. Ik ontving een testexemplaar van de TomTom Cardio en ben er de afgelopen twee weken mee gaan hardlopen, buitenshuis en op de loopband. Omdat er gps in zit, zet dit sporthorloge ook buitenshuis de gelopen route op de kaart.

Prijs TomTom Runner Cardio

Een belangrijke eerste vraag: waar zijn de TomTom Cardio-horloges te koop en wat kosten ze? Bij de webshop van TomTom zelf betaal je €269 voor het TomTom Runner Cardio-horloge en €299 voor de Multisport-uitvoering. Andere webshops rekenen ongeveer dezelfde prijs; omdat deze horloges zo nieuw zijn, kun je nog weinig koopjes vinden. Loop je wel tegen een aanbieding aan, dan moet je goed opletten of je wel te maken hebt met het nieuwe Cardio-model (en niet met het voorgaande HRM-model). Ook die is nog prima te gebruiken, maar bestaat al wat langer en bevat niet de handige hartslagzone-functies.

tomtom-runner-cardio-lampjesIn de verpakking van de TomTom Runner Cardio vind je het horloge, een stuurhouder voor de fiets en een oplader. Ook vind je een beknopte handleiding, die je eigenlijk niet nodig hebt. Het instellen van het horloge is wel even een vervelend werkje, want de standaardwaarden zijn niet altijd logisch (zoals een startgewicht van 200 kg).

Design TomTom Runner Cardio

De TomTom Cardio-horloges bestaan eigenlijk uit een mini-computer, die je in de polsband of in de fietshouder steekt. Geen zorg: het ziet er gewoon uit als een sporthorloge, niet als een fietscomputer die je met een polsbandje vastmaakt. De nieuwe TomTom Cardio-horloges zien er bijna exact hetzelfde uit als de TomTom-horloges van de vorige generatie. Het enige verschil is de optische sensor aan de achterkant: groene lampjes die door de haarvaatjes in de huid heen schijnt en ja hartslag kan meten. Je ziet op het schermpje het aantal slagen per minuut en kunt ook gewaarschuwd worden als je hartslag te hoog of te laag is voor de gekozen hartslagzone.

tomtom-cardio-rood-zwart-zijkantBij het kopen van de TomTom Cardio-horloges heb je keuze uit felrood met wit of zwart. De polsband sluit met een normale horlogesluiting met maar liefst drie pinnen. De rest van het bandje klik je vast met drie nopjes. Het zit stevig om je pols en er is weinig kans voor losschieten (wat bij de vorige generatie nog wel eens gebeurde). De polsband is gemaakt van rubberachtig materiaal en beschermt het horloge tijdens een val. Met de meegeleverde oplader kun je het horloge via de usb-poort van een computer opladen. Helaas is dit een speciale aansluiting, dus als je de kabel kwijtraakt is het horloge onbruikbaar geworden. Ik had liever gezien dat TomTom voor de gangbare micro-usb-oplader had gekozen. Het horloge weegt inclusief polsbandje 63 gram en zonder het polsbandje 32 gram. Dat is relatief licht; tijdens het dragen voel je het gewicht nauwelijks.

Hardlopen buitenshuis met TomTom Cardio Runner

Maar het gaat er natuurlijk om, hoe het horloge bevalt tijdens het hardlopen. Dat is ook de belangrijkste functie: je kunt met de TomTom MultiSport ook fietsen en zwemmen, maar dat zijn meer leuke extraatjes voor erbij. Om de meting te starten moet je de vierzijdige knop onder het scherm gebruiken als een soort joystick en naar de gewenste activiteit bladeren. Dat is even wennen voor mensen die een telefoon met touchscreen gewend zijn. Nog een ander kritiekpuntje: het horloge is Engelstalig, terwijl je van een Nederlands bedrijf toch verwacht dat ze wel even een Nederlandse vertaling van alle menu-opties hadden kunnen maken. De menuteksten zijn echter simpel genoeg om ook begrijpelijk te zijn voor mensen die minder ervaren met Engels zijn.

Na het kiezen van de activiteit (Running) moet je wachten tot de gps-chip informatie van de satellieten heeft binnengekregen. Je kunt ook regelmatig het TomTom-horloge op de computer aansluiten om sneller een fix te krijgen met de gps-satellieten. Na een paar seconden (ca. 5 tot 10) kun je gaan hardlopen. Na een paar seconden verschijnt ook je realtime hartslag. Alle informatie over je hardloopactiviteiten wordt vastgelegd. Je kunt tijdens het lopen op de knoppen drukken om verschillende informatie te zien. Ik vond het ‘t prettigst om continu mijn hartslag te zien, maar afgelegde afstand of verstreken tijd kan ook. Door de knop naar rechts te drukken krijg je meer informatie over je hartslagtraining. Je kunt zien in welke trainingszone je je bevindt en krijgt een grafiekje te zien die het verloop van je hartslag in de tijd weergeeft. Na afloop van de training kun je een veel gedetailleerdere grafiek bekijken. Je kunt ook de tijd per ronde vastleggen, zodat je na afloop het aantal rondjes en de gemiddelde snelheid per rondje kunt zien.

