Review: Hoka Arahi 7, voor een stevige stap

Hoka Arahi 7 getest

Dit is de eerste keer dat we het merk Hoka testen op Beterhardlopen.nl. We hebben de schoenen al meermaals in de winkel geprobeerd, maar van een aankoop kwam het steeds niet. Misschien komt dat door het feit dat Hoka vooral ‘maximale’ schoenen met enorme demping maakt en dat moet je maar net aanspreken. Toch zijn er genoeg mensen die gek zijn op Hoka en dat blijkt bjivoorbeeld wel op Strava, waar de Hoka Clifton een van de meest gedragen schoenen is. De Hoka Arahi zou je wel wat kunnen beschouwen als de stabiliteitsversie van de Clifton. Hij is voorzien van een J-Frame, dat inmiddels bij andere modellen is vervangen door het H-Frame. Ook zorgt het CMEVA foam voor een relatief stevige zool. De middenzool is dan ook behoorlijk stijf, met weinig flexibiliteit.

Nieuw bij de Arahi 7 is het vlakgebreide bovenstuk, verdeeld in zones voor een verbeterde stabilisering van de middenvoet. Ook is de lip is een stuk zachter en is er een elastische dubbele inzet onder de veterlijn aangebracht, om te voorkomen dat de lip schuift. Zoals je op de foto hieronder al kunt zien is de zool, vooral vanaf de zijkant gezien, behoorlijk dik. Wij waren benieuwd hoe goed dit zou bevallen en hebben daarom de Arahi 7 uitvoerig getest. In deze review lees je al onze ervaringen, zowel in de sportschool als buiten in het park.

HOKA Arahi 7 schoenen van de zijkant

De Hoka Arahi 7 is in een paar opvallende kleuren verkrijgbaar. De kleur die wij hebben getest bevalt ons het best en is verkrijgbaar voor mannen en vrouwen. Bij de herenschoenen heet deze kleur Virtual Blue/Cerise en bij de vrouwen moet je Swim Day/Virtual Blue hebben. in beide gevallen gaat het om een middenblauwe schoen met een mintgroene zool met kleurverloop naar wit. Andere opvallende kleuren zijn felgeel voor mannen en koraalroze voor vrouwen, met daarnaast natuurlijk de gebruikelijke kleuren wit, beige en zwart. Sommige kleuren zijn ook met een wat bredere leest verkrijgbaar, voor mensen met wat bredere voeten.

Hoka Arahi 7 in de kleur Virtual Blue/Cerise
Hoka Arahi 7 in de kleur Virtual Blue/Cerise. De roze kleur komt terug in de binnenzool, de lip en het logo achterop.

Hoka-schoenen vallen relatief klein, dus we kregen het advies om een maat groter te kiezen – en dat bleek de juiste keuze. Het is vaak wel een goed idee om je hardloopschoenen een halve of hele maat groter te bestellen dan je normale schoenmaat. De extra marge bij je tenen heb je nodig!

Hoka Arahi 7: de specs

  • Gewicht voor mannen: 282 gram bij US-maat M10
  • Gewicht voor vrouwen: 228 gram bij US-maat W8
  • Stackhoogte voor mannen: 37 mm bij de hiel, 32 mm bij de voorvoet (dus 5 mm drop)
  • Stackhoogte voor vrouwen: 34 mm bij de hiel, 29 mm bij de voervoet (dus ook 5 mm drop)
  • Meest geschikt als: dagelijkse stabiliteitsschoen
  • Bijzonderheden: J-Frame middenzool-ondersteuning, vlak gebreid bovenwerk, buitenzool van Zonal Rubber
Hoka Arahi 7 achterkant
Hoka Arahi 7 achterkant

Hoka Arahi 7: ervaringen op de loopband

Bij het testen van nieuwe hardloopschoenen is het soms handig om op de loopband te beginnen. Zo krijg je een goed gevoel hoe de schoen zich gedraagt op een vlak oppervlak. En bovendien: mocht het toch niet helemaal bevallen, dan is het wat gemakkelijker om de schoenen na een uurtje proberen weer in te pakken en terug te sturen.

Het eerste wat opvalt bij deze schoenen is dat het bovenwerk erg goed is: het is licht en comfortabel en heeft een dubbele gusset voor de veters. Daardoor sluit de schoen goed rondom je voeten en verschuift je voet niet tijdens het lopen. Voor brede voeten kan het iets te strak zitten, maar in dat geval kun je beter kiezen voor de speciale wijde versie van de Arahi 7. De laatste tijd zie je bij hardloopschoenen veel engineered mesh, maar we zijn blij dat HOKA daar niet voor heeft gekozen. Het gebreide bovenwerk is open en ademend.

