Een loopband die automatisch de snelheid aanpast

treadmill

treadmillHardlopen op de loopband kan een monotone bezigheid zijn. Het is veel fijner om naar buiten te gaan en te rennen in de open lucht, als het lekker weer is. Om te zorgen dat je voortaan realistischer kunt rennen op de loopband, hebben onderzoekers van Ohio State University een nieuwe technologie bedacht. Die zorgt ervoor dat het natuurlijker aanvoelt om te versnellen en te vertragen. De loopband houdt je positie op de band in de gaten en weet dan meteen of je sneller wilt gaan.

Daardoor ontstaat meer het gevoel alsof je buiten aan het hardlopen bent. Buitenshuis hoef je namelijk niet op een knop te drukken als je sneller of langzamer wilt. Bij deze nieuwe loopband-technologie is dat ook het geval: de snelheid van de band past zich helemaal automatisch aan.

“Zoveel mensen noemen het de ‘dreadmill’. Het is saai en monotoon”, aldus uitvinder Steven T. Devor. “Een automatische loopband geeft een veel natuurlijker gevoel en je kunt gewoon gaan lopen zonder na te denken op welke snelheid.”

Loopband past automatisch snelheid aan

Het werkt zo: een sonar aan de achterkant van de loopband is gericht op de rug van de hardloper, tussen de schouderbladen. Bevind je je in het midden van de loopband, dan blijft de snelheid hetzelfde. Raak je achterop, dan vertraagt de loopband en loop je te snel, dan gaat de loopband ook iets sneller. Het klinkt eigenlijk heel logisch en het bleek ook niet moeilijk om te maken. De uitvinders gebruikten standaard componenten, die iedereen zo kan aanschaffen. De aansturing van de loopband gebeurt bijvoorbeeld met een simpele microcontroller. Maar ze hebben hun vinding voor de zekerheid maar wel als patent aangevraagd en zijn van plan om er een commercieel product van te maken.