Hardlopen op sneeuwschoenen: 5 tips voor een unieke winterse ervaring

Hardlopen op sneeuwschoenen (snowshoe running)

Hardlopen in de sneeuw is รฉรฉn ding, maar je kunt nog een stap verder gaan. Als er een dik pak sneeuw ligt kun je hardlopen op sneeuwschoenen. Dit heet ‘snowshoe running’ en vindt vooral plaats tussen januari en maart. Ga je naar een gebied waar de temperaturen regelmatig onder nul schieten, dan is hardlopen op sneeuwschoenen iets om eens te proberen.

Hardlopen op sneeuwschoenen is goed voor je longen, omdat het vaak plaatsvind op grotere hoogte. Ook heb je vaak te maken met hoogteverschillen, waardoor je ongemerkt aan intervaltraining doet. De ene keer moet je wat meer inspannen om heuvel op te lopen, daarna gaat het wat makkelijker op het vlakke stuk. Omdat je hardloopt op zachte sneeuw in plaats van op de verharde weg biedt dat ook de mogelijkheid om te herstellen.

Hardlopen op sneeuwschoenen is een goede workout

Door te hardlopen op sneeuw versterk je vooral de spieren in je heupen en enkels. Daardoor zullen ze later bij het trainen op de verharde weg minder snel blessures gaan opleveren. De sneeuw geeft extra weerstand, vooral als het zachte en diepe sneeuw is. Door de onregelmatige ondergrond moet je ook steeds zorgen dat je lichaam in balans blijft bij de landing. Hiermee train je je core. Ook heb je bij relatief lagere snelheden een hogere hartslag, zodat je sneller in de gewenste hartslagzone zit, zonder dat je spieren vermoeid raken of er blessures optreden. Het is alsof je in slow motion hardloopt.

5 tips voor snowshoe running

1. Iedereen kan hardlopen op sneeuwschoenen. Als je kan hardlopen, kun je ook meedoen aan snowshoe running. Je zult alleen wat vaker te maken krijgen met het beklimmen van heuvels. Speciale vaardigheden zijn er niet voor nodig.

2. Draag de juiste kleding. Zorg voor goede kleding met veel laagjes. Bij vertrek zul je het misschien iets te koud hebben, maar dat verandert snel als je gaat hardlopen. Je lichaam produceert warmte tijdens het hardlopen. Zorg ook dat je droge voeten houdt met neopreen sokken of zelfs plastic zakjes om je sokken. Een waterafstotende broek is ook aan te raden, omdat er veel sneeuw tegen je benen komt.

3. Ga eerst op onderzoek uit. Zoek een makkelijke trail om mee te beginnen, bijvoorbeeld een pad dat al gebruikt wordt voor langlaufen of een parcours voor sneeuwscooters. Dit zijn vaak vlakke paden. Begin met een stevige wandeling en probeer daarna te rennen. Om te wennen aan de sneeuwschoenen is een training van 30 tot 45 minuten lang genoeg. Je loopt iets langzamer: over 10 kilometer in de sneeuw doe je ongeveer net zo lang als 15 kilometer op de weg. Het mooie is: als je daarna weer op de weg gaat lopen, voelt het alsof je vleugels hebt.

4. Huur je sneeuwschoenen. Als je niet in een land met winters klimaat woont, zul je geen eigen sneeuwschoenen hebben. Huur ze eerst, of leen ze van een vriend, zodat je weet of het iets is. Sneeuwschoenen zijn vrij prijzig, vooral als je ze maar รฉรฉn keer gebruikt.

5. Oefen op heuvels. Als je niet gewend bent om op heuvels te lopen, begin je rustig. Zoek een heuvel die rustig oploopt en ren 4 tot 6 keer heuvel op en af. Het meest ideaal als het pad naar boven is geprepareerd en het pad naar beneden niet.

Meedoen aan een snowshoe race

Heb je de smaak te pakken, dan kun je meedoen aan een snowshoe race. Er worden meer dan honderd georganiseerd, vooral in Canada en de VS. Ze zijn meestal 5 of 10 kilometer lang. Bij een 10K doen de snelle deelnemers er ongeveer 45 minuten over. Jaarlijks vindt er een Snowshoe Racing-wedstirjd plaats, maar er zijn ook allerlei regionale races. Je vindt ze op www.snowshoeracing.com.

Dit heb je nodig:

Sneeuwschoenen – Sneeuwschoenen zijn duur: ze kosten tussen de 150 en 350 euro. Er zijn speciale sneeuwschoenen voor hardlopen, die iets smaller en lichter zijn dan de normale sneeuwschoenen waarmee je gaat wandelen. Ze zijn ca. 20 x 60 cm groot. Bij wedstrijden en skishops kun je vaak testmodellen vinden of sneeuwschoenen huren.

Kleding – Trek geen dikke gewatteerde ski- of snowboardkleding aan. Je hebt geen dikke bescherming nodig om te vallen. De beste kleding is vergelijkbaar met kleding die je draagt tijdens de wintermaanden: een ademende onderlaag, een shirt met lange mouwen van technisch materiaal, een lichtgewicht hardloopjack of een vestje. Tights, muts en handschoenen maken je outfit af.

Eรฉn reactie op “Hardlopen op sneeuwschoenen: 5 tips voor een unieke winterse ervaring”

  1. z avatar
    z

    Inspirerend artikel. Kan iemand mij vertellen waar ik goede neopreen sokken kan kopen waarmee ik kan hardlopen?