,

Global Running Day: doe je mee?

Adidas Supernova 10

Global Running Day is een dag waarop hardlopen centraal staat. Het wordt jaarlijks georganiseerd op de eerste woensdag van juni. Het idee is dat mensen van alle leeftijden en vaardigheden in beweging komen. Het herinnert je ook aan de positieve effecten van hardlopen, zowel fysiek als mentaal. Meerdere organisaties doen eraan mee: zo organiseert Apple op 5 juni een Apple Watch-uitdaging waarbij je badges en digitale stickers kunt winnen, terwijl Strava als sponsor van Global Running Day ook zorgt voor allerlei virtuele uitdagingen. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat je echt kilometers gaat maken.

Global Running Day werd voor het eerst georganiseerd in 2009 in de Verenigde Staten en heette toen nog National Running Day. De naamswijziging vond plaats in 2016, toen het event wereldwijd ging. Meer dan 2,5 miljoen mensen uit 177 landen beloofden dat ze meer dan 9,2 miljoen mijl zouden lopen. Het evenement is vooral sterk in New York: burgemeester Bill de Blasio riep dan ook 1 juni 2016 uit tot Global Running Day in de stad New York. En in Boston leidde marathonwinnaar Meb Keflezighi een groep, waarbij elk uur een inwoner van Atlanta een uur hardlopend volmaakte.

Global Running Day
Yes, ik heb de medaille binnen!

De International Association of Athletics Federations (IAAF) steunt sinds 2017 ook Global Running Day en nodigt iedereen uit om mee te doen aan het event. Sindsdien zijn er events over de hele wereld geweest, met als enige uitzondering 2020. Toen werd Global Running Day alleen virtueel gevierd vanwege COVID.

Million Kid Run

Voor kinderen is er de Million Kid Run, bedoeld om 1 miljoen kinderen op de been te krijgen en om duidelijk te maken dat hardlopen leuk en gezond is. Meer dan 100 organisaties steunen Global Running Day en de Million Kid Run, waaaronder Running USA en de New York Road Runners. De meerderheid zit in de Verenigde Staten, maar niets houdt jou natuurlijk tegen om met jouw running groep of in je eentje ook mee te doen – zoals ik heb gedaan!