Hardlopen in China groeit in populariteit

china-vlagBij hardlopen denk je niet zo snel aan Aziatische landen. In hardloopwedstrijden zijn Aziaten vaak wat ondervertegenwoordigd. Toch is de loopgekte ook in China doorgebroken. Marathons zijn populairder dan ooit en bij de Beijing International Marathon waren de 30.000 startbewijzen binnen een paar uur uitverkocht. De websites van de Hong Kong Marathon en Guangzhou Marathon crashten door de enorme belangstelling. Wat is er aan de hand en waar komt die hardloopgekte opeens vandaan?

In het verleden trokken de grote marathons in China ook wel internationale hardlopers. Maar sinds de opkomst van de middenklasse in China, is ook de lokale bevolking ge茂nteresseerd. Circa de helft van de marathons die in 2012 werden georganiseerd, hadden 10.000 of meer deelnemers. De meeste marathons zijn relatief jong: van de 38 marathons die dit jaar plaatsvonden, zijn er maar drie die al v贸贸r het jaar 2000 bestonden. De overige 35 marathons zijn recent van start gegaan. Toch zijn er ook zorgen: de slechte luchtkwaliteit in stedelijke gebieden zorgt ervoor dat hardlopers gezichtsmaskers moeten dragen.

Hieronder is een filmpje te zien van de Shanghai Marathon, die op 1 december 2013 plaatsvond en waar 35.000 hardlopers aan deelnamen.