Je kunt op het horloge ook doelen instellen, bijvoorbeeld een 5K of 30 minuten achter elkaar lopen. Je kunt dit baseren op tijd, afstand of verbrande calorieën. Onderweg krijg je een cirkeldiagram te zien, die aangeeft hoe ver je nog van je doel bent verwijderd. Onderweg waarschuwt het horloge als je op 50%, 75% of 90% van je doel zit. Het meest handige vond ik het trainen op basis van hartslag. Je geeft aan wat voor soort training je wilt doen (bijvoorbeeld Endurance) en ziet op het scherm of je in de juiste zone zit. Daarbij wordt rekening gehouden met persoonlijke factoren zoals leeftijd en geslacht.

Met de intervalfunctie kun je aangeven hoeveel tijd of afstand je wilt besteden aan de warming-up, aan de training zelf en aan rustig uitlopen. Je kiest het aantal herhalingen en het horloge doet de rest. Je kunt elk moment pauzeren door de knop onder het scherm een paar seconden naar links te duwen. Dat is ook de manier om de training aan het einde weer te stoppen. Je moet er even aan wennen, maar er is over nagedacht: TomTom wil daarmee voorkomen dat je door per ongeluk op de knop drukken de training stopt of pauzeert.

Hardlopen op een loopband met TomTom Cardio Runner

Met de TomTom-sporthorloges kun je ook binnenshuis trainen op een loopband. Er zit een bewegingssensor in het horloge die de snelheid en afstand meet, op basis van je armbewegingen en cadans. De meting is iets minder nauwkeurig dan met GPS, maar het werkt wel. Om trainingen op de loopband te kunnen meten moet je een aparte instelling in het menu kiezen (Treadmill). Hiermee schakel je de bewegingssensor en de hartslagmeter in. De meting begint meteen. Na je eerste hardloopsessie met de TomTom Runner vraagt het horloge of je de meting wilt kalibreren. Dit houdt in dat je aangeeft wat de meting van de loopband is geweest, zodat het horloge weet of de meting correct was. Mocht er een afwijking zijn, dan zal de meting bij de volgende hardloopsessies beter kloppen.

tomtom-app

Fietsen en zwemmen met de TomTom Cardio-horloges

Met de TomTom Multisport Cardio kun je ook fietsen en zwemmen. Wil je gaan fietsen, dan kun je de pod (de sportcomputer die de hart vormt van het systeem) met een meegeleverde klem vastmaken aan het fietsstuur. Tijdens het fietsen is de informatie op het scherm iets anders dan tijdens het hardlopen, maar veel verschilt het niet. Het is wel iets meer gedoe, omdat je het horloge moet koppelen met een fiets-/cadanssensor en de wielmaat moet invoeren om een nauwkeurige meting te krijgen. In plaats van ‘Pace’ (tijdens het hardlopen) zie je tijdens het fietsen ‘Speed’. Je hebt keuze uit kilometers per uur of mijlen per uur. Ook legt het horloge de cadans vast, wat je later via de computer of via een app kan aflezen.

Nadeel bij bevestiging op het stuur, is dat je niet langer je hartslag kunt lezen. Je kunt eventueel een borstband met hartslagmeter aanschaffen en via Bluetooth koppelen met het horloge. Je kunt natuurlijk ook gewoon het horloge om je pols dragen, zodat het horloge zelf de hartslagmeting kan doen. Koppelen met een snelheids- of cadanssensor kan ook terwijl het horloge om je pols zit. Heb je trouwens de TomTom Runner Cardio gekocht in plaats van de Multisport-uitvoering, dan kun je het horloge natuurlijk ook gebruiken om te fietsen. Alleen zullen de trainingen als ‘Runs’ op de website verschijnen. Maar het idee is hetzelfde. De afstand en snelheid meet je gewoon op basis van GPS, maar je hebt dan geen cadansinformatie.

