Hardloopkleding bij een outletcenter in de VS kopen

Outlet hardloopkleding

Op dit moment ben ik enige weken in de Verenigde Staten en natuurlijk gaan de hardloopschoenen mee. Hardlopen is ideaal om meer van de omgeving te zien, te ontspannen en je hoofd leeg te krijgen. Het maakt trouwens niet uit of het vakantie of werk is, hardloopspullen gaan eigenlijk altijd mee. In de VS kijk ik altijd  of er nog een outlet in de buurt is om nieuwe hardloopkleding te scoren. In dit geval was ik in de buurt van Seattle in de staat Washington. In dit outletcenter zitten onder andere Asics, Puma, Nike, New Balance, Under Armour en Adidas.

Seattle Premium Outlets in Tulalip
Seattle Premium Outlets in Tulalip.

Dit soort outlets zijn wijdverspreid in de VS. De layout is vrijwel altijd altijd hetzelfde, voor zover ik heb gezien en hetzelfde geldt voor de merken die je er vindt ook: vaak Nike en Adidas, maar ook nog wat andere merken. In Nederland vind je ook een aantal van dit soort outlet centers, bijvoorbeeld in Roermond. Dit soort outlets lijken qua winkels en uitstraling sterk op die in de VS en vaak vind je er ook dezelfde merken.

Aanbod van outlet centers

Outlets hebben de reputatie dat ze goedkoper zijn en dat je er regelmatig een koopje kunt scoren.

Outletcenters voor hardloopkleding: Puma en Adidas dicht bij elkaar.
Puma en Adidas dicht bij elkaar.

Maar klopt dat ook? Mijn ervaring is dat voor mannen het aanbod redelijk beperkt is. Vrouwen hebben een bredere keus, ook uit fellere kleuren en patronen. Terwijl er voor mannen maar een of twee echte hardlooptights zijn (meestal in zwart) is het aanbod voor vrouwen veel ruimer.

Voor mannen is het ook vooral ruimzittende kleding en heel weinig echte tights, maar meer de ruimzittende trainingsbroeken en 7″ ruime shorts. Bij de vrouwen zijn het veelal driekwart broeken en yoga- of trainingsbroeken waarbij soms het verschil minimaal is. Gelukkig wel strak. Qua kleuren is het ook vrolijker, maar dat is eigenlijk altijd zo.

Outlet: Puma heeft voornamelijk schoenen en in mindere mate kleding.
Puma heeft voornamelijk schoenen en in mindere mate kleding
Outletcenter: Adidas
Ook Adidas heeft een beperkt aanbod voor mannen maar wel kleurig

Wat opvalt is dat de winkels eigenlijk allemaal wel korting bieden. Dat loopt van 20-50% zoals je kunt zien op de borden bij Puma en Adidas. Vaak geldt het voor een gedeelte van het aanbod.

Afhankelijk van het merk is het aanbod aan schoenen tussen de 50-80% van het complete winkelaanbod. Ik heb geen ervaring met het kopen van schoenen in een outlet, daarvoor ga ik liever naar een gespecialiseerde winkel. Dat hoeft niet een merkgebonden winkel te zijn, ook een winkel als Run2Day is goed. Het gaat erom dat ik voor schoenen niet afhankelijk wil zijn van wat ze toevallig hebben, maar gewoon goed advies wil. Voor vrijetijdsschoenen is dat minder een issue.

Kwaliteit
Wat in de outlets wordt aangeboden is vaak speciaal voor de outlets gemaakt. Je ziet zelden de nieuwste collecties zoals de pas aangekondigde Sakura-collectie van Asics in een outlet store. Het is geen namaak, maar het is ook geen top of the line.

Outletcenter: New Balance winkel.
New Balance winkel.

De moeite waard?
De vraag is dan ook, is het de moeite waard? En het antwoord is: het hangt er vanaf. Als je bijvoorbeeld goedkope hardloopsokken wilt scoren dan kan je prima terecht. Ik heb in de afgelopen jaren bij diverse merken koopjes gevonden, zoals Nike, Adidas en Asics. De prijzen in de VS liggen lager en met een gunstige dollar is dat effect nog sterker.

Maar je moet het wel leuk vinden en ook belangrijk: je maat moet nog verkrijgbaar zijn.

Outlet: New Balance aanbod voor vrouwen
New Balance: aanbod voor vrouwen.

Ik ga dan ook altijd even kijken of ik iets zie wat mooi is. Ik laat me daarbij minder leiden door de aanbiedingen, want die hebben ze altijd. De  meeste aanbiedingen heb je trouwens tijdens Thanksgiving en Kerstmis. Dan heb je echt de beste aanbiedingen, maar ook de grootste drukte.

Dit jaar zag ik alleen bij New Balance een mooie set voor de zomer. De aanbieding was Buy 2 Get 1 Free (de goedkoopste). Ik was inclusief sales tax $70 kwijt (grofweg iets meer dan 60 EUR) voor een short (met oranje bies) en oranje shirt. Dat van de salestax moet je altijd wel even meerekenen omdat dit niet op het prijskaartje wordt vermeld.

Hou rekening met het feit dat je niet onbeperkt producten uit de VS mag importeren. Boven de 430 EUR moet je invoerrechten betalen, al zul je heel wat hardloopkleding moeten inslaan om aan dat bedrag te komen. Kijk op de site van de douane wat wel en niet mag.

Outlet: herenkleding bij New Balance
Geslaagd bij New Balance.

Dus dit voorjaar en zomer loop ik er weer netjes bij!