Hardlopen of gras, asfalt of zand, wat is de beste ondergrond?

duinlandschap

Op welke ondergrond kun je het beste hardlopen: op gras, asfalt, strand, onverharde wegen of loopband? Hieronder lees je welke ondergrond het best bij jou past en wanneer een bepaalde ondergrond echt af te raden is.

Hardlopen op gras

Aanbevolen: als je knieproblemen hebt of bezig bent om te herstellen van een blessure. Gras vermindert de impact op je gewrichten.
Niet aanbevolen: als je plantar fasciitis hebt. Het gras versterkt de pronatie bij het hardlopen.

Hardlopen op onverharde wegen

Aanbevolen: als je met knieproblemen of andere vormen van overbelasting te maken hebt. Maar pas op voor oneffenheden en obstakels zoals boomwortels.
Niet aanbevolen: als je enkelproblemen of instabiele voetgewrichten hebt.

Hardlopen op het strand (zand)

Aanbevolen: eigenlijk niet. Alleen aan te raden als je absoluut geen klachten hebt en korte tijd loopt. Hardlopen op zand versterkt je spieren, maar doe het blootsvoets niet langer dan 10 minuten.
Niet aanbevolen: als je problemen met de achillespees of enkel hebt.

Hardlopen op de loopband

Aanbevolen: als je gevoelig bent voor enkelblessures of instabiele enkels hebt. Een loopband is helemaal vlak, is goed geveerd en ook geschikt voor hardlopers met overgewicht.
Niet aanbevolen: als je het liefst in de frisse lucht hardloopt.

Hardlopen op asfalt

Aanbevolen: als je beginnend hardloper of erg gevoelig voor blessures bent. Ook aanbevolen bij achillespeesklachten vanwege de harde ondergrond.
Niet aanbevolen: als je gevoelig voor scheenbeen- of knieklachten bent. Niet doen bij iliotibiaal frictiesyndroom (‘lopersknie’).

Foto: Ken Bosma op Flickr CC

2 reacties op “Hardlopen of gras, asfalt of zand, wat is de beste ondergrond?”

 1. Thomas avatar
  Thomas

  Ik zelf vind het lopen op een hardloopband het prettigst. Lekker vlak en stabiel. Ik heb er zelf een thuis staan waardoor ik niet naar een sportschool hoef. Ondertussen zijn de loopbanden ook stukken verbeterd en zelfs te verbinden met een tablet om ervoor te zorgen dat je niet alleen maar de standaard programma’s hoeft te trainen.

  Natuurlijk is buiten rennen ook heerlijk, in de zomer kan ik het niet laten om toch ook even in de bossen te duiken.

 2. Emile avatar
  Emile

  Leuke artikelen! (aangepast)