Polar Grit X2 Pro – nieuwe wegen inslaan

Polar Grit X2 Pro landschap

Er is een nieuw Polar-horloge op komst: de Grit X2 Pro, speciaal voor de echte outdoorliefhebbers. Natuurlijk kan je met andere horloges ook buiten sporten maar de GritX2Pro is echt voor mensen die graag de natuur in gaan. Met een prijs van €750 voor het goedkoopste model praten we echt over de top en niet iedereen zal daar ook behoefte aan hebben. Is het iets voor jou? Dat lees je op deze pagina.

Het gaat er maar net om of je de functionaliteit nodig hebt die heel specifiek op dit horloge zit. Dat wil trouwens niet zeggen dat het allemaal unieke functionaliteit is, want sommige zagen we al op eerdere modellen.

Polar Grit X2 Pro
De Polar Grit X2 Pro in de kleuren night black, stone gray en titanium.

De horloges van Polar zijn onderdeel van een grotere familie, bestaande uit de series Vantage, Ignite en Grit X. In de afgelopen jaren hebben we gezien dat functionaliteit die op het ene horloge werd geïntroduceerd, later ook naar de andere kwam. Dit kan natuurlijk alleen als er geen specifieke hardware-component nodig is. De Vantage V2/V3 hebben bijvoorbeeld een powermeter die niet in de Ignite en de Vantage M2 zit.

Dat is ook het geval bij de Polar Grit X2 Pro. De aansluitingen aan de achterkant zagen we eerst bij de Ignite 3 daarna bij de Polar Vantage V3.

Uiterlijk Polar Grit X2 Pro

Polar Grit X2 Pro

Het uiterlijk van de Grit X2 Pro is met zijn roestvrijstalen voorkant en AMOLED-touchscreen met krasbestendig saffierkristal glas duidelijk anders dan de Vantage V3. Ook qua gewicht verschilt het duidelijk. De Grit X2 Pro weegt 79 gram tegenover 59 gram voor de Vantage V3. Maakt dat veel uit? Dan kan best wel. We hebben het horloge nog niet in handen gehad, maar bij eerdere testen merkte ik dat een gewichtsverschil best merkbaar is, ook al lijkt 20 gram heel weinig. Aan je pols voelt het anders aan, is mijn ervaring.

Functies van de Polar Grit X2 Pro

Om het overzichtelijk te houden hebben we de functies van het horloge in drie blokken verdeeld:

Wat zegt Polar over de functionaliteit van de Grit X2 Pro?

 1. GPS met dubbele frequentie en nieuw antenneontwerp
 2. Offline kaarten, voorgeïnstalleerde kaarten voor Europa en Noord-Amerika.
 3. Stapsgewijze begeleiding door Komoot
 4. Strava-routes
 5. Broodkruimel-functie
 6. Ingebouwde zaklamp

De functies 2 en 3 kennen we al wel van de Vantage V3, nummer 4 en 5 komen ook beschikbaar voor de Vantage V3 (Flow Update) met een update die naar verluidt op 3 april 2024 beschikbaar komt. Ook VAM (Vertical Ascent Meter) is dan beschikbaar op de Vantage V3.

Prestaties en batterijduur

We halen even de belangrijkste dingen naar voren, met name waar het verschilt met de Vantage V3. De batterijduur is hetzelfde als de V3: je kunt tot 43 uur sporten met de Polar Grit X2 Pro in prestatiemodus. In eco trainingmodus is dit 140 uur en als smartwatch is het maar liefst 10 dagen. Ook de temperatuur range is hetzelfde: van -20°C tot +50°C. Wat wel het verschil maakt is de certificering volgens militaire 810H-normen en de waterbestendigheid tot 100 meter (Vantage V3 gaat tot 50 meter). Dus echt geschikt voor de wat meer ruite omstandigheden.

Biosensor-technologie

Voor wat betreft de sensoren en technologie voor het meten van o.a. hartslag zien we een lijst die we kennen van de Vantage V3, zoals:

 • Polar Elixir
 • Optische hartslag (OHR) Gen 4
 • Pols-ECG
 • SpO2:
 • Nachtelijke huidtemperatuur
 • Smart Coaching: (prestatietests, FuelWise™, polsgebaseerde hardloopvermogensmeting etc)
 • Nieuwe trainingsgegevens voor buiten: inclusief VAM, verticale snelheid en 3D-snelheid voor gevarieerd terreinen.

Daarnaast zijn er nog de bekende zaken zoals de 150 sportprofielen, Polar Flow App, opladen via USB-C, 32GB geheugen voor de turn by turn navigatie. Ook meldt Polar dat in combinatie met Sennheiser Momentum Sport gebruikers gemakkelijk hun lichaamstemperatuur realtime op het Polar Grit X2 Pro-horloge zien tijdens de training. De koppeling met Sennheiser Momentum Sport werkt ook met de Vantage V3, heb ik in Las Vegas al gezien en getest.

Conclusie Polar Grit X2 Pro

Op basis van de specificaties van de Grit X2 Pro is dit een mooi horloge voor de echte outdoorliefhebber. Met een hoge prijs, want €750 voor het goedkoopste model is echt wel een flinke bak geld. Zeker omdat door de firmware-update die Polar in april gaat uitbrengen, Vantage V3-eigenaren veelal dezelfde functionaliteit gaan krijgen. De belangrijkste verschillen tussen de Grit X2 Pro en de Vantage V3 zijn dan de behuizing, het gebruik van glas, de waterbestendigheid (100 meter) en de MIL-STD-810 certificering.

Snijdt Polar zich hiermee in de vingers? Voor €150 minder heb je met de Vantage V3 qua functionaliteit hetzelfde na de april-update. Natuurlijk, het is een ander horloge en qua hardware zitten er verschillen in, maar is dit in combinatie met het stoere uiterlijk een meerprijs waard?

De Polar X2 Pro is er in twee kleuren roestvrij staal (Stone Gray en Midnight Black). Er is ook een versie met een H10 borstband voor nog nauwkeuriger hartslag meting. De Grit X2 Pro Titan is nog iets luxer en heeft een titanium behuizing en een extra leren polsbandje. De eerste modellen worden vanaf 3 april 2024 geleverd.

Je kunt de Polar Grit X2 Pro nu alvast vooruit bestellen bij Polar. We verwachten dat andere winkels rond begin april ook voorraad hebben. Dit zijn de prijzen:

 • Polar Grit X2 Pro: €749,90
 • Polar Grit X2 Pro met H10-band: €799,90
 • Polar Grit X2 Pro Titan: € 869,90.

Liever toch een Polar Vantage V3? Dan ben je rond de 500 euro kwijt. Je zou ook kunnen kiezen voor de voorganger Polar Grit X Pro, die rond de 400 euro kost. Maar dan mis je wel een aantal functies die dit jaar worden uitgerold door Polar.