Polar’s nieuwe sporthorloge Ignite is klein maar fijn

Polar is onlangs uitgekomen met een nieuwe sportsporters, de Ignite. kleiner dan bijvoorbeeld de Vantage M of Vantage V maar wel met een touchscreen, veel functies die we kennen van de twee grote broers en nieuwe functionaliteit. De afgelopen twee weken hebben we het horloge 24/7 getest en hier kan je ons review lezen.

Een van de dingen die tijdens de presentatie opvalt is dat er met name vrouwen in het promotiemateriaal te zien zijn. Toen wij dit ook vroegen of het horloge heel specifiek voor vrouwen wordt gepositioneerd was het antwoord van Polar ook bevestigend ja. De Ignite richt zich met name op de sportieve vrouw die meerdere sporten naast elkaar doet. dat wil niet zeggen dat het horloge niet voor mannen geschikt is zoals ik in deze test ook bewezen heb. Het is een prettig horloge om te dragen met een batterijduur van ongeveer maximaal vijf dagen volgens Polar, iets wat ik tijdens mijn test eigenlijk niet gehaald heb. Ik moet gemiddeld iedere drie dagen het horloge opladen. Ik sport gemiddeld in die tijd een keer (1 a 1,5 uur) en heb de hartslag op continue meting staan. Notificaties van de smartphone staan uit.

Opladen en updaten doe je met de USB oplader waar je het horloge inlegt. Het volledig opladen duurt een uurtje of twee, maar dat hangt ook van diverse externe factoren af. Er is geen pagina van de komende updates voor Ignite, zoals er wel voor de Vantage is. Wel kun je zien welke updates beschikbaar zijn. De batterijduur heeft invloed op de helderheid en een bijna leeg horloge is de zon is soms moeilijk af te lezen.

Nieuwe functionaliteit

Wat niet nieuw is, is de touch functionaliteit. De Vantage V heeft dit ook al maar dat is een model dat meer dan twee keer zo duur is. De Vantage M, de goedkopere variant (maar nog steeds rond de EUR 250) heeft geen touch scherm, je doet alles met de knop links onderaan.

Zeker als je, zoals ik, gewend bent aan de Vantage M is het touch scherm even wennen. Daarmee bedoel ik dat een touch scherm minder tactiel is. Bij het indrukken van de knop weet je dat de handeling is uitgevoerd, bij touch meestal ook wel, maar niet altijd. Met name het scrollen door de activiteiten gaat bij mij niet altijd goed.

Mijn horloge is een beta versie en in het begin had ik problemen met het bekijken van het horloge omdat deze na enkele seconden het display weer uitzet. Ik kon niet eenvoudig met een pols beweging het display aanzetten. Tijdens rennen gaat dit overigens wel goed, alleen in normale situaties minder. Met de laatste update is dit wel beter geworden maar nog steeds wisselend qua resultaat.

Met de enige knop links onder kom je in het menu met daar de opties voor:

 • Start training
 • Serene
 • Timers (stopwatch en afteltimer)
 • Fitness test
 • Instellingen (algemeen, fysiek, horloge)

Je gebruikt de knop om terug te gaan, maar ook om een gepauzeerde training sessie definitief te stoppen. Je houdt dan de knop 3 seconden ingehouden, het horloge telt dan terug.

De nieuwe functionaliteit deal Polar is geรฏntroduceerd is onder andere:

 • Nightly Recharge
 • Sleep Plus Stages
 • Fitspark
 • Serene

Ieder van deze functies zal ik later nog beschrijven.

Uiterlijk

Het is een mooi klein horloge, toch wel een slag kleiner dan de Vantage M en V. Ondanks het feit dat de bediening anders is (touch ipv knop)

Natuurlijk werkt de Ignite met de Polar Flow app en de flow website. Het naast elkaar gebruiken van twee modellen (Vantage en Ignite) is geen enkel probleem. De hartslag meter zit aan de binnenkant van het horloge (aan de achterkant

dav

Multisport

De ignite is een multisport horloge wat meer dan 100 sportprofielen ondersteunt. Van de bekende profielen als hardlopen, fietsen en zwemmen (in meerdere vormen) tot Fins Honkbal. Je voegt jouw sporten toe aan het horloge en vervolgens kan je deze registreren. Het is verstandig om de dingen die je niet nodig hebt (in mijn geval Yoga) er af te halen om sneller je sport te kunnen selecteren.