Hoka Arahi 7 op loopband

Tegelijk merken we ook iet anders: de schoen is erg stug. Niet gewoon stevig, maar echt keihard. Ook na langere tijd lopen werd de zool niet veel zachter en vooral het middengedeelte geeft erg weinig mee. Volgens HOKA is hetzelfde foam gebruikt als in de Arahi 6, maar toen we dit in de winkel gingen vergelijken voelde het in de praktijk toch wat anders, stugger. Na 10 kilometer lopen gingen onze voeten wat pijn doen.

De Arahi 7 maakt gebruik van het J-Frame, dat stabiliteit geeft maar lichter en compacter is dan het nieuwere H-Frame in de Hoka Gaviota. Ook die hebben we vergeleken in de winkel. De Gaviota is veel meer bouncy, dus als je een wat grotere schoen zoekt die wat breder en stabieler is met meer vering, ben je beter af met de Gaviota. Die schoen is bovendien wat meer geschikt voor mensen met een wat zwaarder postuur. Als persoon met een gemiddeld postuur (172m en 70 kg) hebben we die extra stabiliteit niet nodig, maar toch… na een tijdje de Hoka Arahi 7 te hebben getest, zouden we toch eerder voor de Hoka Gaviota kiezen.

Hoka Arahi 7 buiten getest

Uiteraard zijn we ook met de Hoka Arahi 7 de straat op gegaan. Omdat er veel foam onder je voet zit, heb je weinig gevoel met de grond. Dat klinkt negatief, maar het betekent ook dat je steentjes en oneffenheden op de grond nauwelijks voelt. Toch heb je bij deze schoenen niet echt het rocker-gevoel.

Vergeleken met de ASICS GT-2000 12 die we ook hebben besproken biedt de Arahi meer traditionele stabiliteit aan de binnenkant van de schoen. De zool zelf biedt voldoende grip, maar wat daarbij opvalt is dat de middenvoet maar voor 50% wordt bedekt door rubber. Er zit geen rubber aan de binnenkant van de schoen waar overpronators (toch de doelgroep van deze schoenen) meer naar neigen, terwijl er aan de buitenkant wel voldoende rubber zit. Ben je overpronator, dan zullen de zolen iets sneller slijten dan gebruikelijk. Vooral als je regelmatig op gravelpaden loopt.

De Hoka’s zien er goed uit en zijn prima te gebruiken voor wat hardlopen, in de sportschool op de loopband rennen, wat wandelen door de buurt en dergelijke. Maar als hardloopschoen zijn er te veel concurrenten die ook stabiel zijn en comfortabeler dragen.

Hoka Arahi 7 zool

Conclusie Hoka Arahi 7 review

De Hoka Arahi 7 is een gemiddeld stabiele trainingsschoen voor mensen die stabiliteit over de hele lengte willen en een stijve zool geen bezwaar vinden. Het vernieuwde gebreide bovenwerk zorgt voor een goede pasvorm. Dit bovenwerk is wel vrij plat, waardoor de schoen het meest geschikt is voor mensen die een wat nauwere pasvorm willen. De Hoka Arahi 7 is iets zwaarder dan zijn voorganger, maar blijft toch licht genoeg om als stabiele trainingsschoen te worden gebruikt. Voor mensen die fan zijn van de Hoka-schoenen is dit zeker een aanbeveling, maar hou er rekening mee dat de zool echt heel stug is. We vinden de schoen dan ook erg geschikt voor een heel andere toepassing: wandelen en staan. Heb je een staand beroep waarbij je veel moet lopen of zoek je schoenen voor in de sportschool (op de loopband), dan biedt de Arahi 7 erg goede ondersteuning.

En oh ja, je kunt er ook nog mee hardlopen. Maar de Arahi 7 is dan het meest geschikt voor gemiddelde afstanden op een lage of gemiddelde snelheid. Het lagere gewicht maakt de schoen ook wel geschikt voor de wat snellere loopjes, maar de middenzool is daarvoor eigenlijk iets te stug.

Hoka Arahi 7 loopband

Alternatieven zijn:

Probeer de Hoka Arahi 7 zelf!

Mocht je benieuwd zijn naar de Hoka Arahi 7 en het zelf graag willen proberen? Dat kan: hieronder zie je waar je de Arahi 7 in heren- en damesmaten kunt bestellen.