The Global Run van Run2Day

Wat voor velen een voorjaar en zomer vol met hardloop evenementen had moeten worden, is door de corona pandemie volledig tot stilstand gekomen.

Zover we nu kunnen zien en dat gaat tot en met september, zijn er geen grote wedstrijden die zijn gepland. De Dam tot Damloop gaat niet door omdat het niet verantwoord was. In oktober staan de marathon van Amsterdam en Rotterdam gepland, ook deze zijn verre van zeker! Het zou zelfs zo kunnen zijn dat in Amsterdam alleen maar tot wedstrijdlopers worden uitgenodigd die een aantal keer een rondje lopen in bijvoorbeeld het Vondelpark of het Amsterdamse bos.

Gelukkig kunnen we nog steeds wel hardlopen.

Gelukkig lopen

Persoonlijk ben ik erg blij mee omdat binnen opgesloten worden zonder de mogelijkheid om te sporten een nachtmerrie is. Helaas heb ik geen loopband om binnen te kunnen trainen en buiten is trouwens leuker.

Er zijn wel virtuele races die worden georganiseerd. Die waren trouwens altijd al, ik heb er een aantal meegedaan en het idee is dat je je inschrijft, bijvoorbeeld voor een goed doel en dat je vervolgens op je eigen houtje wel in de buurt een rondje rent.

Dat is natuurlijk niet hetzelfde, maar het is best aardig, zeker als je daarvoor ook een echte medaille opgestuurd krijgt.

Run2Day in Haarlem

Je kunt het altijd een keer proberen, zeker als het goed doel is waar je wat mee hebt.

Global Running

In Nederland sluit heeft Run2Day zich aan bij de global running day Zoals de site het zelf zegt: “Global Running Day is a worldwide celebration of running that encourages everyone to get moving”

Een goed en zinnig initiatief want bewegen is goed voor je.

Het idee is dat je een startnummer opgehaald ophaalt bij een Run2Day vestiging (gratis) en je mee kunt doen. Als bij jou in de stad geen vestiging van Run2Day zit maar kunnen ze het opsturen. Op 3 juni aanstaande spelt je nummer op en gaat lopen om toch het idee te hebben dat je samen met een aantal andere mensen aan het hardlopen bent, maar dan wel in een geheel andere omgeving. Je deelt je startnummer op sociale media en leuke foto’s van je run op sociale media met de tag #run2daynederland.

Mijn startnummer

Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld jij hier loopt en daar loop. Samen lopen maar niet samen dezelfde plek, zoals je bijvoorbeeld wel het bij Dam tot Damloop hebt. Ik heb natuurlijk ook twee startnummers opgehaald, gewoon omdat ik het een leuk initiatief vind.

De achterkant geeft meer informatie en de mogelijkheid om gegevens in te vullen

Mooie prijzen

Naast de beloning van het lopen zijn er nog echte prijzen te winnen bij Run2Day. Als je startnummer bij jouw Run2Day hebt opgehaald, de run hebt gedaan en gedeeld op sociale media ( Tag @run2daynederland of gebruik #run2daynederland ) maak je kans op een paar hardloopschoenen van o.a. NB, HOKA One One, Saucony, Mizuno, Asics en Brooks of een Polar Grit X horloge.

De run kost je niets en je bent toch weer met sport bezig, het lijkt toch weer een beetje op een normale situatie. Misschien win je wel mooie prijzen.

Want, met voortschrijdend inzicht, denk ik dat we dit jaar voor de grote hardloop evenementen het eigenlijk wel kunnen afschrijven.

Geen garantie dat events doorgaan

Misschien dat het mogelijk is dat we op een gegeven moment weer kunnen gaan lopen, maar de onzekerheid die eromheen hangt plus het ontbreken van garanties maakt organisatoren voorzichtig. Een wedstrijd of evenement kost geld en iemand kan garanderen dat het doorgaat. Vroeger was dit een academische en theoretische kwestie, nu een fact of lfe.

Dat zou kunnen betekenen dat voor dit jaar n alle grote hardloop heeft worden afgelast. Misschien dat we volgend jaar met bijvoorbeeld een halve marathon van Egmond, City Pier City of een 20 van Alphen kunnen doen. Misschien ook niet. Niemand die het antwoord heeft.

Wedstrijden

Maar is het zo erg dat je niet een wedstrijden kunt lopen als amateur? Ik kan niet voor jou antwoorden maar voor mijzelf aan de ene kant: Ja, en dan andere kant: Nee.

Wat startnummers

Zoals bij heel veel zaken zit ook hier weer een nuance. Ik zelf heb heel veel wedstrijden gelopen, de foto hierboven is een kleine verzameling van wat evenementen. Het is niet meer een doel, een Damloop of CPC. Ik loop altijd, met of zonder wedstrijden.

Toch is de Dam tot Damloop is altijd nog een evenement waar je naar uitkijkt, maar als je wil lopen, moet je gewoon je schoenen aan trekken en gaan.

Voor startende lopers is de Damloop of een ander evenement echt een moment waar ze naartoe werken, de stip op de horizon om naartoe te trainen en om te zorgen dat ze op die dag er staan om een prestatie te leveren. Misschien voor het eerst van hun leven of, dat kan natuurlijk ook, een prestatie te gaan scherpstellen.

Bijvoorbeeld om te proberen om de halve marathon van Egmond onder de 2:00 uur te lopen Wat het ook is, een evenement is leuk om naar uit te kijken. Maar tussen de evenementen loop je gewoon ook. Maak je kop leeg, haal een frisse neus of zweet je een ongeluk. Lopen kan altijd, wedstrijden zoals vroeger even niet. Maar dat komt wel weer.

Lopen op de Haarlemse Grachten

Op de 3e juni ga ik het parkoers van de Grachtenloop in Haarlem doen. Gewoon op te stoep. Alleen of met hardloopmaatje Chris op 1,5 meter ( ik laat hem gewoon voor me lopen). Nummer op de borst en naderhand een koude klets.

Heerlijk, ik kijk er naar uit!