Sleep Plus Stages

Slapen is een van de belangrijkste dingen die je doet, of nu nu een sporter bent of niet. De laatste jaren zijn er diverse producten ontwikkeld die meten hoe je slaapt. Van een sensor in je bed tot de functionaliteit van de Ignite. Met Sleep Plus stages meet je de hoeveelheid slaap en de kwaliteit ervan. Op je horloge kan je zien hoe je de afgelopen nacht geslapen hebt, de App toont dag of week en op de polar site zie je het langere overzicht.

Ik kijk er eerlijk gezegd niet heel erg vaak naar nu ik het horloge al een tijd draag. Maar het is leuk dat het er op zit.

Nightly Recharge

Gekoppeld aan de slaap score is de Nightly Recharge, daie aangeeft he je lichaam zich heeft hersteld van Stress en inspanning gedurende de dag.

sdr

Fitspark

Wat voor mij ook nieuw is, is de Fitspark optie. Dit zijn kant en klare workouts die worden voorgesteld op basis van je Nightly Recharge niveau en je huidige fitness niveau. Vandaag had ik de keuze bij ondersteuning uit:

 • Mobiliteit Dynamisch
 • Mobiliteit Statisch
 • Cardio Training (kort)

Krachtsessies zijn workouts op basis van circuittraining en tijdsbegeleiding. Cardio sessies gaan over het training in hartslag zones en kunnen met ieder sport profiel worden uitgevoerd. Ondersteunende sessies zijn workouts op basis van circuittraining bestaande uit kracht- en mobiliteitsoefeningen met tijdbegeleiding.

dav

Serene

Serene is een geleide ademhalingsoefening voor diepe ademhaling die je helpt meer in balans te komen. Het begeleid je om de optimale ademfrequentie te bereiken, 6 x per minuut.

dav

Uiteindelijk levert de oefening een score op waarbij je drie zones hebt:

 • diamant
 • saffier
 • amethist

Hoe meer je in de diamant zone zit qua ademhaling hoe beter. Ik ben er niet zo goed in. Serene zal als update ook op de Vantage beschikbaar komen in Oktober via een update.

sdr

Sporten met Ignite

Het horloge mikt in de communicatie op vrouwen die sporten. Het formaat is dan ook minder groot dan de Vantage, Serene (ademhalingsoefening) en de voorgeprogrammeerde sporten zoals Yoga wijzen daar ook op. Polar gaf ook direct bij de introductie aan dat dit de primaire doelgroep is. Maar dat wil niet zeggen dat je als man niet met het horloge sporten kan. En dat heb ik dan ook gedaan de afgelopen 1,5 maand. Zoals altijd draag ik mijn sporthorloge 24/7, iets wat ook past bij de slaapregistratie en continue hartslag meting. Het voordeel zijn overzichten zoals deze waar ik precies mijn hartslag en activiteiten kan zien.

De app op Android en iOS werkt goed, zeker in combinatie met de Polar flow website. De functionaliteit is erg uitgebreid en de overzichten ook. Van een overzicht van je activiteiten tot je running index (VO2 Max) tot een hele hoop andere overzichten, teveel om op te noemen.

Je kunt een doel instellen, bijvoorbeeld het lopen van een halve marathon en er wordt een programma voor je gemaakt.

Ik heb zowel met hardlopen, wandelen als fietsen getest en de functionaliteit is gewoon goed en duidelijk. Je kiest je sport, je registreert je training en na de training synchroniseer je met de smartphone. Des gewenst word de training met Strava gedeeld.

De tijd tussen oplaadsessies is prima, zo’n drie dagen met continue hartslag en een trainingsessie minimaal van 1 a 1,5 uur binnen deze periode. Het horloge is niet te groot en dus ook geschikt voor smallere polsen.

De functionaliteit die het horloge biedt is geschikt voor een multisporter, iemand (man of vrouw) die meerdere sporten doet en met Fitspark kan op basis van fitness level en recharge optimaal kan sporten. Maar ook een sporter die alleen loopt, fietst of zwemt (of een van de andere sporten) kan met de Ignite goed aan de bak.

Het touchscherm is aardig maar werkt zoals gezegd niet altijd even goed, de verwachting is wel dat in komende updates beter zal worden.

Met een prijs van EUR 199 heb je aan de Ignite een mooi sporthorloge wat je helpt om meer inzicht te krijgen in je sportprestaties. Of je nu eenvoudig wilt weten hoe ver je gelopen hebt of je running Index naar een hoger niveau wilt heffen.