,

De helft van de hardlopers drinkt teveel

water

waterwaterTijdens het hardlopen is het belangrijk om genoeg te drinken. Maar bijna de helft van de recreatieve hardlopers blijkt teveel te drinken, tijdens wedstrijden. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het Loyola University Health System. Zij bestudeerden 197 recreatieve hardlopers, waaronder 91 mannen en 106 vrouwen. Het ging om ervaren lopers, waarbij de mannen een gemiddelde loopervaring van 13 jaar hadden en de vrouwen gemiddeld al 8 jaar hardliepen. Daarbij bleek dat 37 procent van de lopers volgens een vast schema drinkt. Er is ook een groep van 9 procent, dat zoveel mogelijk drinkt.

Bijna eenderde van de lopers dacht dat ze extra zout moesten innemen tijdens het lopen. Meer dan de helft van de hardlopers neemt een sportdrank om een laag zoutgehalte in het bloed te voorkomen. Dat zouttekort wordt echter door de lopers zelf veroorzaakt: ze drinken teveel. Het onderzoeksteam ontdekte de belangrijkste oorzaak van zouttekort tijdens het hardlopen: mensen drinken teveel water. Bij extreme hoeveelheden kan dat leiden tot de fatale aandoening hyponatremia, een tekort aan natrium in het bloed. Het leidt tot misselijkheid, overgeven, hoofdpijn, verwardheid, spierverslapping, spasmen en krampen. In uitzonderlijke gevallen kan het leiden tot flauwvallen, coma of zelfs overleden.

In het British Journal of Sports Medicine is the lezen wat de conclusies van het onderzoek zijn: “Veel sporters houden er verkeerde ideeën op na, als het gaat over drinken tijdens het sporten. Alleen drinken als je dorst hebt is de veiligste manier om jezelf te hydrateren tijdens een duursport.”