Leadville Trail 100 Run

leadvilleWie het boek ‘Born to Run‘ van Christopher McDougall heeft gelezen kent Leadville. Of beter gezegd: de 100 mijl lange hardloopwedstrijd die jaarlijks in deze plaats georganiseerd wordt. Kampioen Duncan Callahan is de man die dit weekend verslagen moet worden. Elk jaar op een zaterdag in augustus gaan bijna 1.000 hardlopers van start om aan een uitputtend ultrarunning-evenement mee te doen, dwars door de Rocky Mountains van Colorado. Doel is om de race in minder dan 30 uur te voltooien.

Leadville ligt 150 kilometer ten westen van Denver en verwelkomt deelnemers uit zo’n 45 staten en 10 landen verwelkomen. De race is trouwens geen 100 mijl lang, maar 103 mijl (165 kilometer). Er moeten afdalingen en hellingen van 2,8 tot 3,8 kilometer worden overwonnen.

165 kilometer door de Colorado Rockies

leadville opera houseIn de race lopen kampioenen als Elizabeth Howard en Duncan Callahan mee. Andere bekende namen: Lynette Clemons, Stephanie Jones, Ryan Sandes, Barefoot Ted en Micah True (Caballo Blanco, inmiddels overleden). In 1983 deden er maar 113 ultralopers mee aan de Leadville Trail 100 Run, tegenwoordig is het een groot evenement. Deelnemers laten zien dat niets onmogelijk is. De start is om 4 uur ‘s ochtends plaatselijke tijd in het typische westernstadje Leadville, op de hoek van Sixth Street en Harrison Avenue.

Onder de deelnemers zijn ook 48 mensen die meedoen aan de Leadman en Leadwoman Challenge. Sinds juli hebben deze mensen achtereenvolgens meegedaan aan de Leadville Trail Marathon, Leadville Silver Rush 50-Mile Mountain Bike Race, Silver Rush 50-Mile Trail Run Race, Leadville Trail 100 MTB Race en Leadville 10K Run.

Interessant boek: Born to Run

born-to-run-coverWie meer wil weten over de legendarische race in Leadville moet ‘Born to Run’ eens lezen. Christopher McDougall is redacteur van Men’s Health en fervent hardloper. Hij liep tegen de vraag aan, waarom hij altijd maar blessures opliep. Zijn arts raadde hem aan om nog langer te hardlopen, maar McDougall wilde niet zomaar opgeven. Hij ging op zoek naar antwoorden en kwam daarbij op het spoor van een Mexicaans volk, dat in een afgelegen canyon leeft: de Tarahumara-indianen. Zij lopen honderden kilometers op dunne sandaaltjes en klagen niet over blessures. Hoe doen ze dat? Born to Run is een spannend avonturenboek waarin behalve het vreedzame hardloopvolkje ook een paar opmerkelijke Amerikanen hun opwachting maken, zoals het dronken duo Jenn en Billy, de luidruchtige Barefoot Ted en toprenner Scott Jurek.

  • Born To Run: A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World Has Never Seen (goedkope editie van โ‚ฌ15,99)
  • Born To Run (duurdere editie van โ‚ฌ22,99)