Zwemmen met het TomTom Cardio Multisport-horloge houdt in dat je gezwommen banen, zwemslagen, tijd en SWOLF (zwemefficiency) kunt meten. Jammer genoeg kan het horloge geen hartslag meten. Hoewel… dat is niet helemaal waar, want als je het horloge op loopbandtraining zet, dan kun je wel vrij nauwkeurig je hartslag meten, maar dan mis je weer de informatie over snelheden en afstanden. Niet ideaal, maar beter dan niets. TomTom ondersteunt het alleen niet officieel. Tijdens het zwemmen ligt de nadruk op binnenzwembaden met vaste afmetingen. Je vult de afmetingen van het zwembad in, in hele yards of in meters. Na een druk op de startknop begint het horloge het aantal banen te tellen en ook het aantal zwemslagen per afstand (SWOLF). Hoe lager je SWOLF, hoe beter. Andere sporthorloges meten dit ook en meten net als de TomTom Cardio de afstand niet op basis van gps, maar op basis van een bewegingssensor. Aantikken en afzetten is voor het horloge een signaal dat je een keerpunt hebt bereikt. Na afloop van de training toont het horloge de gemeten data. Je kunt tijdens het zwemmen kiezen voor Goals (afstand, tijd of calorieën), Intervals of Laps. Je kunt ook kiezen voor een eindeloze modus, waarbij je geen doel definieert.

De Multisport-uitvoering van het TomTom Cardio-horloge heeft geen echte multisport-instelling, zoals je op andere sporthorloges vindt. Je kunt niet snel wisselen tussen hardlopen, fietsen en zwemmen. Dat komt misschien omdat zwemmen in buitenwater standaard niet wordt ondersteund. De enige oplossing is om tijdens een triatlon na afloop van een prestatie snel de meting te stoppen en de volgende meting te starten. Dat is te doen, maar niet ideaal.

Hieronder zie je de ‘schietschijf’ die in beeld komt, als je in de gekozen hartslagzone zit.

tomtom-horloge-hartslag

Batterijduur van de TomTom Cardio Runner

Je kunt de TomTom Cardio-horloges gebruiken als normaal horloge met wekfunctie en hebt dan een batterijduur van een paar weken. Ga je echter je hartslag constant meten, dan wordt de gebruiksduur een stuk korter. Je moet hiervoor het horloge in loopband-modus zetten (dit is een universele instelling voor elk moment dat je de hartslagmeter wilt gebruiken, zonder dat de gps-functie nodig is). Als je continu je hartslag wilt meten, gaat de batterij zo’n 24 uur mee. Wil je de batterij van het horloge sparen, dan kun je ook een externe hartslagsensor met borstband gebruiken. Die meet je hartslag op een heel andere manier (elektromagnetisch, niet optisch) maar voorkomt dat constant de lampjes van de optische sensor door de huid moeten schijnen. Je koppelt een externe hartslagmeter via Bluetooth Smart (Bluetooth 4.0, oudere versies zijn niet geschikt). Ondersteuning voor ANT+ accessoires is niet mogelijk (belangrijk om te weten voor fietsers, omdat fietssensoren vaak werken met het ANT+ protocol).

Conclusie TomTom Cardio

De TomTom Cardio-horloges zijn bedoeld voor mensen die tijdens het sporten hun hartslag in de gaten willen houden via een optische sensor. Het horloge draagt comfortabel, is stevig om je pols vast te maken en werkt zoals beloofd, al is bediening met een joystick-achtige knop wel even wennen. TomTom heeft een grote sprong vooruit gemaakt ten opzichte van de eerste generatie horloges die ze in 2013 uitbrachten. Doe je meerdere sporten, dan moet je zeker overwegen om de Multisport-uitvoering te kopen, die maar drie tientjes duurder is.

De TomTom Cardio-horloges zijn robuust uitgevoerd en voor meerdere sporten te gebruiken, ook sporten die niet officieel worden ondersteund. Kies voor skiën en wandelen gewoon ‘Running’ en het komt wel goed. Wil je tijdens het tv-kijken je hartslag meten, dan zet je de instelling op ‘Treadmill’. Ben je gewend aan de Garmin ForeRunner-horloges, dan kan het TomTom-horloge aantrekkelijk zijn omdat je geen borstband meer nodig hebt. De prijs van €269 is vergelijkbaar met andere sporthorloges voor hardlopers in het middensegment.

Kopen: TomTom Cardio-horloge via TomTom webshop (€269/€299)

12 reacties op “Review: TomTom Cardio sporthorloge voor hardlopers”

  1. Lilian avatar
    Lilian

    Nadat ik de eerste dagen heel enthousiast over het horloge was, geen verschuivende hartslagband meer en het horloge leek snel de hartslag weer te geven, is mijn enthousiast behoorlijk getemperd.

    Er wordt regelmatig een rare afwijking in de hartslag aangegeven.
    Vb 1 ik begin met een spinningles, en de hartslag gaat maar niet omhoog, en dan ineens van 86-88 naar 146.
    vb 2 ik ben op tempo aan het fietsen, op zo 120-138 hartslagen p/m. Stijgt de hartslag naar 156 (wat mij heel onwaarschijnlijk leek), blijft daar een tijdje, en zakt dan ineens naar 109 (terwijl ik nog even snel fiets).
    vb 3. regelmatig zakt de hartslag ineens met 10 slagen, terwijl dat per of een paar hartslagen zou moeten gebeuren.

    Dat zou nog allemaal aan geen goede ontvangst kunnen liggen, maar wat ik bijzonder storend vindt, is dat de maximale hartslag die het horloge laat zien (zeg maar de pieken die ik steeds waarneem in de training) niet terugkomen in het overzicht als ik mij training inlees in het computerprogramma. En als je zoals ik juist die pieken in bijv. een spinningtraining opzoekt, is dit werkelijk heel storend. Vandaag gaf het overzicht zelfs 10 hartslagen lager aan dan dat het horloge tijdens de training zelf had geregistreerd. Meestal is het 1-3 drie slagen lager, maar dat verschil zou er helemaal niet in hoeven te zitten: de max. hartslag is immers al geregistreerd!

  2. Gerber avatar
    Gerber

    “Je kunt ook de tijd per ronde vastleggen, zodat je na afloop het aantal rondjes en de gemiddelde snelheid per rondje kunt zien. “

    Mag ik vragen hoe je dit doet (het terugzien)? Hier loop ik namelijk zelf op vast, kan de tussentijden niet terugvinden!

  3. Jose avatar

    Als ik tijdens het hardlopen 10 minuten stop voor oefeningen stopt de horloge dan automatisch de tijd omdat hij geen beweging registreert en pakt hij het zelf weer op.
    Of moet ik een handeling verrichten? Dit is mij nog niet duidelijk.

    1. Wendy avatar
      Wendy

      Ja die moet je dan stop zetten. Je kan hem dan makkelijk even op pauze zetten door je op de joystick naar links te klikken, wanneer je twee keer links klikt stop je hem. Dus 1x is II

  4. Ger avatar
    Ger

    Als je tijdelijk wilt stoppen, even je linkse knop indrukken, je doet je oefeningen, en als je wilt verder rennen, even je rechter knop weer indrukken.
    Succes

    Ger

  5. Maarten avatar
    Maarten

    Wat een fantastisch fijn sporthorloge ik heb hem nu twee weken maar heb nog geen seconde spijt ik had hier voor de polar rc3gps maar de haalt het niet bij de tomtomrunner cardio

  6. dennis stoutjesdijk avatar
    dennis stoutjesdijk

    Inmiddels in bezit van deze tophorloge,wel nog een onduidelijkheid.
    Als je klaar bent met je activiteit, en je wilt de resultaten zien, dan geeft hij als laatste gegeven aan bijvoorbeeld +12 herstel.
    Wat word bedoeld met +12? is dat 12 uur,12 dagen ????

    Groetjes Dennis

  7. jack avatar
    jack

    Het spijtige aan dit horloge is dat men de tijd zelf stil moet zetten als men even stopt. Dit wordt toch gemakkelijk vergeten. Kan toch geen probleem zijn met een gps horloge.

    Jack

  8. Ben S. avatar
    Ben S.

    Heb het horloge nu tweemaal gebruikt en de hartslagmeting lijkt nergens op.Vandaag een rustige loop van 3 kwartier gedaan. Met mijn vorige hartslagmeter (Garmin) zat ik dat op een gemiddelde hartslag van 140 terwijl ik met de tomtom op 168 gemiddeld uitkom met uitschieters naar 180. Zo hoog kan mijn hartslag zelfs niet zijn (ik gebruik medicijnen om deze laag te houden).
    Hoop dat het bij volgende lopen beter wordt maar heb er niet veel vertrouwen meer in.

  9. Patricia avatar
    Patricia

    Kan ik mijn ton tom cardio runner 2 opladen via mijn telefoon usb adaptor??

  10. Fabienne avatar
    Fabienne

    Kan iemand mij vertellen of ik willekeurige versnellingen kan lopen en registreren (afstand/ snelheid/ tijd) zonder deze vooraf helemaal in te programmeren. Ik heb regelmatig trainingen met “minutenloopjes” bijvoorbeeld 3 x 1 minuut, 3 x 2 minuten en 3 x 3 minuten versnellen met steeds 1 minuut rust en 5 minuten seriepauze tussen de 1, 2 en 3 minuten series. Ik wil dit niet allemaal vooraf in-programmeren omdat ik niet vooraf weet hoelang we inlopen en ook niet altijd vooraf het schema ken. Als ik met behulp van de stopwatch loop voor deze intervallen kan ik de afstand, snelheid etc. niet meer zien.

  11. Robbert avatar
    Robbert

    Ik heb het horloge een half jaar nu maar ik ga gebruik maken van de garantie.
    De reden is dat het horloge geen hartslag meer meet. In het begin ging het prima, maar sinds drie weken zitten er steeds meer ‘gaten’ in de meting. Uiteraard bij meerdere personen getest maar het resultaat blijft negatief. De groene led brandt wel maar hij geeft geen hartslag weer.
    Erg jammer.